Wpis z mikrobloga

• 0
@pq18 pomijając, że płacenie żonie za zajmowanie się domem jest idiotyczne, ktoś tak żyje? xD to mem również jest przygłupi xD

Tosty? No idealny obiad kuhwa. Spróbuj zrobić coś lepszego to zajmie Ci godzinę ze sprzątaniem

Zmywarka? No wiadomo, że naczynia same wyjeżdżają. Licz kolejne 15 minut
  • Odpowiedz
@sylwke3100: @pq18 porządki i obiad to maksymalnie 2-3h roboty, więcej jeśli jest małe dziecko. Ale jak ktoś nie robi dużego obiadu to wszystko zajmuje maksymalnie godzinę. Można też zrobić obiad na kilka dni
  • Odpowiedz
@hellyea @Filippa
Drogie Panie - litości. To, że nie ogarnięcie to nie znaczy, że inni też nir ogarniają i nie wiedzą ile coś zajmuje.

Sprzątanie: Po części niektórzy nazwia mnie pedantem. Kiedykolwiek do mnie przyjdziesz - mam błysk. Dużo roboty przy tym? Nie. Max 15-20 minut dziennie. I tak - przejedziesz biała szmatą to jest czysto. Kwestia ułożenia prac i harmonogramu. W tle zawsze puszczam coś sobie, więc mam 2w1.
  • Odpowiedz
@PanMuchomorekk powiedz to samo mojej matce, która po pracy fizycznej (8-11h)musiała jeszcze chodzić do sklepu a potem gotować, prać i sprzątać.

To nie jest normalny tryb życia tylko wyzysk.

"Studies show that, on average, women globally spend around 4-6 hours a day on unpaid work. In contrast, men spend much less time—typically between 1-2 hours a day."
  • Odpowiedz
@Filippa
Mówię o młodych osobach. Starsze pokolenie ma gwóźdź wbity, niestety. Sam wiem i widzę co robi moja mama. Całe dnie w kuchni, gotuję sprząta, pranie. Niestety jej system pracy domowy jest słaby, więc zajmuję to multum czasu.

Jeszcze raz - mówię o młodych, świadomych osobach. A propo - same sformułowanie unpaid jobs już mnie trochę mierzi.

Ale mój powyższy wywód - pewnie większość facetów tak tego nie ogarnia jak ja
  • Odpowiedz
@PanMuchomorekk: wiele zależy od tego, kto co ma w domu (jakie meble, materiały, w jakim stanie etc.), jak gotuje, ile osób mieszka i jaki tryb życia prowadzi. Wiadomo. Niepotrzebna też twoja uwaga o ogarnianiu, bo ja akurqt naprawdę dobrze ogarniam i też mam zawsze tip top. Nie wyznaję też z--------u dla samego z--------u i zawsze optymalizuję swoją pracę.
Chcę więc tylko powiedzieć od początku, że dbanie o dom to kwestia
  • Odpowiedz
@groman43

Kobiety po prostu są mistrzami w robieniu z siebie ofiary (oraz unikaniu odpowiedzialności za to co zrobiły, ale to już inna bajka).

No i z takim skrzywionym podejściem do kobiet już pozostaniesz sam. Wiem, że nie na temat, ale przykro się takie rzeczy czyta.
  • Odpowiedz
czy jesteś świńskim tatą?

@MariacziZKariaczi: nie wiem co to znaczy i nie chce mi się sprawdzać, więc nie wiem, ale jest możliwe

edit: a dobra, bo napisałem, że świnki morskie. No, to ja akurat tak o sobie nie mówię, ale mogę być ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz