STOP KUCHNIOM INDUKCYJNYM! Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno były tylko elektryczne. Dzisiaj większość takich płyt w sklepach to płyty indukcyjne. Z wyglądu są takie same, ale działanie całkiem inne. Płyty elektryczne działają tak, że rozgrzany pręt przekazuje ciepło na garnek- jest to proces dość naturalny. Całkowicie inne działanie jest w przypadku kuchni indukcyjnych- zachodzi proces histerezy magnetycznej i indukowania prądów wirowych i emisję przy tym bardzo dużej ilości promieniowania elektromagnetycznego. Promieniowanie elektromagnetyczne może być szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nawet.
Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych. Większość producentów ma w ofercie zarówno płyty elektryczne jak i indukcyjne, one wyglądają tak samo (czasem indukcyjne zaznaczone są napisem "induction"), dlatego warto się upewnić czy kupujemy indukcyjną czy elektryczną płytę. Nigdy nie kupujcie płyt indukcyjnych! Więcej np. tu do poczytania: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/
Indukcyjne są zajebiste jak gotowanie polega głównie na podgrzewaniu jedzenia, ew jakieś typu ugotuj makaron.
@Tyrande: a co poza podgrzewaniem jedzenia się robi na kuchence?
Jedyna przewaga gazu nad indukcją to możliwość opalania na żywym ogniu - co faktycznie czasem się przydaje. No, i można przechylić naczynie, czy lekko je podnieść, machać nim w powietrzu i cały czas grzać - ale chyba mało kto z tego w znaczącym stopniu korzysta w
@Qql3l3: jeszcze dodatkowo trzeba wspomnieć o totalnej nieustawności kuchenek szklanych gdzie nie da się nic zrobić na dwóch większych garnkach, patelniach naraz bo nie ma miejsca xD
@Strzelec_wyborowej: widać jesteś mocno po tyle z tą technologią. Mam indukcję z łączonymi polami, odpada problem z brakiem ustawności. I taka ciekawostka. Indukcja to „grzanie zimne w dotyku” sama kuchenka się nie nagrzewa, nagrzewa się tylko dno garnka. Całe ciepło idzie w potrawę. Woda może wrzeć a uchwyty garnka nadal zimne.
@Sztukawojny: Już pomijając szurskie #!$%@? - indukcja to jedyne, słuszne rozwiązanie. Brak syfu na meblach, czyste, zimne garnki, pełna kontrola nad mocą i ultra szybkie/wydajne grzanie wody
@Qql3l3: wiem jak to działa, słyszałem hasełko w TV 10 lat temu. Być może mam stara płytę na mieszkaniu i tyle. Na pewno bym chciał spróbować indukcji i się przekonać. Ale na ten moment gaz wygrywa
Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych.
@Sztukawojny: ciekawe kiedy niektórzy zaczną używać mózgu ze względu na zdrowie.
Wiem, że prościej zrezygnować z mikrofalówki, a myślenie troszkę boli. Niemniej ponoć to dla zdrowia, może warto odpalić w końcu to zaśniedziałe i zardzewiałe badziewie między uszami. Przydaje się, bardziej niż mikrofalówka.
Teoretycznie każdy bąbel dyskwalifikuje oponę, ale nie mogę nie zapytać wykopowych ekspertów. Opony nie mają nawet miesiąca, ale #!$%@?łem się w dziurę tydzień temu. (╥﹏╥) Jeździć obserwować czy na śmietnik? #opony #pytanie #motoryzacja
Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno były tylko elektryczne. Dzisiaj większość takich płyt w sklepach to płyty indukcyjne. Z wyglądu są takie same, ale działanie całkiem inne. Płyty elektryczne działają tak, że rozgrzany pręt przekazuje ciepło na garnek- jest to proces dość naturalny.
Całkowicie inne działanie jest w przypadku kuchni indukcyjnych- zachodzi proces histerezy magnetycznej i indukowania prądów wirowych i emisję przy tym bardzo dużej ilości promieniowania elektromagnetycznego. Promieniowanie elektromagnetyczne może być szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nawet.
Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych.
Większość producentów ma w ofercie zarówno płyty elektryczne jak i indukcyjne, one wyglądają tak samo (czasem indukcyjne zaznaczone są napisem "induction"), dlatego warto się upewnić czy kupujemy indukcyjną czy elektryczną płytę. Nigdy nie kupujcie płyt indukcyjnych!
Więcej np. tu do poczytania: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/
#agd #zdrowie #technologia #kuchnia #gotowanie #nauka #dom #mieszkanie #ciekawostki #prawo #elektronika #elektryka #electrolux #amica #swiat
@Tyrande: a co poza podgrzewaniem jedzenia się robi na kuchence?
Jedyna przewaga gazu nad indukcją to możliwość opalania na żywym ogniu - co faktycznie czasem się przydaje. No, i można przechylić naczynie, czy lekko je podnieść, machać nim w powietrzu i cały czas grzać - ale chyba mało kto z tego w znaczącym stopniu korzysta w
@Sztukawojny:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17492656/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7327398/
xD²
@Sztukawojny: ciekawe kiedy niektórzy zaczną używać mózgu ze względu na zdrowie.
Wiem, że prościej zrezygnować z mikrofalówki, a myślenie troszkę boli. Niemniej ponoć to dla zdrowia, może warto odpalić w końcu to zaśniedziałe i zardzewiałe badziewie między uszami. Przydaje się, bardziej niż mikrofalówka.