Wpis z mikrobloga

#pracait #programowanie #programista15k #it #naukaprogramowania #sztucznainteligencja

Czołem, w nawiązaniu do poprzedniego wpisu https://wykop.pl/wpis/78245323/programista15k-naukaprogramowania-sztucznaintelige

Mamy na pierwszy rzut wewnętrznych pracowników, z wewnętrznej rekru i pasywnych, który zgodzili się wziąć udział.

W skrócie:
jest niemal tragicznie. Stanowisko mid/senior - większość cv ledwo podchodzi pod juniora. Jest kilku midów, ale nie bezpośrednio z data science. Ogrom butkampowiczów, osób z różnego zaplecza, tylko nie it i ai. Cv są często ewidentnie konwertowane jakimś llmem, tak, żeby praca jako grafik komputerowy wyglądała na analityka danych. W wykształceniu wrzucone jakieś kursy online trwające 3-4h i certy z tego. Ogrom osób, które nie ma żadnego doświadczenia z AI, a czasem nawet i z Pythonem, a jednocześnie startuje na stanowisko midowo-seniorskie.

Nie wiem, ile było cv, ale w miarę sensownych może 3-4. Każde raczej juniorskie. Żadnego prawdziwego mida ani seniora. Jutro pierwsza rozmowa. Myślę, że dość szybko wyjdzie to na zewnątrz, bo mam sugestie, że trzeba kandydata dobrze sprawdzić. Nie muszą zatrudniać na już. I nie chcą słabego, ściemniacza ani skoczka.
@JamesJoyce +26
#programista15k #naukaprogramowania #sztucznainteligencja #it

Mam w najbliższym czasie rekrutować z 3 osoby do zespołu, pod projekt fintech. Nowe poc, wdrażanie i badania.

Podstawiłem warunek, że jak mam być ich tech leadem to sam chce iść zrekrutować. Raczej midzi, UOP. Dam
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: ja w naszej rekrutacji na analityka danych zauważyłem, że 30-40% CV to analitycy biznesowi, uxy itd ( ͡° ͜ʖ ͡°) a jak się zapytasz takiego jaki rozkład mają dane to jest wielkie yyyy
  • Odpowiedz
@WaveCreator no właśnie to jest dla mnie dziwne. Czemu? Przecież od dawna wiadomo, że Data Science to dochodowa odnoga it. Czemu nie iść w tę stronę tylko jakieś frontendy. Wiem, że to trudniejsze itd, ale wciąż.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: nie rozumiem, dlaczego nie wymagacie portfolio... Ja biorę tylko ludzi z fajnym portfolio, wybieram sobie z niego jakiś projekt który pasuje pod kierunek rozwoju w naszej firmie i po prostu z człowiekiem rozmawiam o jego motywacji i pasji. Nawet juniorzy miewają fajne portfolio, dlatego nie widzę sensu umawiać się na rozmowę z kimś kto ma tylko puste slogany w CV...
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto wiesz co, polityka firmy jest taka, że najpierw szukają wewnętrznie i na liście dostępnych kandydatów. Plus ja jestem tam konsultantem, może mam sporo do gadania bo beze mnie aktualnie nie mają zespołu, ale jednak nie na wszystko mam wpływ.

Rozmowy ustawiono tylko 3 osoby, które wydają się sensowne jako juniorzy. Cała reszta została olana.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: mógłbyś przedstawić jakie masz konkretnie wymagania żeby kogoś zatrudnić, i trochę bardziej obrazowo żeby ktoś kto się na tym nie zna wiedział w czym by trzeba się szkolić?
  • Odpowiedz
no właśnie to jest dla mnie dziwne. Czemu? Przecież od dawna wiadomo, że Data Science to dochodowa odnoga it. Czemu nie iść w tę stronę tylko jakieś frontendy. Wiem, że to trudniejsze itd, ale wciąż.

@JamesJoyce: Przeciez od 5 lat gdzie nie wejdziesz to wszyscy idą w data science i analityków. Nic dziwnego ze jak 10000 ludzi pisze ze sie przebranzawia na data science to kolejni nowi sie już tam
  • Odpowiedz