Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #finanse #openai #it

Czołem Mirki. Natknąłem się dziś na ciekawy artykuł na Medium, z którym w dużej mierze się zgadzam. Autor stawia tezę, że OpenAI przypomina schemat Ponziego. Twierdzi, że firma obiecuje niesamowite technologie, podczas gdy w rzeczywistości ogromne koszty treningu modeli mogą uczynić te obietnice nierealnymi do spełnienia. Rozwój AI jest szybki, ale czy OpenAI nie żyje przypadkiem na ciągłych zastrzykach finansowych, zamiast na realnych dochodach? Zastanawia mnie, jak długo można utrzymać taki model biznesowy, zanim inwestorzy zaczną pytać o konkretne wyniki. A wyników nie ma. Te nowe "nakładki" czy wersje modeli to tylko zasłona dymna, bądźmy szczerzy.

Co sądzicie o tym podejściu? Czy wielkie firmy technologiczne (a zwłaszcza OpenAI) zawsze operują na obietnicach, aż do momentu przełomu, czy to faktycznie bardziej przypomina schemat Ponziego? A może sukces GPT i innych modeli już teraz jest wystarczającym dowodem na to, że OpenAI zmierza w dobrym kierunku?

Tu artykuł https://medium.com/predict/is-openai-a-ponzi-scheme-2cc7dad8d02e

Tutaj hackernews na ten sam temat https://davidhsing.substack.com/p/openai-is-a-ponzi-scam-operation

Tu wyjaśnienie czym jest schemat Ponziego https://en.wikipedia.org/wiki/Ponzi_scheme
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: W razie czego modelik się raz dwa nauczy bełkotać, co już robi coraz częściej przez różne ideolo-blokady bądź po prostu zwykły brak wiedzy i zdolności dedukcji, a firma się po cichu zwinie "bo przecież rozwiązanie jest" ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Żeby uznać obecną sytuację za obiecywanie gruszek na wierzbie musielibyśmy wiedzieć, co OpenAI obiecuje swoim inwestorom - a to zupełnie co innego niż to, o czym mówią klientom końcowym. Prawdą jest, że stosują model firm typu Uber, czyli ładowanie grubej kasy w rozwój, żeby być największym. Jeśli chodzi o modele językowe, to wydaje się, że im się udaje. Pytanie, jak długo Microsoft ma zamiar do tego dokładać (nie do
  • Odpowiedz
  • 1
@JamesJoyce wszystkie monopole technologiczne ostatnich lat (kontrolujące każdy aspekt naszego życia) powstały w ten sposób - wybrańcy mają dostęp do nieograniczonej ilości $ z drukarki FED tyle czasu ile będzie potrzeba.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: wojna na wyniszczenie. W OpenAI pompuje sie kase by konkurencja nie nadgonila. Patrz Uber, Bolty czy inne. Nie jestem ekspertem ale wydaje mi sie, ze te firmy sa caly czas na minusie i na rynku zostanie ten komu na koniec zostanie wiecej kasy na koncie
  • Odpowiedz
@JamesJoyce Uber przez wiele lat generował same straty a i tak zdobywał ogromne pieniądze. Chodzi o zajęcie rynku żeby w przyszłości zacząć generować zysk. Dla Microsoftu i tak inwestowanie jest opłacalne gdyż w razie czego i tak mają prawo do ich technologii a gdyby OpenAI zaliczyło jakiś poważny fail to mogą powiedzieć “to nie my”
  • Odpowiedz
@JamesJoyce

OpenAI udziela licencji na swoje modele Microsoftowi - i są już mocno skomercjalizowane - w formie uslugi Copilot, którą kupuje coraz więcej firm.

Trening modeli jest często ma serwerach microsoftu - więć MS płaci OpenAI, a drugą dostaje te pieniądze z powrotem, bo OpenAI używa MS uako dostawcy.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce

OpenAi ma skomplikowaną sieć wlasnościową - nalezy do fundacji non profit, która zarzadza firmą.

Doczytaj sobie nie wiem, na anglojęztcznej wikipedii. A jak nie znasz angielskiego to niech ci AI przetłumaczy :)
  • Odpowiedz
Rozwój AI jest szybki, ale czy OpenAI nie żyje przypadkiem na ciągłych zastrzykach finansowych, zamiast na realnych dochodach? Zastanawia mnie, jak długo można utrzymać taki model biznesowy, zanim inwestorzy zaczną pytać o konkretne wyniki.

@JamesJoyce: Bardzo dlugo. Patrz chociazby przyklad Ubera, Spotify czy innych startupow przez lata nie zarabiajacych na siebie.
  • Odpowiedz
Jakis wysyp informacji dyskredytujących AI sie pojawił, parę dni temu na YT widziałem, miniaturka jest głupia że ręce opadają
Pan_Slon - Jakis wysyp informacji dyskredytujących AI sie pojawił, parę dni temu na Y...
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: R&D jest zawsze inwestycja w rozwój i opracowanie technologii, a efekty tego rozwoju dają dopiero podwaliny do projektu. To tak jakbyś nazwał np poszukiwanie złóż ropy piramidą finansową xD
  • Odpowiedz