Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#programista15k #lekarski
Okropnie ból dupie, że nie poszedłem na lekarski tak jak moja dziewczyna. Ja jako, że zawsze byłem bardzo mocny z matmy, to poszedłem na infe i mimo, że jestem na jednej z lepszych w polsce (98% z rozszerzenia z matmy here), to żałuje, że nie wybrałem leku. Po pierwsze dlatego, że lek jest konceptualnie na poziomie podstawówki, po drugie dlatego, że po tej konceptualnej podstawówce masz całe życie ustawione siedząc w gabinecie i klepiąc recepty. Najbardziej r-----------ą mnie ameby na wykopie, które potrafią mówić coś, że studia informatyczne != lekarskie poziomowo.
Więc klaryfikuje sprawę: studia na informatyce MIMUW lvl, są nieporównywalnie cięższe konceptualnie niż lekarski kiedykolwiek i jest to obiektywny fakt.
Na lekarski aktualnie mógłbym się dostać pisząc biologie na 40% bo resztę uzupełniłaby mi matematyka i rozważam czy nie p-----ć tej infy (2 rok here). Rozważam taką opcję na wypadek gdybym nie znalazł jakiegoś sensownego stażu (mówiąc sensowne to mam na mysli faangi/wieksze banki/fundusze inwestycyjne) na przyszłe wakacje. Mam po prostu wrażenie, że bez stażu w jakiejś topce na studiach to aktualnie nie ma co w to brnąć dalej. Bardzo proszę o jakieś wskazówki i jakbyście postąpili na moim miejscu. Dodam, że software engineering i tak zamierzam łączyc z jakims managmentem, moze salesami, więc argument "jestes spierdoksem z infy, nie idz na lek" nie trafia.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

40% z biologii wystarcza żeby się dostać? Chyba na uniwerek na Ukrainie... Ale próbuj się dostać, rynek pracownika w IT i tak już jest c-----y i nie zapowiada sie w najbliższym czasie poprawa.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: musisz sam sobie odpowiedzieć czy będzie ci się chciało za 5-10-15 lat rozwijać. Jeśli serio jesteś matematycznym geniuszem i wybierzesz odpowiednią ścieżkę (tworzenie AI), to masz szansę na lepsze zarobki niż lekarz (tylko wyjazd z kraju będzie raczej wymagany). Z lekarzem jest ten problem, ze ścieżka do zostania lekarzem specjalistą, to minimum 13 lat - będziesz miał 43, jak wejdziesz na poziom gdzie dużo zarabiasz + masz możliwość skalowania/tworzenia
  • Odpowiedz
- będziesz miał 43, jak wejdziesz na poziom gdzie dużo zarabiasz

@Przegrywek123: A co to znaczy dużo zarabiasz? Może klepać w przychodni recepty i zarabiać więcej niż 90% programistów niedługo po studiach. Myślę, że o to mu chodzi.
  • Odpowiedz
Więc klaryfikuje sprawę: studia na informatyce MIMUW lvl, są nieporównywalnie cięższe konceptualnie niż lekarski kiedykolwiek i jest to obiektywny fakt.

@mirko_anonim: Buhahahahahahahahahahaahahahahahahahhahhaaa xD LOL.

Made my day, dziękuję.
Ty porównujesz 6 lat studiów, rok stażu, lep i kilka lat specjalizacji po której masz ogromną odpowiedzialność i stres do klepania kodu z copilotem? No chyba, że dla Ciebie lekarz to wypisuje recepty w przychodni. Tylko, że wtedy to on nie zarabia
  • Odpowiedz
@czeresniowabron: no, czyli 13 lat od zaczęcia studiów, w idealnym przypadku. Zakładając, że na tą specke się dostanie - a zakładam, że nie ma bliskich lekarzy, skoro o to pyta. Jak dobrze ogarnie, to jest wtedy programistą z 10-letnim stażem. Jeśli faktycznie myśli o czymś więcej niż klepanie crudow, jest dobry z matmy i znajdzie dobrą niszę - 40k jest spokojnie do zrobienia. I nie zapominaj, że w wariancie bycia
  • Odpowiedz
studia na informatyce MIMUW lvl, są nieporównywalnie cięższe

@mirko_anonim: xDD nie, informatyka nie jest ciężka. Ona jest ciężka dla ciebie panie 98% z matematyki rozszerzonej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak ktoś jest dobry to znajdzie dobrą robotę w IT, jak ktoś jest średni lub mierny to obecnie nie jest tak kolorowo jak kilka lat temu jak braku każdego z ulicy
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Przegrywek123
A wiesz, może jak sie układa kariera programisty, po odbyciu tych paru staży w miejscach typu google/microsoft etc.? Bo generalnie tam na entry lvl jest kolo 200-300k na rok. Tylko pytanie jak to sie potem skaluje i czy faktycznie można po pracy w takich miejscach liczyć na powazniejsze pozycje niż java dev 10 lat expa 15k brutto.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 8
✨️ Autor wpisu (OP): @BreathDeath XD jak ty wśród trudności wymieniasz egzamin lep, który jest w calosci dostepny na internecie i ma zdawalnosc 99% nawet na fryczu to nie mamy o czym rozmawiać. A to p---------e o OGROMNEJ ODPOWIEDZIALNOSCI to myslalem, ze juz naprawde nikt w ten mit nie wierzy. OGROMNA ODPOWIEDZIALNOSC, o ktorej piszesz, tyczy się 10 specjalizacji pokroju chirurgii i oczywiście nie o nich jest mowa we wpisie.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @Kacman90 Wiem, ze w wieku 35 lat jako lekarz moglbym pracowac od 8-12 a reszte dnia robić cokolwiek innego. Z resztą lubię pracę z ludźmi, więc to dla mnie nie problem. Ogólnie rzecz biorąc wolałbym zostać w it, bo uważam, że to znacznie ambitniejsza droga, niż po prostu przejść przez przetartą ścieżkę i uczyć się tego co ci każą, wyłączając na 12 lat kreatywność w mózgu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ty i twoja dziewczyna marnujecie czas bo zanim wy skończycie studia AI będzie już na takim poziomie, że nikt was nie zatrudni bo AI zrobi waszą robotę milion razy lepiej
  • Odpowiedz
40% z biologii wystarcza żeby się dostać?

@Gargulec_Wlochaty: wpis opa to bait ale można mieć 0% z biologii i się dostać. Są w Polsce uczelnie (publiczne uniwersytety a nie jakieś g---o) gdzie do rekrutacji na lekarski biorą pod uwagę fizykę i matematykę więc jak się je wymaksuje na maturze to możesz się dostać bez chemii ani biologii xd
  • Odpowiedz