Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Co myślicie o takim #portfolio i majątku w wieku 35 lat? Dobra alokacja? Huop, normik, czy oski?

#mieszkanie: 360K
#samochod: 60K
#kryptowaluty (80% #bitcoin): 40K
#zloto: 40K
Gotówka w kilku walutach: 10K
Konta oszczędnościowe w kilku walutach: 40K
#obligacje skarbowe (80% polskie): 100K
Globalne #etf, w tym przez #ike i #ikze: 100K

Wszystkie oszczędności, które uda mi się zgromadzić od tej pory, planuję pakować w globalne ETFy - ale nie wiem, czy akumulacyjne, czy dywidendowe (i co robić z tymi dywidendami - wydawać czy inwestować w inny sposób?).

#inwestycje #oszczednosci #inwestowanie #oszczedzanie #gielda #akcje #bank #banki #bankowosc #euro #dolar #waluty #finanse

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Co myślicie o takim #portfolio i majątku w wi...

źródło: 2016-01-04-1451914003-4643351-Dollarphotoclub_86438962

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Ogólnie spoko, ciekawi mnie kiedy zacząłeś inwestować za pomocą IKE? Bo jednak jeśli po zsumowaniu IKE oraz nie-IKE etfów, masz 100k, to pewnie będziesz chciał więcej teraz kupować właśnie na rynku akcji.

Tak jak wyżej - IMO trochę za dużo złota, chociaż to oczywiście jak kto woli - ja np inwestuję bardziej agresywnie, ktoś może woleć złoto i obligacje po połowie.

Gotówka w kilku walutach: 10K

Podejrzewam, że to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @dean_corso Auto, krypto, złoto, inne waluty, ETFy mają spaść do 0 przez potencjalną inwazję?

@bialowieska12345 A czy nie jest tak, że nieruchomości dobrze doganiały inflację przez ostatnie dekady? Oświadczenia polityków pokazują, że częściej wybierają mieszkania niż inne instrumenty finansowe.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo ·
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: samochod wywal, bo to majatek, ktory dodatkowo traci na wartosci. Z pozostalych to widac dosc duza tolerancje na ryzyko (lub brak wiedzy). Z drugiej strony czy pytasz sie o rade, czy bardziej chwalisz stanem posiadania?
  • Odpowiedz
@Boroova: może ma zabytkowy samochód ale do tego potrzebny jest garaż, opłaty ubezpieczeniowe i konserwacja XD Czym ma jeździć rower czy autobus ? XD W dużym mieście ryzyko https://www.youtube.com/watch?v=p0PZ4-d1l7E https://wykop.pl/link/7278441/w-krakowie-bieda-az-piszczy-miasto-przestalo-placic-faktury-za-komunikacje
  • Odpowiedz