Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#programista15k #lekarski
Okropnie ból dupie, że nie poszedłem na lekarski tak jak moja dziewczyna. Ja jako, że zawsze byłem bardzo mocny z matmy, to poszedłem na infe i mimo, że jestem na jednej z lepszych w polsce (98% z rozszerzenia z matmy here), to żałuje, że nie wybrałem leku. Po pierwsze dlatego, że lek jest konceptualnie na poziomie podstawówki, po drugie dlatego, że po tej konceptualnej podstawówce masz całe życie ustawione siedząc w gabinecie i klepiąc recepty. Najbardziej r-----------ą mnie ameby na wykopie, które potrafią mówić coś, że studia informatyczne != lekarskie poziomowo.
Więc klaryfikuje sprawę: studia na informatyce MIMUW lvl, są nieporównywalnie cięższe konceptualnie niż lekarski kiedykolwiek i jest to obiektywny fakt.
Na lekarski aktualnie mógłbym się dostać pisząc biologie na 40% bo resztę uzupełniłaby mi matematyka i rozważam czy nie p-----ć tej infy (2 rok here). Rozważam taką opcję na wypadek gdybym nie znalazł jakiegoś sensownego stażu (mówiąc sensowne to mam na mysli faangi/wieksze banki/fundusze inwestycyjne) na przyszłe wakacje. Mam po prostu wrażenie, że bez stażu w jakiejś topce na studiach to aktualnie nie ma co w to brnąć dalej. Bardzo proszę o jakieś wskazówki i jakbyście postąpili na moim miejscu. Dodam, że software engineering i tak zamierzam łączyc z jakims managmentem, moze salesami, więc argument "jestes spierdoksem z infy, nie idz na lek" nie trafia.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Przegrywek123: czy ja wiem? Lekarz robiący 4 etaty, wpadający do przychodni na 5 minut i wypadający. Plus kasa za dodatkowe zabiegi itp. Teraz stawki za lekarza już po specce i z doświadczeniem to nawet 60k b2b, który programista tyle wyciąga?
  • Odpowiedz
Teraz stawki za lekarza już po specce i z doświadczeniem to nawet 60k b2b, który programista tyle wyciąga

@czeresniowabron: myślę że realnie 5% lekarzy byłoby w stanie wykonywać pracę programisty dłużej niż 1 rok a jakieś 0,1% programistów mogłoby być lekarzem na 4 etatach co wpada do przychodni na 5 minut

te zawody wymagają totalnie innej osobowości i podejścia
  • Odpowiedz
@stary_grat co opowiadają, ile mają lat? Skoro masz 5lat exp i 10 lat temu powinieneś dojść do innych wniosków to znaczy ze z 3 lata za późno zacząłeś zdobywać exp. Ja z 15 lat temu złożyłem papiery i dostałem sie na medycynę i uważam ze bardzo dobrze zrobiłem ze tam nie poszedłem.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Tobie się polskie pensje z amerykańskimi chyba pomyliły w faangu XD.
Natomiast jeśli to nie bait, to jeśli jesteś w stanie wytrzymać te debilne studia i przemęczyć się na specjalizacji, to NIE MA lepszego zawodu jeśli chodzi o stosunek wysiłku w pracy do zarobków.
To wszystko przy założeniu, że chcesz wypisywać recepty w POZ za 30k+ miesięcznie na lekkiej specjalizacji, a praca pozbawiona jakiejkolwiek ambicji, wysiłku i wymagań jest
  • Odpowiedz
Na lekarski aktualnie mógłbym się dostać pisząc biologie na 40%

@mirko_anonim: To tak strasznie medycyna podupadła? Ja parę lat tamu miałem 100 z matmy, 90 z fzyki, jakoś ponad 70 z chemii i biologii i do Krakowa, Warszawy ani na śląski się nie łapałem.
  • Odpowiedz
@stary_grat: Nadal nie wiem czego zadrościsz znajomym lekarzom?
Różnica jest taka że w IT można wcześniej zarabiać duże pieniądza, ale ścieżek jest bardzo dużo wiec można np po 10 latach można zarabiać zaórnow 10tys jak i 100tys.
Natomiast lekarze mają bardziej przewidywalne ścieżki i dłużej musza poczekać na wyższe zarobki dopiero koło 40 przeganiają programistów ale całka z zarobków (suma wszystkich wypłat) przegania programistę nie wczesnie niż po 50.
  • Odpowiedz
@zibizz1: z calym szacunkiem ale glupoty opowiadasz.. a gdzie aspekt ciągłego rozwoju jako programista po pracy, tak zeby wciaz byc na biezaco, zeby byc dobrym w tym co sie robi? to nie jest 8h pracy i koniec, i do domu. w domu jeszcze jest nauka, jak sie chce zarabiac te 100k o ktorych mowisz (nikt tyle nie zarabia, chyba ze jakis senior principal architect w FANG i to przeliczajac dolary
  • Odpowiedz
@stary_grat

z calym szacunkiem ale glupoty opowiadasz

I vice versa. Przez 12 lat pracy nie uczyłem sie w domu po pracy. Po to sa lata doświadczenia bo uczysz się w pracy i płacą za to. Pokazywałem ze u programisty rozpiętość zarobków jest duża, srednio nie odbiega od 10 lat starszego lekarza. Co do stresu to zależy od roboty. zarówno lekarz może mieć bezstresowa prace jak i programista. Moze być tez zupełnie
  • Odpowiedz