Wpis z mikrobloga

@razor172 Moja firma od pół roku płaciła 20 tysięcy kary za moc bierną, ale to zbyt duża organizacja, żeby ktoś zauważył szybko.
Po prostu płacili faktury, bo "pewnie serwery tyle żrą" xD
  • Odpowiedz
@razor172: Tak jak koledzy pisali, trzeba dołożyć kompesatory mocy biernej. Rok temu to liczyłem dla jednego z biurowców - w tamtym przypadku inwestycja powinna się zwrócić w ciągu roku, półtora. Trzeba przewidzieć przy takiej instalacji docelowe zapotrzebowanie na moc bierną dla całego budynku, lub zostawić miejsce i możliwości techniczne na rozbudowę.
  • Odpowiedz
  • 1
@Vatras14: @Tytanowy_Lucjan @msr99 To jest firma, salon kosmetyczny. Do tej pory od roku płaciliśmy od 300 zł w lato do 800 zł w zimę jak grzaliśmy klimą. W ostatnim czasie nie było żadnych nowych urządzeń podpinanych do sieci oprócz małej lodówki na mleko. Żeby wygenerować takie zużycie to nie mam pojęcia co musiałbym mieć tam zamontowane.
  • Odpowiedz
@razor172: Może coś zmieniło się w przepisach odnośnie mocy biernej, albo przekroczyliście jakiś limit. Generalnie każde urządzenie elektryczne z silnikiem i zasilaczami impulsowymi pobiera moc bierną, co można skompensować poprzez dławiki, kondensatory bądź kompensatory aktywne - w zależności od tego jaka moc bierna jest wykorzystywana. Rozsądna firma elektryczna dobierze Ci odpowiedni sprzęt i zamontuje. Poszukaj takiej firmy u siebie w mieście i porozmawiaj z nimi.
  • Odpowiedz
@razor172:

Moc bierna indukcyjna pobierana jest przez urządzenia, które wykorzystują zjawisko indukcji, w tym m.in.: lodówki, klimatyzatory, transformatory i silniki indukcyjne. Moc bierna indukcyjna jest pobierana z sieci i odbiorca musi ponosić jej koszt. Jednostką mocy biernej jest var.

Moc bierna pojemnościowa to energia, która jest wytwarzana przez układy elektroniczne, w tym m.in.: zasilacze, przewody, oświetlenie LED oraz instalacje fotowoltaiczne. Mimo że moc ta jest oddawana do sieci, to jednak
  • Odpowiedz
  • 0
@gonorrhoea_: wrzuciłem wyżej zdjęcia jak to wygląda na fakturze i liczniku niby wartości są zbliżone ale nie wiem czy to się jakoś nie przelicza. Dodatkowo na tych żarówkach pracujemy już rok i nic takiego do tej pory nie miało miejsca
  • Odpowiedz
@razor172 tak, poprzedni licznik nie zliczał mocy biernej, nowy nalicza. Stąd opłaty.

Indukcyjna moc bierna pochodzi zapewne od wiatraków, szlifierek do polerowania paznokci i innych wynalazków z silnikami. Masz urządzenia kupione bezpośrednio z Chin?

Zobacz czy w dniu gdy salon jest zamknięty coś Ci nabije dodatkowo.
  • Odpowiedz
  • 1
@marcho87 salon działa od roku cały czas na tym samym liczniku i moc bierna do tej pory co miesiąc zwiększała się o 10-12 jednostek a teraz o 3200, więc to raczej nie wina licznika tak jak wyżej pisałem z nowych sprzętów tylko mała lodówka.
  • Odpowiedz