Wpis z mikrobloga

Mirki programiści 15k na rękę, jestem już zdołowany moją obecną sytuacją w logistyce i transporcie, jest martwy okres, nic się nie dzieje, wysyłam CV i kompletna cisza. Mam trochę wolnego czasu, dobrze sobie radzę z komputerami i chciałem zacząć #programowanie. 29 lvl here. Znajomi mówią, żeby zacząć od bycia testerem. Spoko, czuję, że miałbym też z tego frajdę, pytanie jednak brzmi. JAK ZACZĄĆ. Zmotywowany jestem i chętny, myślę o książkach ale czy ktoś poleci coś sensownego? Nie interesują mnie żadne bootcampy, na które zresztą mnie obecnie nie stać.
Chcę naprawdę, realnie coś zmienić w moim życiu. W transporcie jestem od 7 lat i już mam tego dość.
Ktoś pomoże? Może na priv? Stawiam kawę.

#programista15k #komputery #krakow
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nic się nie dzieje, wysyłam CV i kompletna cisza

@mkk141: Jako junior w IT obecnie będziesz miał jeszcze bardziej ciszę. Tak, bardziej niż kompletną ciszę. Uprzedzam, nie zniechęcam.

Popytaj po znajomych w branży, czy nie szukają za półdarmo murzyna do przyuczenia. Oczy i ręce zawsze cenne w manualnych testach, takie ze zdolnością do myślenia* to już w ogóle.

* nie zgłaszasz "minął tydzień, nie przyjechał kurier" jako błąd na
  • Odpowiedz
@mkk141 ja bym radziła iść na studia z informatyki jeśli nie umiesz sam znaleźć tutoriali których jest mnóstwo w Internecie (darmowych jak i płatnych). Jak po pół roku takich studiów nie będziesz sobie radził albo totalnie nie będzie Ci się to podobało to znak że nie będziesz miał tyle zapału czy umiejętności by samemu ogarnąć programowanie i może warto wtedy by było przemyśleć inne opcje zawodu.
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal studia z informatyki wg mnie uczy sposobu myślenia jakie trzeba mieć by programować i w razie potrzeby poznać nową technologie czy język. To jest coś co każdy na studiach przechodzi. Osoby po kursach często nie myślą o algorytmach czy sekwencji tego co trzeba pokolei zrobić tylko lecą na pałę z pisaniem kodu a później zagrzebują się w błędach które rozwiązują ale często na jakiś bazowych problemach potrafią się zakleszczyć które
  • Odpowiedz
@mkk141: szczerze kafelki kierowca TIRa elektryk hydraulik spawacz cokolwiek innego niż IT. Próg wejścia stał się ogromny. Na rynku super ciasno. Wyścig szczurów dosłownie. AI za progiem trzeba było się brać jak miałeś 21 lat teraz już za późno.
  • Odpowiedz
@mkk141: jak znasz logistykę od zera to wymyśl sobie jakieś rozwiązanie IT, którego nie ma, a które przydałoby Ci się w pracy i je stwórz. W czasach czatów ai próg wejścia jest niski jak nigdy wcześniej, chatgpt pomoże Ci wybrać najlepsze rozwiązanie, technologię i przeprowadzi krok po korku przez budowę narzędzia. Jak będziesz miał ze 3 fajne, działające projekty to spróbuj gdzieś na staż się załapać. Między swoimi projektami rób
  • Odpowiedz