Panowie programiści, nie jestem z branży, ale jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć dlaczego na wykopie każdy jest programista 25k na fakturze, a raport z wynagodzenia.pl pokazuje to
@pysznewpierdalator: dlatego że większość tych słynnych #programista25k to mitomani j----i, którzy w rzeczywistości takich zarobków nigdy na oczy nie zobaczą, ale na wykopie można pofantazować, bo nikt tego nie sprawdza xD
Też jest tak, że często firmy płacą akcjami. Jeżeli tylko uwzględnić przychody z UoP, to byłbym skłonny uwierzyć w te raporty. Dodatkowa motywacja, bo jeżeli firma będzie silna to zyskuję, jak będzie słaba, to tracę. Z zalet można wymienić to, że omija się 2 próg podatkowy.
@pysznewpierdalator: ja nie jestem programistą ale ci odpowiem: 1. ta statystyka bierze pod uwagę tylko wynagrodzenie na UoP. Na b2b kwota netto jest zazwyczaj o 1/2 większa, niż analogiczna UoP brutto. 2. ta statystyka bierze pod uwagę stanoiwska od juniora do seniora, a z zarobków juniora nikt się po prostu nie chwali.
@pysznewpierdalator: Albo walą w hoja, aby zaistnieć, albo faktycznie są mega specjalistami dla zagranicznych firm, albo zdecydowali się pójść drogą masochizmu i nauczyli się jakichś średniowiecznych języków, na które jest mega zapotrzebowanie w legacy systemach, a ludzie ogarniający te języki to przeważnie się pojawiają tylko w legendach.
Mogę od razu zaznaczyć, że de facto nie robię w takim „pełnoprawnym” IT, tylko w rodzimym gamedevie, gdzie nie sekretem jest, że zarobi
@#!$%@?: Bo w IT jest duży rozstrzał między zarobkami. Ja mam 7800 brutto przy prawie 5-letnim doświadczeniu jako tester (UoP), ale znajomy programista po 2 latach doświadczenia miał 15k brutto (B2B). Ja też jeśli zmieniłbym teraz robotę to mógłbym liczyć na 12k brutto w Polsce na B2B (a przynajmniej takie oferty pracy widziałem ostatnio, nawet przy mniejszym stażu). Natomiast są osoby, które zarabiają znacznie więcej. Wszystko zależy od tego co umiesz, jak
@kinkykylie ale to akurat prawda, jest tutaj kilka Mirków co zarabiaja prawie bańkę rocznie, tyle tylko że za granicą. Tylko, że tacy najmniej się chwalą ( ͡º͜ʖ͡º)
@pysznewpierdalator: Jobboardy zawyżają wynagrodzenie jak i sami programiści w necie, efekt tego jest taki że dużo ludzi odczuwa zawiść do branży i też powiela mity.
Czy są programiści 30-40k? Oczywiście ale to jakiś mały topowy procent wynikający z zwykłej statystyki.
W innych branżach ludzie dobrze zarabiający po prostu siedzą cicho i się nie chwalą mamoną na lewo i prawo w IT, z autystycznych powodów, stało się to pewnego rodzaju normą.
Panowie programiści, nie jestem z branży, ale jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć dlaczego na wykopie każdy jest programista 25k na fakturze, a raport z wynagodzenia.pl pokazuje to
https://wynagrodzenia.pl/artykul/podsumowanie-ogolnopolskiego-badania-wynagrodzen-obw-w-2023-roku
źródło: Screenshot_2024-04-16-17-08-41-050_com.android.chrome
Pobierz1. ta statystyka bierze pod uwagę tylko wynagrodzenie na UoP. Na b2b kwota netto jest zazwyczaj o 1/2 większa, niż analogiczna UoP brutto.
2. ta statystyka bierze pod uwagę stanoiwska od juniora do seniora, a z zarobków juniora nikt się po prostu nie chwali.
Mogę od razu zaznaczyć, że de facto nie robię w takim „pełnoprawnym” IT, tylko w rodzimym gamedevie, gdzie nie sekretem jest, że zarobi
@Saddam_Husajn: Zagranica, ale za granicą, kolego.
@proteina_sin_huevos: W czym robisz?
Czy są programiści 30-40k? Oczywiście ale to jakiś mały topowy procent wynikający z zwykłej statystyki.
W innych branżach ludzie dobrze zarabiający po prostu siedzą cicho i się nie chwalą mamoną na lewo i prawo w IT, z autystycznych powodów, stało się to pewnego rodzaju normą.