Wpis z mikrobloga

Czy to państwo może w końcu zrobić porządek z tymi haraczami?

TL;DR: Wskoczyłam do sklepu po jeden produkt - taka przyjemność kosztuje: cena produktu + 150 PLN.

W czasie otrzymania tego pseudomandatu poruszałam się o kulach. Poprosiłam kierowcę, żeby podrzucił mnie moim autem do sklepu. W trakcie zakupów kierowca pomagał mi się poruszać - pojazd został na parkingu bez nikogo. Ze względu na zamieszanie związane z problemem w poruszaniu się - zapomniałam o konieczności pobrania biletu parkingowego. Po zakupach dowiedziałam się, że wjeżdżając na parking nie zagrodzony żadnymi szlabanami zaakceptowałam regulamin, którego treść ponoć mogłam przeczytać kuśtykając kilkadziesiąt metrów do parkometru.

Po rozmowie ze znajomymi zdecydowałam się złożyć reklamację na stronie zarządcy parkingu (APCOA POLSKA SP. Z O. O.), do której załączyłam skan paragonu z zakupów, celem udowodnienia powodu pozostawienia mojego pojazdu na parkingu. Przyznam, że takiej odpowiedzi się nie spodziewałam:

Na parkingu wprowadzono możliwość nieodpłatnego korzystania z parkingu . Warunkiem dla tego jest

jednak pobranie z parkometru biletu parkingowego jednoznacznie potwierdzającego moment zawarcia

umowy najmu miejsca parkingowego. Firma nasza zwraca uwagę, że parking nie jest wyłącznie

przeznaczony dla Klientów Centrum Handlowego, a zatem, co do zasady, przedstawienie paragonów

zakupu nie jest wystarczające by każdy parkujący został zwolniony z obowiązku zapłaty Opłaty

Dodatkowej, jeżeli nie pobrał on wymaganego biletu parkingowego.

Wspomniana przeze mnie firma przekręt, z tego co zdążyłam się zorientować była już karana za krzywe praktyki. W wyniku konsultacji z UOKiK dowiedziałam się, że w nielegalny sposób pozyskują dane kierowców za pomocą formularza reklamacyjnego oraz wprowadzają w błąd potencjalną ofiarę strasząc windykacją bez prawidłowego wyjaśnienia w jakiej sytuacji rzeczywiście ona się znajduje.

Boję się pomyśleć o tym jak z takiego parkingu mają korzystać osoby niepełnosprawne, albo jak z regulaminem mają zapoznać się osoby, które przyjechały do nas zza granicy i nie posługują się językiem polskim.

Dobrze, że w regulaminie nie umieścili informacji, że parkując jestem zobowiązana oddać im samochód... xD

PS.

Zadałam im, drogą mailową, pytanie o czas mojego pobytu na parkingu, bo według ich śmiesznego regulaminu:

W przypadku niezaakceptowania zasad Regulaminu lub Cennika, Korzystający z Parkingu ma prawo

odstąpić od Umowy Najmu w terminie 10 minut od wjazdu na teren Parkingu. W przypadku wykonania

prawa odstąpienia od Umowy Najmu, będzie ona uważana za niezawartą, a Korzystający z Parkingu

zobowiązany jest niezwłocznie opuścić teren Parkingu.

ale jako, że odpowiadają mi po 13-15 dniach to pewnie na odpowiedź jeszcze sobie poczekam. xD

#apcoa #drama #scam #oszustwo #parking #parkowanie #prawo #uokik #regulamin #kreceniemalysza
brav - Czy to państwo może w końcu zrobić porządek z tymi haraczami?

TL;DR: Wskoczył...

źródło: kurwy

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wskoczyłam do sklepu po jeden produkt

@brav: jak zawsze xD

Po rozmowie ze znajomymi zdecydowałam się złożyć reklamację na stronie zarządcy parkingu (APCOA POLSKA SP. Z O. O.), do której załączyłam skan paragonu z zakupów, celem udowodnienia powodu pozostawienia mojego pojazdu na parkingu. Przyznam, że takiej odpowiedzi się nie spodziewałam:

swoja droga ja jakis pol roku temu zalaczyłem paragon i mi normalnie anulowali
  • Odpowiedz
@brav

Po rozmowie ze znajomymi zdecydowałam się złożyć reklamację na stronie zarządcy parkingu

i pewnie podałeś im w tej reklamacji wszystkie swoje dane jak na tacy
  • Odpowiedz
Ze względu na zamieszanie związane z problemem w poruszaniu się - zapomniałam o konieczności pobrania biletu parkingowego.

@brav: no co za przypadek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@vieniasn: na swojej stronie bardzo starają się ukryć możliwość kontaktu mailem. Za to do formularza proszącego o dane trafisz bez problemu. Dla osób borykających się z takim problemem w przyszłości, zalecam pisać bezpośrednio na maila: reklamacje@apcoa.pl
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Cadfael: uwierz mi, że chodząc o kulach przy pomocy swoich słabych łap, ostatnie o czym bym myślała to wycieczka do parkometru xD
  • Odpowiedz
uwierz mi, że chodząc o kulach przy pomocy swoich słabych łap, ostatnie o czym bym myślała to wycieczka do parkometru xD

@brav: no ale nie byłaś sama ( ͡° ͜ʖ ͡°) po prostu przyznaj, że miałaś gdzieś opłatę bo ty "tylko po jedną rzecz" ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@vieniasn: Mi to już nawet nie chodzi o te 150zł. Po prostu denerwuje mnie to, że w większych miastach, np. w Krakowie, kiedy jedziesz do sklepu na zakupy, albo na wizytę do lekarza to wjeżdżając na parking pobierasz bilecik przed szlabanem i nie ma opcji o nim zapomnieć. A tutaj próbują mi wmówić, że zapoznałam się z regulaminem i go zaakceptowałam przez to, że moje auto skręciło w złą uliczkę...
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Cadfael: to nie tak, gdybym to ja kierowała to być może bym pamiętała o tym śmiesznym bileciku, ale ciekawą kwestią jest tutaj też to, kto jest zobowiązany do opłacenia haraczu i kto zaakceptował regulamin - ja (właścicielka pojazdu) czy kierowca?
  • Odpowiedz