Wpis z mikrobloga

Kiedy byłem młody, naprawiałem komputery rodziców. Teraz gdy jestem starszy, naprawiam komputery dla mojego syna i jego przyjaciół. Czy jesteśmy jedynym pokoleniem, które wie, jak działają komputery?

#pytaniedoeksperta
  • 119
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bakx: To nie szkoła jest od uczenia dzieci, ja mam zasadę "biorę sprawy w swoje ręce" mam zamiar przekazać dzieciom tyle wiedzy ile sama mam. A, że ciekawa ze mnie bestyjka to dużo czytam z różnych dziedzin. Codziennie przed snem rozwiązujemy książeczki, uczymy się nowych rzeczy. Według mnie to rodzice są od nauki. A dzieci chłoną jak p------e.
  • Odpowiedz
Sprawdziłem jego folder pobrane.

@LeonL: Sam mam przynajmniej kilkaset plików w Pobrane ale z pragmatyki, a nie niewiedzy jak to działa ;)

ostatni przypadek, mamy dwie kości ramu, sprawne, mamy cztery gniazda na płycie sprawne. Komputer działa gdy włożona jest tylko jedna kość. Przy dwóch nie działa. Dowolna kość, dowolne gniazdo. Działa, jeśli włożona jedna. Co jest uszkodzone i jak naprawić
  • Odpowiedz
  • 0
@Nadia_ nie twierdzę że tak nie jest Ale fajnie by było gdyby szkoła faktycznie uczyła rzeczy które są przyszłościowe a nie klepanie regułek sprzed 40 lat czy zakaz innego sposobu rozwiązania danego problemu tylko dlatego że pan w książce tak napisał– jeśli dziecko jest w stanie zaargumentować dlaczego tak chcę zrobić Tak zrobiło to należy wejść w nim z dyskusję bo to jest właśnie najcenniejsza wiedza dociekliwość czy chęć zrozumienia tematów
  • Odpowiedz
  • 0
Dziś: "dzieciaki" w liceum czy 20-letnie absolutnie podstawowych spraw z IT nie potrafią ani podłączyć, ani wyklikać ani nawet zabrać się za diagnostyke i szukanie rozwiązań. Dzieciaki nawet po technikum informatycznym choćby

Jeśli to w oparciu o doświadczenie to wizja przyszłości jest kiepska
  • Odpowiedz
  • 0
>ostatni przypadek, mamy dwie kości ramu, sprawne, mamy cztery gniazda na płycie sprawne. Komputer działa gdy włożona jest tylko jedna kość. Przy dwóch nie działa. Dowolna kość, dowolne gniazdo. Działa, jeśli włożona jedna. Co jest uszkodzone i jak naprawić :).

Za mało danych– czy są identyczne ten sam producent te same wartości taktowania CL i tak dalej?
Po pierwsze też zacząłbym od przetestowania ich memtestem
Kwestia zasilania czy nie ma spadku napięcia stabilność zasilania
Jeśli
  • Odpowiedz
klikasz i wszystko działa a jak pewnego dnia nie działa to problem niestworzony

@stan-tookie-1: kurcze, mam tak z linuksem. Użytkuję ten system gdzieś od wersji 2.0.34 i kiedyś to trzeba było dużo wiedzieć o systemie, poskładać z klocków i się wiedziało co u jak. Teraz wszystko się wykrywa u wszystko działa. Nie trzeba umieć. Ale jak czasem coś nie pyknie to klopot bo tyle się pozmieniało przez te lata.
  • Odpowiedz
Zetki rzadziej tez korzystaja z darknetu i rzadziej piratuja. Nie wiedzą jak, bo do poruszania sie po ruskich stronach trzeba miec 6 zmysl XD to jak rozwiazywanie calek - to sie czuje

@RelaniU: Tutaj akurat rzecz jest prosta. Bogacimy się to i nie ma sensu piratować, do seriali i muzyki są subskrypcje, do gier też są subskrypcje albo można tanio kupić klucz. Już z 15 lat nie pobierałem żadnego torrenta
  • Odpowiedz
Czasy na majsterkowanie były idealne przed 2012 rokiem

@rukh: w tym punkcie mam odmienne zdanie, bo obecne czasy są extra dla majsterkowiczów. Mamy niedrogie drukarki 3D, mikrokontrilery, home-assistant i prawie już AI do pomocy.
  • Odpowiedz
Kiedy byłem młody, naprawiałem komputery rodziców. Teraz gdy jestem starszy, naprawiam komputery dla mojego syna i jego przyjaciół. Czy jesteśmy jedynym pokoleniem, które wie, jak działają komputery?

@stefan_pmp: nie, jak dzieciaki się interesują to grzebią w sprzęcie. Mój najstarszy syn bawi się w reanimowanie jakichś staroci i w sumie tym więcej ma z tego radochy im większy to grat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz