Wpis z mikrobloga

STOP KUCHNIOM INDUKCYJNYM!
Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno były tylko elektryczne. Dzisiaj większość takich płyt w sklepach to płyty indukcyjne. Z wyglądu są takie same, ale działanie całkiem inne. Płyty elektryczne działają tak, że rozgrzany pręt przekazuje ciepło na garnek- jest to proces dość naturalny.
Całkowicie inne działanie jest w przypadku kuchni indukcyjnych- zachodzi proces histerezy magnetycznej i indukowania prądów wirowych i emisję przy tym bardzo dużej ilości promieniowania elektromagnetycznego. Promieniowanie elektromagnetyczne może być szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nawet.

Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych.
Większość producentów ma w ofercie zarówno płyty elektryczne jak i indukcyjne, one wyglądają tak samo (czasem indukcyjne zaznaczone są napisem "induction"), dlatego warto się upewnić czy kupujemy indukcyjną czy elektryczną płytę. Nigdy nie kupujcie płyt indukcyjnych!
Więcej np. tu do poczytania: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/

#agd #zdrowie #technologia #kuchnia #gotowanie #nauka #dom #mieszkanie #ciekawostki #prawo #elektronika #elektryka #electrolux #amica #swiat
Sztukawojny - STOP KUCHNIOM INDUKCYJNYM!
Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno b...

źródło: comment_16665978653o85hKGKs0BjY3wliqPX3G.jpg

Pobierz
  • 181
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 276
@Sztukawojny: dokładnie, w ogóle się o tym nie mówi.

Niewiele ludzi wie, ale woda jest paramagnetykiem, a to znaczy, że słabo, ale jednak oddziałuje na nią pole magnetyczne. Gotowanie na indukcji umieszcza wodę w bardzo silnym polu magnetycznym i w ten sposób przestawia cząsteczki wody! Taka woda traci swój naturalny charakter i przez to zamiast dostarczać to zabiera energię z organizmu! Ludzie, włączcie myślenie!

Nadaje się na szurskiego teoretyka?