Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do mojego wczorajszego posta. W skrócie prowadzimy z dziewczyną salon kosmetyczny do tej pory faktury za prąd oscylowały w okolicach 300-400zł a teraz dostaliśmy ponad 6300zł. Zamówiłem elektryka posprawdzał salon i stwierdził, że na 100% ktoś się podłączył nielegalnie pod nasz licznik i ładuje np. jakiegoś elektryka. Tak się składa, że pod naszym lokalem są 3 garaże i prawdopodobieństwo jest spore. Chociaż do końca się nie znam to mocny czynnej mamy pobrane 111kWh a biernej 3466 kVarh co wydaje mi sie mocno podejrzane ale elektryk stwierdził, że to jest możliwe. Co myślicie czy to możliwe że ktoś wpiął w instalacje? Co w takiej sytuacji zrobić?

#elektryka #poradyprawne #prawo #tauron #krakow
razor172 - W nawiązaniu do mojego wczorajszego posta. W skrócie prowadzimy z dziewczy...

źródło: faktura

Pobierz
  • 206
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@razor172: niestety masz taryfę C i płacisz za moc bierna. Generują ja np ledy, falownik od fotowoltaiki, jakieś silniki indukcyjne. Może jakieś urządzenie jest "zepsute" i generuje duża moc bierna? Szczerze wątpię w podpięcie się kogoś, bo to by powodowało wzrost poboru kWh a z tego co rozumiem wzrosły Ci pobrania ty kvarch ( moc bierna) musisz poszukać co jest źródłem mocy biernej i to wyeliminować. Zobacz też jaką stawkę
  • Odpowiedz
  • 18
@michal_0107: no właśnie był elektryk nic nie mierzył ale stwierdził, że nie ma takich urządzeń które by mogły to wygenerować i dodatkowo stwierdził, że mamy za niskie bezpieczniki na takie zużycie mocy biernej. W jaki sposób sprawdzić które urządzenie to generuje?
  • Odpowiedz
@razor172 kolega tez mial w lokalu znaczny pobor mocy biernej. Okazalo sie ze moc bierna pobiera mu ekspres do kawy i mala kuchenka indukcyjna. Odloczyl od pradu i zuzycie znacznie spadlo
  • Odpowiedz
  • 868
@razor172 wiem że nie pomogę, ale jak mnie takie sytuacje w-------ą. Musisz się znać na wszystkim, bo jak nie to Cię wyruchają bez mydła, nawet jeśli gadasz z rzekomymi profesjonalistami, którym płacisz. Elektryk nie wie, nie ma jak sprawdzić, Tauron nie wie, nie ich problem.

Dzwoniłeś do administratora? Ja bym chyba teraz najpierw z nimi ustalił, co i jak elektryk może sprawdzić, a potem szukał innego elektryka, który sprawdzi gdzie jest
  • Odpowiedz
@razor172 stary, wyłączasz wszystko z prądu i widzisz czy licznik z--------a czy nie, ja tak miałem w kamienicy że z---------ł sam i mi przysłali 4k dopłaty do rachunków 50zł w czasach millenium. Licznik się kręcił nawet jak go zdjął. Wymienili, skorygowali rachunek i tyle.

Taki rachunek może nabić grzejnik albo klima jak coś dokupiliście
  • Odpowiedz
@pwone:

co to w ogóle jest moc bierna?

W dużym uproszczeniu - nierównomierne psucie sinusoidy napięcia, i próby jej przesuwania.

Powodowane to jest przez niektóre przemysłowe odbiorniki prądu (typu duże silniki elektryczne).
  • Odpowiedz
@razor172: zazwyczaj to będzie 5.8.x , masz chyba taryfę 2 strefową, szczyt i poza szczytem to 5.8.1 to będzie szczyt 5.8.0 to sumaryczna. Możliwe że nie będziesz mial dostępu do nich z poziomu wyswietlacza.
Na liczniku nad wyświetlaczem migają na czerwono dwie diody jak jest pobór energii. Jedna jest w w jednostkach kWh to moc czynna a druga w kVarnto bierna. Przyobserwuj jak często migają. Ta druga od mocy biernej
  • Odpowiedz
@razor172: Operatorzy mają swoje apki. Dużo danych o zużyciu w danej chwili, porównanie dni, godzin, dosyć dokładne.

