Wpis z mikrobloga

#programista15k #programista25k #pracait #zarobki #it

Panowie programiści, nie jestem z branży, ale jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć dlaczego na wykopie każdy jest programista 25k na fakturze, a raport z wynagodzenia.pl pokazuje to

https://wynagrodzenia.pl/artykul/podsumowanie-ogolnopolskiego-badania-wynagrodzen-obw-w-2023-roku
pysznewpierdalator - #programista15k #programista25k #pracait #zarobki #it 

Panowie ...

źródło: Screenshot_2024-04-16-17-08-41-050_com.android.chrome

Pobierz
  • 95
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@janciopan: No właśnie ten poziom spierdoxu na forach IT odnośnie wynagrodzeń to jest kek :D Jak napiszesz zgodnie z prawdą, że zarabiasz np. 10 tys. pln, to jeszcze cię dojadą, że słaby jesteś.
  • Odpowiedz
nikt nie podaje brutto bedac na b2b

@Oskariat: Trochę bardziej bym Ci wierzył, jakbym nie widział takich przypadków ;)
Niektórzy wprost pisali jaki dostali przelew, najaką kwotę wystawili fakturkę (potem się okazywało, że brutto). Czasem sie nawet burzyli, że 'oczywiście, ze podaję z vatem, bo jak kupuję sprzęty do pracy to vat odliczam, więc jestem oten vat do przodu'.
Nie wszyscy, wiadomo, na pewno zdecydowana mniejszość. Ale bywały takie przypadki.
  • Odpowiedz
oczywiście, ze podaję z vatem, bo jak kupuję sprzęty do pracy to vat odliczam, więc jestem oten vat do przodu

@venomik: ciekawe czy wiedza ze moga wystapic o zwrot vatu nawet jak nie ma od czego odliczac ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@venomik: kiedy np wystawiasz faktury dla klientow spoza UE to nie ma na nich VATu. Nadal mozesz odzyskac vat z produktow kupionych na firme wystepujac o zwrot na konto mimo ze nie masz go od czego odliczyc. VAT jest zawsze neutralny w transakcjach B2B.
  • Odpowiedz
@Oskariat: A, w ten sposób. Zakładam, że te osoby mogły tego nie wiedzieć (tak samo, jak ja) - bo ich to zwyczajnie nie dotyczyło. Pewnie dopiero jakbym miał jakąś fakturę dla klienta spoza UE, to moja księgowa by mnie o stosownych kwestiach poinformowała.
  • Odpowiedz
@#!$%@?: walą ściemy o zarobkach, ja z 3latami expa komercyjnego w php ledwo 5k netto mam w Wwa, a i z ciekawości inne mi znane warszawskie kouchozy programistyczne sprawdziłem na stronce zarobky i tez maja podane podobne stawki. Ten duży hajs to jak robisz pare etatów w IT jednocześnie albo ściemniacz na nadgodzinach. Innej opcji nie widzę
  • Odpowiedz
przebranżawiacze

@biaukowe: az tak czuc ze jestem malpa do klepania kodu bez studiow, nawet jakbym mial to niewiele by to zmienilo. Mnie do szkoly sredniej starsza musiala zaprowadzic, pewnie abym zmienil prace musialo by sie stac podobnie. Eh, jestem upozledzony
  • Odpowiedz