Wpis z mikrobloga

Mirki programiści 15k na rękę, jestem już zdołowany moją obecną sytuacją w logistyce i transporcie, jest martwy okres, nic się nie dzieje, wysyłam CV i kompletna cisza. Mam trochę wolnego czasu, dobrze sobie radzę z komputerami i chciałem zacząć #programowanie. 29 lvl here. Znajomi mówią, żeby zacząć od bycia testerem. Spoko, czuję, że miałbym też z tego frajdę, pytanie jednak brzmi. JAK ZACZĄĆ. Zmotywowany jestem i chętny, myślę o książkach ale czy ktoś poleci coś sensownego? Nie interesują mnie żadne bootcampy, na które zresztą mnie obecnie nie stać.
Chcę naprawdę, realnie coś zmienić w moim życiu. W transporcie jestem od 7 lat i już mam tego dość.
Ktoś pomoże? Może na priv? Stawiam kawę.

#programista15k #komputery #krakow
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mkk141: a ja ci powiem miej w------e na testowanie, to zabija ciało i duszę
jak jesteś obyty w logistyce i transporcie zatrudnij się jako analityk co ma pojęcie o logistyce i transporcie w jakimś korpo doradczym, banku, ubezpieczeniach etc i tam pokochaj excela, oprogramuj go w vba, zacznij korzystać z baz, pisać własne kwerendy, potem pipeliny całe, itd
  • Odpowiedz
@mkk141: tam ktoś wyżej pisał, że jest testerem z doświadczeniem to pewnie prędzej Ci pomoże. Ci od „konkretów” to tak średnio bym powiedział.
Są platformy do wykonywania crowd testów. Obczaj sobie czy to Ci się podoba. Najłatwiej będzie wbić Ci się do firmy testującej gry. Nic nie musisz umieć a nauczysz się chociaż jak raportować błędy i cv puste nie będzie. Potem masz już szansę wbić się na stanowisko normalnego
  • Odpowiedz
@Hylfnur: A ty myślisz że w takiej analizie to jest mniejsza konkurencja, tam to dopiero walą tabuny, w szczególności że jakiś czas temu bootcmapy zrobiły dużą akcje marketingową zachęcającą do właśnie tej ścieżki
  • Odpowiedz
Spróbuj zakręcić się przy technologiach chmurowych (AWS, GCP), to ostatnio popularne, na jutubie znajdziesz sporo materiałów za free.
  • Odpowiedz
dobrze sobie radzę z komputerami i chciałem zacząć #programowanie

Spoko, czuję, że miałbym też z tego frajdę

@mkk141: nic osobistego, ale każdy, kto chciał się podpiąć pod "złoty wagonik" IT nagle sobie przypomina, że zawsze mu szło dobrze z komputerami i od zawsze to lubi xD
  • Odpowiedz
a ja ci powiem miej w------e na testowanie, to zabija ciało i duszę

@Hylfnur: potwierdzam. Wrzucili mnie na chwilę w testowanie w pierwszej robocie X lat temu, to była tragedia.

Minęło te X lat, a ja dalej w testowaniu, bo nie udało mi się kiedy próbowałem, a potem przestałem próbować, przejść na "drugą stronę mocy"
  • Odpowiedz
@mkk141: Znajoma była po geodezji, ale miała ciężkie perspektywy i poszła w programowanie, a potem do firmy od map. I połączyła znajomość GISów i innych rzeczy po swoim kierunku z programowaniem. Może w logistyce też jest możliwe takie połączenie?
  • Odpowiedz
@mkk141: rano widziałem post z cyklu jakim cudem programiści dali sobie wejść na głowę.
Odpisałem że to wina polakow którzy zrobili to samo co z każdym innym zawodem w którym jest ich sporo
  • Odpowiedz
@fat-cartman: analityk po bootcampi to zrobi pivota w excelu i się zesra, analityk z wiedzą z branży (jakieś industry, albo jakaś geografia) i umiejętnościami technicznymi ponad-analitycznymi jest w cenie

chodzi o to by zacząć by iśc w tym kierunku bo teraz przebranżowiony człowiek bez expa to wrażenia nie robi, hindusi będą tańsi i lepsi

a do tego co mówiłem, jak zacznie oprogramowywać excele, pisać etle, będzie chmura, będzie wyciąganie rzeczy
  • Odpowiedz