Wpis z mikrobloga

ale niech każdy zrozumie że b2b to patologia która nie występuje w ŻADNYM innym unijnym kraju

@Szalom: b2b to norma wśród programistów z którymi pracowałem z Europy. Polska, Litwa, Estonia, Niemcy, Holandia, Wielka Brytania(do niedawna ue), Czechy, Rumunia, Austria, Hiszpania, Chorwacja. Wszystko kraje EU. Wielu pracujących w biurze u klienta codziennie 9-17.
Co łączyło tych programistów? Byli na b2b. W Czechach nawet masz ryczałt na 6% realnie. I jakoś tam nikt
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: moi koledzy pojechali do fabryki ciastek w Anglii jak Polska jeszcze nie była w Unii i byli tam jednymi z pierwszych Polaków. Robota byłą spokojna - pakowali sobie ciasteczka do pudełek. No i ci Polacy co tam pracowali ściągali kolejnych Polaków do tej fabryki. Każdy nowy co przyjeżdżał zapierniczał coraz szybciej, aż dyrekcja fabryki stwierdziła, że wart zwiększyć normy i trzeba było już pracować z wywalonym językiem. No i
  • Odpowiedz
@Hmrogrz: złote słowa, tylko jak żyć? Polska jest na poziomie fundamentalnym nie do naprawienia. Jesteśmy kolonią w której politycy dbają o interesy osobiste oraz zewnętrznych mocodawców. Nie da się wyrwać z tego stanu bez jakiegoś totalnego resetu klasy politycznej, który przecież się nie wydarzy. Bo nawet jeżeli wybije się jakaś partia z sensownymi postulatami, to albo będą kłamać, albo ich już świnie urobią. Smuteg.
  • Odpowiedz
zaorać B2B zamiast obniżyć podatki na UoP

@Hmrogrz: why not both? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja jestem za zaoraniem pseudodziałalności i za obniżeniem podatków na UoP. Czemu obrońcy pciembiorców optymalizatorów podatkowych zawsze wyciągają ten durny argument?
  • Odpowiedz
@Ogau: jak obniżysz podatki na UoP to ludzie którzy wykorzystują B2B do optymalizacji podatkowej sami wrócą na UoP.

Ja jestem na B2B bo nie lubię się prosić o więcej niż 26 dni wolnego i pracuje z wiecej niż jedną firma.
  • Odpowiedz
Ja jestem na B2B

@Hmrogrz: dlatego tak tego bronisz i nie rozumiesz, jak tu można wymagać uczciwości ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jak obniżysz podatki na UoP to ludzie którzy wykorzystują B2B do optymalizacji podatkowej sami wrócą na UoP.

@Hmrogrz: pytanie, czy możesz obniżyć z dnia na dzień podatki do poziomów b2b? No nie, bo skąd nagle dochody? Trzeba działać w dwie strony niestety. Też
  • Odpowiedz
B2B i inne formy samozatrudnienia tylko dla osób, które nie mają stosunku pracy i tyle. Proste

@Ogau: wiele sądów już orzekało że posiadanie jednego klienta to nie jest stosunek pracy, nawet jeśli pracujesz dla niego 9-17 w jego biurze. Doucz się nieuku.
  • Odpowiedz
Jest to niesamowite że zostajesz po godzinach żeby dokończyć robotę bo dla mnie to normalne że ktoś zostaje więc wynagradzam zaangażowanie ale ludzie w Polsce ciągną innych w dół.

@Sprus:
I widzisz, to jesteś jednym z niewielu wyjątków. W zdecydowanej większości przypadków pracodawca nic takiemu frajerowi, który zostaje po godzinach nie da, a do tego zacznie tego wymagać od innych, więc naturalnie pozostali cisną naiwniaka przez którego sami mają więcej pracy
  • Odpowiedz
@daniel9456: 30 sekund szukania
II ok 15/16, VI P 748/16, I PK 139/15, II PK 27/18, II PK 277/16, III PK 15/18

Generalnie gdyby to było nielegalne to US kwestionowałby każdą tego typu umowę żeby ściągać większe podatki biorąc pod uwagę jak powszechna to jest praktyka w wielu branżach.
Mój znajomy osobiście pozwał firmę bo go zwolnili i chciał odprawę - więc to on próbował udowodnić że był faktycznie zatrudniony.
  • Odpowiedz
@daniel9456: nigdy nie znajdziesz kretynie identycznej sprawy. Widać że c---a się znasz na prawie. W wyrokach za to jest napisane wprost że to nie jest stosunek pracy i o to chodzi. Doszkol się i się wypowiadaj durniu.
Nie umiesz używać Google a potem hejtujesz ludzi którzy umieją. S--------j śmieciu.
  • Odpowiedz