Wpis z mikrobloga

STOP KUCHNIOM INDUKCYJNYM!
Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno były tylko elektryczne. Dzisiaj większość takich płyt w sklepach to płyty indukcyjne. Z wyglądu są takie same, ale działanie całkiem inne. Płyty elektryczne działają tak, że rozgrzany pręt przekazuje ciepło na garnek- jest to proces dość naturalny.
Całkowicie inne działanie jest w przypadku kuchni indukcyjnych- zachodzi proces histerezy magnetycznej i indukowania prądów wirowych i emisję przy tym bardzo dużej ilości promieniowania elektromagnetycznego. Promieniowanie elektromagnetyczne może być szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nawet.

Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych.
Większość producentów ma w ofercie zarówno płyty elektryczne jak i indukcyjne, one wyglądają tak samo (czasem indukcyjne zaznaczone są napisem "induction"), dlatego warto się upewnić czy kupujemy indukcyjną czy elektryczną płytę. Nigdy nie kupujcie płyt indukcyjnych!
Więcej np. tu do poczytania: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/

#agd #zdrowie #technologia #kuchnia #gotowanie #nauka #dom #mieszkanie #ciekawostki #prawo #elektronika #elektryka #electrolux #amica #swiat
Sztukawojny - STOP KUCHNIOM INDUKCYJNYM!
Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno b...

źródło: comment_16665978653o85hKGKs0BjY3wliqPX3G.jpg

Pobierz
  • 181
  • Odpowiedz
indukcja sumarycznie dodaje kilka dni życia poprzez szybsze zagotowanie wody i nieporównywalnie szybsze czyszczenie. Zresztą brak spalin też pomaga. Wykopki jednak znalazły minus - wszyscy nagle smażą na woku.
  • Odpowiedz
@Sztukawojny: jest wręcz odwrotnie, silne pole magnetyczne powoduje dodatkową strukturyzację cząsteczek wody w potrawach, uporządkowanie dipoli, przez co uzyskujemy tzw. "żywą wodę", dzięki czemu możemy oszczędzić mnóstwo pieniędzy na kupowanie dodatkowych strukturyzatorów wody
  • Odpowiedz
@Sztukawojny ja tam uznaje tylko gaz. Jak to mawia mój stary "łogiń musi być" podczas opiekania serdelka nabitego na widelec bezpośrednio nad palnikiem gazowym i raczej się to u mnie nie zmieni.
  • Odpowiedz
@Sztukawojny: Promieniowanie elektromagnetyczne jest szkodliwe gdy działa na organizm żywy, prawda, ale nie wkładasz głowy do garnka na kuchence, ani do mikrofalówki przecież. No chyba że wkładasz, to wtedy jest szkodliwe.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Sztukawojny:

płyty elektryczne działają tak, że rozgrzany pręt przekazuje ciepło na garnek- jest to proces dość naturalny.


No a kuchnie indukcyjne wykorzystują proces "magiczny" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
jak dla mnie gazowa najlepsza, przy jakiejś awarii prądu mogę sobie coś ugotować, przy indukcji nie możliwe.


@rosherunner: Większość współczesnych kuchni gazowych na to nie pozwoli ze względu na zabezpieczenie przed ulatnianiem się gazu.
  • Odpowiedz
Jak dla mnie - fajnie czasem sobie pomachać patelną nad ogniem jak Chińczyki w chińskich knajpach, ale da się bez tego żyć, zresztą zwykła kuchenka gazowa ze zwykłym palnikiem i tak nie daje takiego efektu i satysfakcji.


@KEjAf: daje, daje tylko musisz mieć woka ze stali węglowej. Zupełnie inaczej smakowo potrawy na nim wychodzą.

W moim sercu tylko gaz, a przerabiałem już wszystko. Gotowanie na prądzie jest dla mnie niewygodne i
  • Odpowiedz