Wpis z mikrobloga

#pracait #programowanie #programista15k #it #naukaprogramowania #sztucznainteligencja

Czołem, w nawiązaniu do poprzedniego wpisu https://wykop.pl/wpis/78245323/programista15k-naukaprogramowania-sztucznaintelige

Mamy na pierwszy rzut wewnętrznych pracowników, z wewnętrznej rekru i pasywnych, który zgodzili się wziąć udział.

W skrócie:
jest niemal tragicznie. Stanowisko mid/senior - większość cv ledwo podchodzi pod juniora. Jest kilku midów, ale nie bezpośrednio z data science. Ogrom butkampowiczów, osób z różnego zaplecza, tylko nie it i ai. Cv są często ewidentnie konwertowane jakimś llmem, tak, żeby praca jako grafik komputerowy wyglądała na analityka danych. W wykształceniu wrzucone jakieś kursy online trwające 3-4h i certy z tego. Ogrom osób, które nie ma żadnego doświadczenia z AI, a czasem nawet i z Pythonem, a jednocześnie startuje na stanowisko midowo-seniorskie.

Nie wiem, ile było cv, ale w miarę sensownych może 3-4. Każde raczej juniorskie. Żadnego prawdziwego mida ani seniora. Jutro pierwsza rozmowa. Myślę, że dość szybko wyjdzie to na zewnątrz, bo mam sugestie, że trzeba kandydata dobrze sprawdzić. Nie muszą zatrudniać na już. I nie chcą słabego, ściemniacza ani skoczka.
@JamesJoyce +26
#programista15k #naukaprogramowania #sztucznainteligencja #it

Mam w najbliższym czasie rekrutować z 3 osoby do zespołu, pod projekt fintech. Nowe poc, wdrażanie i badania.

Podstawiłem warunek, że jak mam być ich tech leadem to sam chce iść zrekrutować. Raczej midzi, UOP. Dam
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@TomSz: Uogólniając: Data Scientist senior lub mid (ewentualnie mocny junior) z komercyjnym doświadczeniem (5-6,3-4) lata. Bardzo dobre ogarnięcie w pythonie i popularnych bibliotekach do analizy danych i AI. Historia prawdziwych komercyjnych projektów, które poszły na produkcję, jak i tworzenia POC dla celów badawczych. Teoretyczna wiedza nt. teorii AI oraz chęć dalszej nauki. Umiejętność tłumaczenia zagadnień technicznych, nietechnicznym pracownikom. Umiejętność pracy zespołowej jak i samodzielnej. Posiadanie "zajawki" w kierunku AI.

To
  • Odpowiedz
@WaveCreator Hmm, no masz rację. Moje pytanie chyba było zbyt naiwne. Ale to mistrzostwo jednego tutoriala i brak chęci wyjścia dalej to fakt. Ja widzę to w conajmniej połowie cv/rozmow. Tym ludziom się zwyczajnie chyba nie chce i tyle.
  • Odpowiedz
@kawalerka15k obecnie szczerze nie wiem. Może przez uczelnię lub OpenSource. Ja startowałem ponad 6 lat temu i zaczynałem doktorat z ai. Stąd łatwo mnie wzięli na staż. A później to już naturalnie wszystko poszło.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: ja tak ogólnie pytam bo jestem na froncie z lekką robotą za 25k więc nie opłaca się przebranżawiać, ale w ciągu 10lat ta branża może zniknąć więc myślę w jakim kierunku się powoli rozwijać, a po przykładowym samodzielnym projekcie bym wiedział czy mnie by to kręciło.

bo roadmapy są np. https://roadmap.sh/ai-data-scientist ale brak przykładów projektów które rozwiązują rzeczywiste problemy
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Myślisz, że opłaca się jeszcze iść w data science? Jestem po 30tce, za rok mam nadzieje inż Informatyki, mam już magistra z Finansów i rachunkowości, plus doświadczenia w korpo działąch finansowych. Z programowania to C i C++, bo się uczyłem pod embeded właściwie - tak jak połowa roku.
  • Odpowiedz
@TomSz no ta roadmpa jest sensowna. Ale wymaga regularnej pracy, tzn np godzinę - dwie dziennie. Plus czytanie paperow, networki g itd. Jak chcesz to mogę przesłać Ci jutro, jak znajdę czas, jakiś projekt do wykonania. Będzie on na poziomie powiedzmy medium. Będziesz mógł sobie sprawdzić czy Ci się to podoba.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: dzięki ale nie trzeba, na razie tylko pomysły zbieram więc szkoda Twojego czasu. Po tym co napisałeś przedstawiłem swoją sytuację chatowi i dał różne propozycje jak mogę data science w swojej firmie wprowadzić, więc od tego bym zaczął bo tutaj mam wolną rękę na robienie cokolwiek mi się podoba, jeśli mi się spodoba to zagadam za kilka lat do Ciebie o dalsze ukierunkowanie ;) Pracuje w agencji SEO która
  • Odpowiedz
@JamesJoyce nie bądź polskim “rekruterem”, proszę. Nie pytaj ludzi z doświadczeniem o operacje, których znalezienie zajmie 5 sekund albo copilot sam wypluje. Takie rzeczy się zapomina. Dobra rozmowa rekrutacyjna to sztuka, a w AI możesz sobie pozwolić na wiele w takiej rozmowie. Sklej jakiś problem, nawet trudny lub nieniemożliwy do rozwiązania i prowadź dialog (np. jak ogarnąć lokalizację na dronie bez sygnału GPS). Takie coś jest genialne, petent wystrzela się z
  • Odpowiedz
@JamesJoyce Nie sądzisz, że kierunek data science jest bardzo „narażony” na wyparcie właśnie przez AI? Ja tylko pytam, bo na chłopski rozum wydaje mi się że analizowanie danych to coś co AI zrobi lepiej i szybciej niż człowiek. Czy to jest jakoś ściśle powiązane z ML? Matematyka na poziomie skończonej polibudy starczy żeby wejść w waszą gałąź czy to tylko taki „entry” poziom? Pytam z czystej ciekawości bo sam tak jak
  • Odpowiedz
@pionas1337 Data Science ogólnie może trochę tak, ale DS to nie analizowanie danych. Plus ja np. określam siebie jako Data Scientist dla uproszczenia, ale robię też wiele innych rzeczy, takich jak tworzenie poc, wdrażanie modeli, mlops, research, szkolenia itd. I co ciekawe, z czasem dochodzą mi nowe obowiązki czy zadania, które do tej pory nie istniały.

Jest to powiązane z ml. Ale, jak mówisz, to tylko początek, na który już praktycznie
  • Odpowiedz