Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do mojego wczorajszego posta. W skrócie prowadzimy z dziewczyną salon kosmetyczny do tej pory faktury za prąd oscylowały w okolicach 300-400zł a teraz dostaliśmy ponad 6300zł. Zamówiłem elektryka posprawdzał salon i stwierdził, że na 100% ktoś się podłączył nielegalnie pod nasz licznik i ładuje np. jakiegoś elektryka. Tak się składa, że pod naszym lokalem są 3 garaże i prawdopodobieństwo jest spore. Chociaż do końca się nie znam to mocny czynnej mamy pobrane 111kWh a biernej 3466 kVarh co wydaje mi sie mocno podejrzane ale elektryk stwierdził, że to jest możliwe. Co myślicie czy to możliwe że ktoś wpiął w instalacje? Co w takiej sytuacji zrobić?

#elektryka #poradyprawne #prawo #tauron #krakow
razor172 - W nawiązaniu do mojego wczorajszego posta. W skrócie prowadzimy z dziewczy...

źródło: faktura

Pobierz
  • 204
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@razor172: Mi to wygląda raczej na błąd odczytu z licznika. Skrót (F) przy dacie odczytu oznacza fizyczny odczyt przez kogoś od Tauronu. Zamiast 383,000 kvar wpisał do systemu 3830,00 kvar.
Niebieskim przyciskiem ze strzałką w prawo wyklikaj pozycję z kodem 4.8.0 i zobaczysz wartość pobranej energii biernej.
Jeżeli będzie to wartość 383 + kilka kvar to składaj reklamację na błąd odczytu i niech korygują fakturę.
  • Odpowiedz
@razor172: kiepsko widać co jest na wyświetlaczu. Możesz jeszcze raz nagrać, żeby było lepiej widać i wolniej klikaj.
Mam taki sam licznik, ale od Energii i te kody są dostępne.
  • Odpowiedz
Dla jasności podsumuję nieco dotychczasowe komentarze:
- na 100% nikt Ci się nie wpiął w instalacje, bo wtedy zauważyłbyś wzrost zużycia mocy czynnej, a nie biernej.
- moc bierna to nie jest wprost zużycie energii, ale w twojej taryfie też się za nią płaci, bo jest dla dostawcy energii problematyczna (taka forma kary za jej generowanie)
- możliwy jest błąd ludzki przy spisywaniu licznika, choć dziś zazwyczaj liczniki mają odczyty zdalne
- możliwa jest awaria samego licznika
- możliwe, że miałeś wymieniony licznik i wcześniejszy nie zliczał mocy biernej - do zweryfikowania
  • Odpowiedz
  • 0
@511keV: to za godzinę gdzieś podrzucę, jakiego kodu szukać? Wystarczy przeklinać strzałką w jedną lub drugą stronę czy coś jeszcze trzeba poklikać?
  • Odpowiedz
@razor172: Nie chcę Cię smucić ale to może być cokolwiek tam działające w standby. Ostatnio robiłam pomiar kuchenki indukcyjnej i wyszło 3W czynnej i prawie 100W biernej, która jest pobierana non stop jak kuchenka nie pracuje. Za miesiąc daje to ponad 70kVArh
  • Odpowiedz