Aktywne Wpisy
W TYM TEMACIE UDAJEMY ŻE JEST ROK 1999
wrzucajcie dowolny content
#glupiewykopowezabawy #1999 #4chan #4chanowezabawy #gimbynieznajo #nostalgia
wrzucajcie dowolny content
#glupiewykopowezabawy #1999 #4chan #4chanowezabawy #gimbynieznajo #nostalgia
smilealittlebit +254
Dziś mi jakiś gość napisał, że #!$%@?ę głupoty mówiąc, że ceny w Paryżu i Krakowie są prawie identyczne.
No, to zastanówmy się. Dziś byłem na obiedzie - 250 ml wina, dwie zupy cebulowe, dwa główne dania (bakłażan w sosie pomidorowym z parmezanem i francuska kiełbaska z ziemniakami), plus litr wody za free (bo u nich za to nie doliczają jak u nas XD) - 140 zł.
W Krakowie zapłaciłbym tyle samo, albo
No, to zastanówmy się. Dziś byłem na obiedzie - 250 ml wina, dwie zupy cebulowe, dwa główne dania (bakłażan w sosie pomidorowym z parmezanem i francuska kiełbaska z ziemniakami), plus litr wody za free (bo u nich za to nie doliczają jak u nas XD) - 140 zł.
W Krakowie zapłaciłbym tyle samo, albo
Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno były tylko elektryczne. Dzisiaj większość takich płyt w sklepach to płyty indukcyjne. Z wyglądu są takie same, ale działanie całkiem inne. Płyty elektryczne działają tak, że rozgrzany pręt przekazuje ciepło na garnek- jest to proces dość naturalny.
Całkowicie inne działanie jest w przypadku kuchni indukcyjnych- zachodzi proces histerezy magnetycznej i indukowania prądów wirowych i emisję przy tym bardzo dużej ilości promieniowania elektromagnetycznego. Promieniowanie elektromagnetyczne może być szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nawet.
Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych.
Większość producentów ma w ofercie zarówno płyty elektryczne jak i indukcyjne, one wyglądają tak samo (czasem indukcyjne zaznaczone są napisem "induction"), dlatego warto się upewnić czy kupujemy indukcyjną czy elektryczną płytę. Nigdy nie kupujcie płyt indukcyjnych!
Więcej np. tu do poczytania: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/
#agd #zdrowie #technologia #kuchnia #gotowanie #nauka #dom #mieszkanie #ciekawostki #prawo #elektronika #elektryka #electrolux #amica #swiat
@Sztukawojny: Ja tam wolę mieć kontrolę nad gotowaniem - tylko łogiń
Komentarz usunięty przez moderatora
@Strzelec_wyborowej: o, to tak jak fanboje manualnej skrzyni biegów, automat im nie będzie decydował kiedy bieg zmienić i oni wola mieć kontrolę na zmiana biegów xD
@Sztukawojny: XDDD
No a kuchnie indukcyjne wykorzystują proces "magiczny" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@rosherunner: Większość współczesnych kuchni gazowych na to nie pozwoli ze względu na zabezpieczenie przed ulatnianiem się gazu.
@KEjAf: daje, daje tylko musisz mieć woka ze stali węglowej. Zupełnie inaczej smakowo potrawy na nim wychodzą.
W moim sercu tylko gaz, a przerabiałem już wszystko. Gotowanie na prądzie jest dla mnie niewygodne i