Wpis z mikrobloga

Kiedy byłem młody, naprawiałem komputery rodziców. Teraz gdy jestem starszy, naprawiam komputery dla mojego syna i jego przyjaciół. Czy jesteśmy jedynym pokoleniem, które wie, jak działają komputery?

#pytaniedoeksperta
  • 119
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Kiedy byłem młody, naprawiałem komputery rodziców. Teraz gdy jestem starszy, naprawiam komputery dla mojego syna i jego przyjaciół. Czy jesteśmy jedynym pokoleniem, które wie, jak działają komputery?

@stefan_pmp: Nie, masz po prostu nierozgarnięte dzieci i skostniałych rodziców ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1476
@stefan_pmp: tak to działa. Pokolenie naszych rodziców nie ogarnia komputerów, bo dość późno trafił do ich życia, a i tak w ograniczonym zakresie. A gówniaki (i nawet już wchodzący na rynek pracy) też w większości przypadków nie ogarniają, bo wychowali się na działającym sprzęcie, gotowych aplikacjach, ewentualne problemy ogarniali im starzy i teraz zwykła reinstalacja systemu to dla nich czarna magia.
  • Odpowiedz
@stefan_pmp: tak, obecnie jest tyle uproszczeń że na etapie kontaktu z komputerem, aplikacjami młody człowiek nie ma gdzie się uczyć kombinować i próbować różnych wariantów aż do skutku. klikasz i wszystko działa a jak pewnego dnia nie działa to problem niestworzony.
  • Odpowiedz
  • 16
@goferek dokładnie tak – naprawa odbywa się przez wyrzucenie starego i zakup nowego– bo nikomu do głowy nie wpadnie że można system zainstalować ponownie. I oni mają pracować na nasz ZUS dobry żart
  • Odpowiedz
Nie, masz po prostu nierozgarnięte dzieci i skostniałych rodziców ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Anihilacja_entropii: Wiesz, niektórzy mają dość starych rodziców, nie wszyscy mają po 15 lat :P Moi ogarniają całkiem nieźle, wszystko potrafią zrobić, czego potrzebują. Tyle że naprawiać, czy stawiać system od nowa nigdy nie potrzebowali, to i skąd mieliby umieć?

A druga sprawa jest taka, że młodsze pokolenia faktycznie są dużo słabsze w obsłudze
  • Odpowiedz
@stefan_pmp: tez to zauważyłem , zaraz mam 40 lat i ogólnie jadę cały czas na wiedzy która zdobyłem mając 15 lat , ale do pewnego momentu myślałem że zawsze 15-17 latek w tematyce komputerów wie więcej niż ja, Niestety ciągle wiem wiecej
  • Odpowiedz
@stefan_pmp: mój szwagier kiedyś pełen dumy powiedział, że jego dzieci takie obcykane z tymi urządzeniami, od małego wszystko ogarniają, cyfrowe pokolenie! Z politowaniem na spojrzałem bo to ich "obcykanie" ogranicza się do umiejętności przewijania filmów na youtube i grania w fortnite/minecrafta...
  • Odpowiedz
@stefan_pmp: starsze pokolenie jest po prostu leniwe. Mój ojciec zawsze mówił że nie umie czegoś zrobić i mam zrobić za niego. Jak mówiłem że mogę mu wytłumaczyć ale nie zrobić za niego to się obrażał. Dziś nie ogarnia najprostszych rzeczy na telefonie, nie mówiąc o komputerze. Za to to podejście do mojej mamy zadziałało i dziś uczy w pracy koleżanki młodsze o 30 lat obsługi smartfona
  • Odpowiedz
@stefan_pmp: Coś w tym jest.

Jak miałem 14 lat, to sam próbowałem przeinstalowywać Windowsa. Dziesiątki razy psułem coś, sformatowałem nie ten dysk, co trzeba. Miałem problemy aż w końcu się nauczyłem. Nie było też innego wyjścia, bo rodzice przecież w tym nie pomogli, bo dla nich była to czarna magia. O tym, że istnieją zworki na dyskach twardych HDD i w zależności od położenia mają różne funkcji, odkrywałem sam.

Dzisiaj to syn
  • Odpowiedz
Czy jesteśmy jedynym pokoleniem, które wie, jak działają komputery?

@stefan_pmp: Po prostu nie zachęciłeś dzieciaka do poznania technicznych tajników komputerów i nie nauczyłeś go samemu naprawiać.
  • Odpowiedz
czytałem badania, jakieś tam z USA. Studenci „Z” mają duże problemy nawet z koncepcją folderów.

@IksdeHeheh: e tam USA, u nas też. Wzięło mnie jakiś czas temu na starość na studia zaoczne i uwierzyć nie mogłem ile osób nie ogarniało koncepcji folderów. Z jednym łebkiem co nie ogarniał gadałem to stwierdził że dopiero na studia pierwszy komputer kupił, wcześniej wszystko na telefonie robił.
Do dzisiaj muszę mu pomagać aktualizować licencję
  • Odpowiedz
@goferek: na smartfonach, jak nie było smartfonów, to wszyscy mieli GG, nk, musieli ogarniać zrzucanie zdjęć, instalowanie windowsa i tak dalej. Dziś dzieciaki mają to wszyscy w telefonie, więc nie muszą na kompie nic robić w zasadzie.
  • Odpowiedz