Wpis z mikrobloga

STOP KUCHNIOM INDUKCYJNYM!
Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno były tylko elektryczne. Dzisiaj większość takich płyt w sklepach to płyty indukcyjne. Z wyglądu są takie same, ale działanie całkiem inne. Płyty elektryczne działają tak, że rozgrzany pręt przekazuje ciepło na garnek- jest to proces dość naturalny.
Całkowicie inne działanie jest w przypadku kuchni indukcyjnych- zachodzi proces histerezy magnetycznej i indukowania prądów wirowych i emisję przy tym bardzo dużej ilości promieniowania elektromagnetycznego. Promieniowanie elektromagnetyczne może być szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nawet.

Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych.
Większość producentów ma w ofercie zarówno płyty elektryczne jak i indukcyjne, one wyglądają tak samo (czasem indukcyjne zaznaczone są napisem "induction"), dlatego warto się upewnić czy kupujemy indukcyjną czy elektryczną płytę. Nigdy nie kupujcie płyt indukcyjnych!
Więcej np. tu do poczytania: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/

#agd #zdrowie #technologia #kuchnia #gotowanie #nauka #dom #mieszkanie #ciekawostki #prawo #elektronika #elektryka #electrolux #amica #swiat
Sztukawojny - STOP KUCHNIOM INDUKCYJNYM!
Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno b...

źródło: comment_16665978653o85hKGKs0BjY3wliqPX3G.jpg

Pobierz
  • 181
  • Odpowiedz
Indukcyjne są zajebiste jak gotowanie polega głównie na podgrzewaniu jedzenia, ew jakieś typu ugotuj makaron.


@Tyrande: a co poza podgrzewaniem jedzenia się robi na kuchence?

Jedyna przewaga gazu nad indukcją to możliwość opalania na żywym ogniu - co faktycznie czasem się przydaje. No, i można przechylić naczynie, czy lekko je podnieść, machać nim w powietrzu i cały czas grzać - ale chyba mało kto z tego w znaczącym stopniu korzysta w
  • Odpowiedz
@Strzelec_wyborowej: widać jesteś mocno po tyle z tą technologią. Mam indukcję z łączonymi polami, odpada problem z brakiem ustawności. I taka ciekawostka. Indukcja to „grzanie zimne w dotyku” sama kuchenka się nie nagrzewa, nagrzewa się tylko dno garnka. Całe ciepło idzie w potrawę. Woda może wrzeć a uchwyty garnka nadal zimne.
  • Odpowiedz
@Sztukawojny: Już pomijając szurskie #!$%@? - indukcja to jedyne, słuszne rozwiązanie. Brak syfu na meblach, czyste, zimne garnki, pełna kontrola nad mocą i ultra szybkie/wydajne grzanie wody
  • Odpowiedz
Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych.


@Sztukawojny: ciekawe kiedy niektórzy zaczną używać mózgu ze względu na zdrowie.

Wiem, że prościej zrezygnować z mikrofalówki, a myślenie troszkę boli. Niemniej ponoć to dla zdrowia, może warto odpalić w końcu to zaśniedziałe i zardzewiałe badziewie między uszami. Przydaje się, bardziej niż mikrofalówka.
  • Odpowiedz