Wpis z mikrobloga

#programista15k #pracait #pracbaza

Normalna praca typu lekarz - tracisz pracę?
- wysyłasz pare CV albo nawet nie, odzywasz się do innych szpitali, kilka dni później masz robotę za 30k+ PLN

Nienormalny zawód typu CRUDiarz - tracisz pracę?
- mimo CV z 6 latami stażu, 3 różnymi firmami, masą projektów w różnych cloudach, kubernetesach, studia typu AGH, certy z clouda i orchestracji, polecenia, poręczenia - i tak musisz jak żebrak wysyłać setki CV na bulldogu, justjoin, pracuj, linkedinie by po 100 CV dostać 1 zaproszenie na rozmowe xD

Przez następne 6 miesięcy zakuwać kilkaset HARDów z leetcode, poświęcić ze 100h na wykucie wielu teorii związanych z system design, jakieś frameworki typu spring to masz znać praktycznie wszystkie bebechy, tak samo javowe garbage collectory, JVM, algorytmy

A i tak nie ma gwarancji że cię przyjmą bo rzucisz stawkę 24 000 netto b2b a ktoś minimalne lepszy rzuci 20 000zł netto b2b i dostaje tą robotę xD
  • 173
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Reretos: lekarz wyrobi wiecej godzin w miesiącu niż jakiś korposzczur, poza tym jest popyt i podaż pracownika, nie mówiąc o wadze zawodu gdzie lekarz jest dość niezbędnym zawodem w każdym kraju. Bekę mam z ludzi co myślą że jak umieją poklikać w kąkuter to są na równi z lekarzem specjalistą.
  • Odpowiedz
@Andrzej_Buzdygan: jestem DevOpsem i webmasterem, marketingowiec zarabia 3 razy mniej niz ja. A nie dosc ze doucza stazystow, to ma caly dzian na glowie.Reszta dziewczyn ma okolice 3-5k na lape
  • Odpowiedz
@enten: zapraszam wczuć się w rolę lekarza rodzinnego, który kilka razy w roku musi zapoznać się z nowymi wytycznymi polskiego towarzystwa kardiologicznego / neurologicznego / innego, a dopiero później się wypowiadać xD
Sorry, ale porównywanie w ogóle lekarzy, gdzie toczy się gra o ludzkie życie, a programistów, gdzie gra się toczy o nerwy scrum mastera, jest śmieszne.
  • Odpowiedz
@Reretos Moja narzeczona rok temu zaczęła specjalizację na internie. Żeby zarobić realnie te 20 tysięcy na czysto w tym szpitalu to trzeba brać po minimum dwa dyżury tygodniowo, o co w praktyce jest bardzo trudno, szczególnie w małych miastach, gdzie lekarze pracujący tutaj dłużej mają de facto pierwszeństwo w zapisywaniu się na dyżury, mają poobstawiane swoje dni itd i Ci tego nie oddadzą. Ilość lekarzy na dyżurze jest ograniczona, nie ma
  • Odpowiedz
@chocolatebear: Nie zdałeś podstawówki, bo nie umiesz czytać. Nic wcześniej nie pisałem, że lekarze nie mają odpowiedzialności. Z drugiej strony, ja lekarzom nic nie ujmuję. Wręcz przeciwnie, ja im zazdroszczę bo wybrali znacznie lepiej niż ja.
Podejrzewam, że gdybym poszedł do innej klasy w liceum, to też zostałbym lekarzem, a tak poświęciłem sporo lat swojego życia, bo już od 12 roku programuję. Przeczytałem kupę książek, chodziłem do topowej w Polsce
  • Odpowiedz
@coolcooly22: Warszawa (+ online), najzwyklejsza Poznawczo - Behawioralna.

Znaczącym szczegółem (tak myślę) może być to, że jest to terapeutka uzależnień + jest świetna w tym co robi
  • Odpowiedz