Wpis z mikrobloga

@pq18: Będąc singlem brakowało mi najbardziej zmywarki czemu ja sobie wtedy tego nie kupiłem, dziś dorzucam suszarkę do ubrań która ułatwia życie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Teraz człowiek jest w związku i każdy się uzupełnia i myślę że to jest najzdrowsze podejście.
  • Odpowiedz
@Filippa Po pierwsze dane dla wszystkich grup wiekowych można spuścicie w kiblu bo tyle są warte. Różnice pokoleniowe są gigantyczne.

Po drugie kobiety znacznie więcej czasu poświęcają na te prace zyjac same niż faceci żyjący sami. Facet ma się czuć źle bo kobieta poświęca czas na robienie sobie jakichś wymyślastych śniadań gdy on robi kanapki bądź bo kobieta traci czas na prasowanie ręczników gdy on strzepuje koszulki i tyle? To, że
  • Odpowiedz
@Atsawed: szwedzka kuchnia robi się praktycznie sama i brzmi jakoś tak… lepiej.
A i rosół, niedość że masz gotowanego kurczaka który się sam zrobił to jeszcze po wkrojeniu warzyw i dodaniu ryżu ma się lekkie dania.
No faktycznie gotowanie to taka ciężka praca ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pq18 najgorsze, że jak sam posprzątasz i stwierdzisz, że jest ok, to baba przyjdzie i powie, że jest niewystarczająco posprzątane
  • Odpowiedz
@Herubin: mnie rozwalało "robiłam dzisiaj pranie".
Ale że ręcznie prała kosz ciuchów? Czy wrzuciła do pralki i godzinę później rozwiesiła?
Nastawię dwa prania, zmywanie, to przy okazji ogarnę salon kuchnie i łazienkę. Kwestia odpowiedniego "harmonogramu prac".
  • Odpowiedz
@pq18: powodzenia z utrzymaniem domu w czystosci i odpowiednim stanie oraz w kwestiach diety, jeśli ktoś uważa, że wystarczy zrobic tosty, przeladowac zmywarke i pralke oraz uprasowac koszulę.
  • Odpowiedz
@hellyea ale tym prymitywom nie przetłumaczysz, wystarczy zobaczyć jakie pieklo przeżywają nasze babki które nadal muszą dźwigać ciężarne zakupy i łamać karki bo im się nie chce albo uważają, że one powinny to robić, moja babcia w taki sposób funkcjonowała a miała 4 dzieci, facecik sobie ponarzeka na dzietność i chciałby ja naprawić ale jednocześnie wyśmiewa tak wielkie wymeczenie praca nieodpłatalna kobiet.

Nie wróżę niczego dobrego im a większość rzeczy które
  • Odpowiedz
@wooster bo zapewne twoje posprzątanie ogranicza się do zamiecenia brudu pod dywan albo chodzenia w 4 dniowych gaciach bo stwierdzić że są "okej" i ogólnie powierzchownego sprzątania. Sprzątasz za meblami? Pod meblami? Odkurzasz, pierzesz, myjesz podłogi, robisz serię prań tak aby ubrania nie wyblakły i dzielisz je na kolory, potem to ściągasz i układasz w kosteczkę, generalne wysprzątanie całego jednego dużego pokoju potrafi zająć 2 godziny
  • Odpowiedz
@Filippa nie robię tak. Nie trzeba zamiatać za szafkami co tydzień. Można to zrobić raz na pół roku. Co do prania to też się nie przejmuję - na co dzień jestem w pracy, po pracy w samochodzie. W weekendy mam w dupie ciuchy, bo mieszkam pod miastem, tutaj się tym przejmują tylko gimnazjaliści, serio. Rozumiem, że gruntowne wysprzątanie wymaga więcej czasu, ale takie sprzątanie wystarczy raz w miesiącu.
  • Odpowiedz
Mopowanie/zmywanie - robot. Plarko-suszarka, zmywara, thermomix prowadzący za rękę.

Mieszkam sam. Oprócz tego co powyżej, to cotygodniowe ogarnięcie mieszkania to 1,5 -2 godziny typu pranie i wieszanie pościeli, mycie kabiny prysznicowej, ścieranie kurzy, raz na kilka miesięcy jakieś generalne porządki typu mycie okien 3-4 godziny.

Zrobienie sobie klasycznego obiadu: 5 min obranie ziemniaków dla dwóch osób i wstawienie na gaz. 10 min uklepanie i doprawienie schabowych, 10 min smażenie, na szybkości można dodać do tego ogórki konserwowe. Klasyczny obiad da się zrobić 30-40 doliczając rozgrzanie patelni i oczekiwanie na ziemniaki.

Prasowanie
  • Odpowiedz
@zonecom

Do tego w....la słodycze więc okresowo tyje i chudnie. Nigdy nie wiesz co tam w domu zastaniesz jak się uważnie przyjrzysz po miesiącu. I tak dalej. 20 lat tak żyjemy :D.

Ale to chyba Ci pasuje ta sytuacja od tych 20 lat.
  • Odpowiedz
@pq18: Wiadomo heheszki hehszkami ale naprawdę to jest p------e takie rozliczanie bo przecież taka kobieta mieszkając SAMA co najmniejszej większość tych czynności i tak by musiała zrobić, jasne w mniejsze skali ale jednak. Także takie rozliczanie wydaje się totalnie nielogiczne jak to niektórzy chcą postulować.

@sylwke3100: Tu nie chodzi o logike tylko o wladze nad druga strona
  • Odpowiedz