Jak się jej spytałem czy będzie podjęta jakaś interwencja to stwierdziła, że ona o tym nie decyduje.

Nie powiedziała że interwencji nie będzie.
  • Odpowiedz
  • 5
@paruwczak: Nie mam fotowoltaiki. Z urządzeń które mamy to pochłaniacze pyłu (małe wiatraczki), 2 frezarki, 4 lampy UV, 2 lampki led biurkowe, kilka żarówek led na suficie, przepływowy ogrzewacz wody, autoklaw, fotel regulowany elektrycznie, głośnik jbl non stop podłączony do prądu ,2 kamery tez cały czas podłączone no i ekspres do kawy uruchamiany w miarę potrzeby.
  • Odpowiedz
Musisz się znać na wszystkim, bo jak nie to Cię wyruchają bez mydła

@spyyke:

Żyje w kraju, w którym wszyscy chcą mnie zrobić w c---a.
  • Odpowiedz
@razor172: no z tej tabelki widać jak na dłoni że w jeden miesiąc nabąblowało sziesiec razy więcej tej energii biernej niż do tej pory w całym życiu tego licznika. Tu tkwi pies pogrzebany. A ten twój elektryk to dyletant, jak tego ci nie wyłuszczył. Skąd taki wzrost poboru biernej? Nie wiem ale chętnie się dowiem
  • Odpowiedz
@razor172: zapłaciłeś 2k za to że gość przyszedł i pooglądał salon, a na tej podstawie stwierdził nielegalne wpięcie? Bez mierzenia? K---a mógł by chociaż multimetr zabrać to wyglądał by profesjonalniej. Na 99% nie masz żadnego nielegalnego wpięcia. Tylko kwestia tej mocy biernej. Możliwe że nie była na bieżąco spisywana i wysłali Ci sumarycznie po roku.
Ze zdjęć nie odczytasz mocy biernej, musiał byś podpiąć się pod interfejs.
  • Odpowiedz
@razor172:
1. Zgłoś za pomocą formularza podejrzenie nielegalnego poboru https://www.tauron-dystrybucja.pl/bezpieczna-energia/nielegalny-pobor - nie dyskutuj na infolinii tylko wypełnij i czekaj
2. Umów przez internet spotkanie w BOK taurona, nie wiem jak u Ciebie u mnie się czeka <7dni - zgłoś wtedy reklamację osobiście na miejscu
3.Nie wiem jaki masz model licznika bo obciąłeś zdjęcia, ale zazwyczaj da sie odczytać "na żywo" również moc czynną i pozorną, poszukaj przycisku do zmiany "widoku"
4. Gdyby uciąć zero w poborze "wskazanie bieżące" energii biernej indukcyjnej wtedy rachunek nabrałby sensu
5. Jest szansa że w ostatnim czasie wymieniłeś/dodałeś jakiś odbiornik energii którego wbudowana przetwornica powoduje niepoprawne zliczanie licznika https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/rachunki-energia-elektryczna-liczniki,1,0,2285057.html - myślę że mógłbyś zarządać zmiany licznikana innego producenta - warto zgłosic przy reklamacji, wymiana oczywiście na
  • Odpowiedz
  • 43
@yazir: No właśnie była na bieżąco spisywana bo co miesiąc na fakturach widać ze wzrastała dwa miesiące temu było 351 miesiąc temu 364 a teraz 3830. Zastanawiam się czy ktoś po prostu przy spisywaniu nie pomylił się o jedno "0" i nie powinno być tam 383 wtedy ta wartość byłaby realna. A i za diagnozę wziął 200 zł.
  • Odpowiedz