Wpis z mikrobloga

Kiedy byłem młody, naprawiałem komputery rodziców. Teraz gdy jestem starszy, naprawiam komputery dla mojego syna i jego przyjaciół. Czy jesteśmy jedynym pokoleniem, które wie, jak działają komputery?

#pytaniedoeksperta
  • 119
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Rodzice są zajęci zapie)€&@ za miskę ryżu - bo akurat to się u nas nie zmieniło. Niby czemu Polacy jeżdżą 20letnimi autami? Jeżdżą bo na takie ich stać.

@Bakx: To nie zwalnia ich z wychowania dzieci.
Swoją czytałem jakieś badania i paradoksalnie kobiety któe pracują poświęcają swoim dzieciom więcej czasu/uwagi niż niepracujące ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bachus a dziś problem bo „system mi wstaje tak długo, to znaczy 17 sekund, nie da się na tym pracować” ;)

Jestem ciekaw czy dzieciaki rozpoznały by na żywo jak wyglada dyskietka 5,25” albo ze kiedyś to gry były na kasetach magnetofonowych
  • Odpowiedz
@stefan_pmp @goferek Przesadzasz. Zwyczajnie młodzi nie używają komputerów za często bo mają telefony

@To_ja_moze_pozamiatam: no i gdzie przesadza, skoro dokładnie to napisał? Nie używają zbyt często komputerów, a jak używają to teraz są praktycznie bezawaryjne. Dlatego nie mają wprawy w rozwiązywaniu problemów i nie uczą się jak to działa
  • Odpowiedz
Kiedy byłem młody, naprawiałem komputery rodziców. Teraz gdy jestem starszy, naprawiam komputery dla mojego syna i jego przyjaciół. Czy jesteśmy jedynym pokoleniem, które wie, jak działają komputery?

@stefan_pmp: To ja zrobiłem lepiej... naprawiałem komputery też kolegom, kolegom kolegów (bo on umie), rodzinie. Bo było to dla mnie coś za co zostaje doceniony. No wiecie, miałem miano "ten sie dobrze zna" i czułęm się dumny. Ale później dość szybko wymiksowałem się
  • Odpowiedz
aktualnie idioci są uczeni, że jak system wolno chodzi, to trzeba kupić nowe :) nie reinstall

@vartan: idiotyczne to jest bawienie sie w reinstall systemu. moze nawet 20 lat temu to cos dawalo (mimo ze bylo patologiczne no ale ok), ale w 2024 roku? kupilem rok temu nowy komputer i nie instalowalem na nowo windowsa, po prostu ssd ze starego kompa podpialem do nowego kompa

@goferek: czytałem badania,
  • Odpowiedz
@stefan_pmp: U mnie wszyscy w rodzinie myślą, że jestem specem od kompów, bo pracuję przy komputerze. Praktycznie co święta musiałem tłumaczyć, że nie jestem informatykiem tylko grafikiem 3D ..od może około 2 lat się poprawiło, ale wiedzą jedynie, że robię "projekty" i koniec :-)
  • Odpowiedz
ok, to naucz mnie jak byc bardziej produktywny w pracy biurowej na komorce niz na kompie z trzema monitorami. powiedz mi jak to sie robi, chetnie bym popracowal sobie lezac na lozku.

@SmugglerFan: ehhh to problem chyba każdego pokolenia, nie potrafią czytać ze zrozumieniem i sobie dopowiadają.
Nikt nie mówił, że to bardziej produktywne wprost porównując. Jednak, jak jestem bez kompa w danym momencie, a mam coś zrobić "większego" to
  • Odpowiedz
@Tratak Sam się na tym czasem łapię że przeglądam shorty i na koniec mi z tym źle i myślę że mogłem chociaż w coś pograć przez co ten czas wydaje mi się mniej stracony xD
  • Odpowiedz