Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #programista25k #pracbaza #java #pracait #kryzysit #korposwiat #sprintyjacka

Ludzie kochane - pasjonat sobie lata po tagu i nikt go nie hejtuje, nie wyzywa? Nie taką mieliśmy umowę

@TheDziobaker utkaj tam pasjonauto pod pantoflem ulanej żonki. Z każdym kto poszedł do IT dla KASY zbije pione i napije się wódeczki, a każdemu kto poszedł z innych powódek do IT niż kasa i potem zawyża poziom na rekrutacji bo uczy się za darmo 200h miesięcznie po robocie albo zgadza się na stawki 10k brutto bo widzi "super nowoczesny stack w CV" i w wieku 30 lat dalej mieszka z rodzicami bo żadna kobieta go nie chce - naplułbym w twarz. Przez wasze podejście kryzys z robotą i staweczki 17k brutto UoP dla seniora .NET co ostatnio raport pokazał

Jak jesteś taki super hiper duper pasjonata co nie jest w IT dla KASY to na priv wyśle ci mój numer konta i wszystko co zarobisz przesyłasz mnie pod koniec miesiąca. W końcu nie jesteś w branży dla KASY wiec oddawaj całą kasę innym a samemu odżywiaj się tynkiem ze ścian i deszczówką. Albo niech ci ta pasja do kodu narkami
nad__czlowiek - #programowanie #programista15k #programista25k #pracbaza #java #praca...

źródło: tswell

Pobierz
  • 69
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

napisz że jesteś przegrywem bez pisania że jesteś przegrywem xD

@wiedzminyo: fajny cope ( ͡° ͜ʖ ͡°) do zobaczenia na rozmowie rekrutacyjnej, być może nawet na to samo
  • Odpowiedz
@conamirko: no i zajebiście, a ja mam MGR INŻ informatyki i jakoś mam 22k netto b2b bez zakuwania po godzinach więc kto się bardziej daje dymać?

Nawet jak masz 30k to masz 30k za 300 godzin czyli 100zl/h

a ja mam 22k za 160 godzin czyli 130zl/h

( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek:

Dokładnie tak przecież było z Kafką oraz Elasticsearch

AWS teraz ma OpenSearch bo ich Elasticsearch dojechał licencjonowaniem.
Podobny ruch zrobił Hashicorp bo z użyciem ich Terraforma inne firmy zaczęły wdrażać całe platformy i sprzedawać - a pod spodem śmigał Terraform. Chyba Spacelift najmocniej dostał z
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek nie chcę Ci burzyć światopoglądu, ale zawody medyczne też się dokształcają, robią dodatkowe studia i kursy (często płatne i po godzinach!), uczestniczą w sympozjach itd. :)

Nikt Ci się nie każe rozwijać, ale oczekiwanie, że wszyscy będą siedzieć na dupie, żebyś Ty czasem nie miał trudniej to jedna z zabawniejszych rzeczy jakie dziś przeczytałam na portalu ze śmiesznymi obrazkami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@TheDziobaker @nad__czlowiek Na poziomie Hindusów? xDD człowieku, kiedyś pasjonaci zbudowali IT, teraz rządzi excel, biznes i ma się zgadzać kasa każdemu po kolei. Na takich pasjonatach jak wy, co się "kształcą" poza godzinami pracy, czeka tylko ogarnięty biznesmen, żeby z-----ć wasze rozwiązania płacąc wam przy tym grosze xD Kształcić ma cie praca, a po niej masz mieć czas na pasje. Robienie commitów do projektów open source, które zaraz ktoś z-----e
  • Odpowiedz
jak sie ludzie na tagu ogarną i zacznie się więcej mówić o work-life-balance, dojeżdzaniu w sprintach przez scrum mastera, darmowych nadgodzinach, wypaleniu itd

musimy dorosnąć by stać się niczym lekarze, ciągle p-------ć jak to nam źle w branży i mało zarabiamy. Musimy po prostu nauczyć sie kłamać

Odpowiedz

@nad__czlowiek: To jest imo obosieczny kij. Z jednej strony spowoduje, że mnie osób pójdzie do IT. TO dobrze. z drugiej spowoduje, że
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek a jak dla mnie obie strony mają rację, do IT powinni iść pasjonaci, bo to dziedzina która cały czas się rozwija i jak ktoś idzie tam dla hajsu to się wypali w trymiga i zacznie odstawać, nie każdy mzoe być lekarzem, prawnikiem, malarzem, ludzie mają różne plusy i minusy.
Potem masz jednego z drugim po bootkampie co wie tyle co go nauczyli, zero otwartego myślenia i zdziwienie z wypalenia albo
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: 6 etapow rekrutacji w tym 4 techniczne po to zeby pisac CRUDY i raporty xDDDDDD innowacje to moze robia przy takim machine learningu czy przy spaceX ale wiekszosc roboty w IT to gownoklepanie odtworczego kodu. Troche jak tasma w fabryce tylko za biurkiem
  • Odpowiedz
6 etapow rekrutacji w tym 4 techniczne po to zeby pisac CRUDY

Znajomy który rekrutował się do pewnej zachodniej firmy na 3 albo 4 etapie rekrutacji dostał za zadanie nagranie filmu gdzie miał wytłumaczyć dlaczego chce dla nich pracować xD Oczywiście odpowiedź że dla pieniędzy i fajnego stacku technologicznego nie wchodziło w gre, miałeś pokazać jak bardzo jesteś zauroczony wizją produktu i jak bardzo ekscytujesz się że zostaniesz częścią dynamicznego zespołu.

Każda
  • Odpowiedz
@WielkiNos @jedrek1212 @qdry @bugg @WarwaraBasia najbardziej mnie bawi jak ktoś twierdzi, że kuchnia włoska to tylko pizze i makarony, a makarony to oczywiście tylko z sosem pomidorowym ( ͡º ͜ʖ͡º) ale czego oczekiwać jak na wykopie siedzą głównie ludzie ~20 lvl, którzy nigdzie nie byli, a kuchnię włoską znają tylko przez polskie aberracje z restauracji "włoskich", których właściciele często też nigdzie nie
  • Odpowiedz