Wpis z mikrobloga

Mirki programiści 15k na rękę, jestem już zdołowany moją obecną sytuacją w logistyce i transporcie, jest martwy okres, nic się nie dzieje, wysyłam CV i kompletna cisza. Mam trochę wolnego czasu, dobrze sobie radzę z komputerami i chciałem zacząć #programowanie. 29 lvl here. Znajomi mówią, żeby zacząć od bycia testerem. Spoko, czuję, że miałbym też z tego frajdę, pytanie jednak brzmi. JAK ZACZĄĆ. Zmotywowany jestem i chętny, myślę o książkach ale czy ktoś poleci coś sensownego? Nie interesują mnie żadne bootcampy, na które zresztą mnie obecnie nie stać.
Chcę naprawdę, realnie coś zmienić w moim życiu. W transporcie jestem od 7 lat i już mam tego dość.
Ktoś pomoże? Może na priv? Stawiam kawę.

#programista15k #komputery #krakow
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mkk141: siemka, tak realnie to są ciężkie czasy zeby zacząć programować.
Możesz próbować zostać testerem.
To będzie łatwiejsza droga, która prędzej skończy się sukcesem.
  • Odpowiedz
studia z informatyki nie uczą aktualnie używanych języków ani sposobów radzenia sobie z problemami. Wyjdzie bogatszy o wiedzę aktualną kilka lub kilkanaście lat temu.

@kasiknocheinmal: XDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Na studiach uczą wiedzy, która jest aktualna zawsze. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przyswoić ją samemu, bo jest dostępna za darmo w Internecie, a wszystkie "zajęcia praktyczne" można zrobić na własnym laptopie, no ale to wymaga sporego samozaparcie i inteligencji wyższej niż
  • Odpowiedz
@mkk141: Mam 5 lat expa i znam paru ludzi co niedawno udało im się znaleźć robotę.

1. Zrób sobie jakiś duży kurs, np. kurs Javy od Tima Buchalki na udemy (można na piratach znaleźć)
2. Oglądaj materiały na yt jak to działa pod spodem, np zarządzanie pamięcią
3. Jak będziesz ogarniał jakiś język, np te Javę to doucz się najpopularniejszej libki do tego języka (np. Spring dla Javy, React dla js). Youtube będzie
  • Odpowiedz
@mkk141: na twoim miejscu posiadając wiedzę i doświadczenie z logistyką zrobił bym research na temat ról Product Ownera, Scrum Mastera i innych podobny które mają tę styczność ze światem IT, ale nie wymagają wiedzy o stricte programowaniu. Można wyrwać wygodną posadę w korpo
  • Odpowiedz
@mkk141: powiem krótko, p-----l to. Hodowla jedwabników jest bardziej ekscytująca. Ja aktualnie kombinuję jak uciec od tego wyścigu szczurów.
  • Odpowiedz
frajde z pracy to moze miec rezydent turystyczny na wyspach unga-bunga albo wuefista w technikum gastronomicznym, IT to jest orka na nieugorze i ciągla frustracja
  • Odpowiedz
@mkk141 jako osoba która również się przebranżowiła i aktualnie jest rekruterem technicznym do zespołów testerskich mam kilka rad dla Ciebie.
1. Z racji, że pracujesz w branży motoryzacyjnej to celowałbym w ten obszar na start przygody w IT. Myślę, że ktoś może docenić twoje aktualne doświadczenie.
2. Celuj w backend i firmy produktowe. Tutaj wymagana jest ogólna wiedza techniczna przez co odpada dużo kandydatów. Na frontend jest dużo większa konkurencja na rekrutacjach. Na
  • Odpowiedz