Wpis z mikrobloga

Skoro Orlen zawyża ceny to w krajach gdzie nie ma Orlenu benzyna powinna być tańsza niż w Polsce tak?

@LazyInitializationException: Bez podatków (czystą cenę benzyny netto) pod koniec roku mieliśmy wyższą niż w większości krajów Europy.
Cena była sztucznie zawyżona. Jak inaczej wytłumaczysz brak podwyżek na stacjach po podniesieniu vatu do starego poziomu?
  • Odpowiedz
ALe ja ogarniam ten przyklad, nie wiem po co mi tłumaczysz

@LazyInitializationException: Czyli jednak nie ogarniasz...
Przykład był po to by Ci wyjaśnić jak PiS bezpośrednio przyłożył się do wzrostu inflacji.
Z tego co piszesz wynika, że nie uznajesz tego, że działania PiS zwiększyły inflację, a także tego, że wzrost marży Orlenu miał wpływ na inflację, bo "przecież w innych krajach jest
  • Odpowiedz
@dr3vil: to jest naprawde zabawne, ze ludzie na wykopie lapia sie na jakies gowniana propagande z czasow tuska, dokladnie tak samo, jak stare baby wierza w propagande z wiadomosci tvp.

prawda jest taka, ze w------o bezrobocie, a to ze w jakims kwartale byl troche wiekszy wzrost pkb niz u sasiadow to nie ma zadnego znaczenia.
  • Odpowiedz
To pis chociażby za pomocą swojego słupa na stołku prezesa orlenu sztucznie zawyżał ceny benzyny - koszty to ok 1-2% wzrostu cen innych produktów i usług

@dqdq1 coś mi tu nie gra. Jak paliwo podrożało o 1.5 zł co daje jakieś wzrost paliwa o jakieś 20% (liczę w głowie na szybko) to jak produkty mogły zdrożeć tylko o 1-2%? Chyba ci się pomyliło z inflacja, bo ktoś obliczył, że 1-2% większej
  • Odpowiedz
@LazyInitializationException

Skoro Orlen zawyża ceny to w krajach gdzie nie ma Orlenu benzyna powinna być tańsza niż w Polsce tak?

Nie, tam gdzie nie ma Orlenu benzyna powinna podrożeć mniej w ujęciu % i tak właśnie jest. Wzrosło wszędzie ale procentowo najbardziej obywatelom d-----ł pis. Jak tego nie rozumiesz to się nie dziwię ze jesteś pisowcem
  • Odpowiedz
Galopująca inflacja xD nie wytrybię. 2.6, 2.5, 2.6 i 3.4 w grudniu kiedy w ostatnim miesiącu zawsze jest wyższa XD
  • Odpowiedz