Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Co myślicie o takim #portfolio i majątku w wieku 35 lat? Dobra alokacja? Huop, normik, czy oski?

#mieszkanie: 360K
#samochod: 60K
#kryptowaluty (80% #bitcoin): 40K
#zloto: 40K
Gotówka w kilku walutach: 10K
Konta oszczędnościowe w kilku walutach: 40K
#obligacje skarbowe (80% polskie): 100K
Globalne #etf, w tym przez #ike i #ikze: 100K

Wszystkie oszczędności, które uda mi się zgromadzić od tej pory, planuję pakować w globalne ETFy - ale nie wiem, czy akumulacyjne, czy dywidendowe (i co robić z tymi dywidendami - wydawać czy inwestować w inny sposób?).

#inwestycje #oszczednosci #inwestowanie #oszczedzanie #gielda #akcje #bank #banki #bankowosc #euro #dolar #waluty #finanse

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Co myślicie o takim #portfolio i majątku w wi...

źródło: 2016-01-04-1451914003-4643351-Dollarphotoclub_86438962

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Ogólnie spoko, ciekawi mnie kiedy zacząłeś inwestować za pomocą IKE? Bo jednak jeśli po zsumowaniu IKE oraz nie-IKE etfów, masz 100k, to pewnie będziesz chciał więcej teraz kupować właśnie na rynku akcji.

Tak jak wyżej - IMO trochę za dużo złota, chociaż to oczywiście jak kto woli - ja np inwestuję bardziej agresywnie, ktoś może woleć złoto i obligacje po połowie.

Gotówka w kilku walutach: 10K

Podejrzewam, że to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @dean_corso Auto, krypto, złoto, inne waluty, ETFy mają spaść do 0 przez potencjalną inwazję?

@bialowieska12345 A czy nie jest tak, że nieruchomości dobrze doganiały inflację przez ostatnie dekady? Oświadczenia polityków pokazują, że częściej wybierają mieszkania niż inne instrumenty finansowe.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo ·
  • Odpowiedz
@dean_corso: piecze d--a pana Corso? Już ruscy czekają na granicy, już tylko się czają na odpowiedni moment. Po co mu to wszystko, wszystko straci, prawda? Czyli będzie miał tyle co ty teraz. Wyceniam cię na 2 satoshi xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: samochod wywal, bo to majatek, ktory dodatkowo traci na wartosci. Z pozostalych to widac dosc duza tolerancje na ryzyko (lub brak wiedzy). Z drugiej strony czy pytasz sie o rade, czy bardziej chwalisz stanem posiadania?
  • Odpowiedz