Aktywne Wpisy
panthererose +6
Dzisiaj byłam pierwszy dzień w nowej pracy, oczywiście dzień zapoznawczy nie tylko z obowiązkami, ale również z współpracownikami. Wdałam się w rozmowę z dziewczyną starszą ode mnie o 2 lata na temat związków i ogólnie relacji. Powiedziała mi, że zerwali z chłopakiem w kwietniu po 5 latach związku i wspólnego mieszkania u niego. Chciałam wyjść na empatyczną, dlatego zapytałam się jak daje sobie radę i czy jakoś udało jej się zapomnieć. Dziewczyna
Rimbolo +1
Różowe planujecie kiedyś pokazać swoje zgrabne dupsko na wykopie?
Szacuje się, że koszt budowy jednego bloku elektrowni jądrowej o mocy 1200 MW to ok. 25 mld, kompletna elektrownia z 4 blokami to ok. 100 mld. Za przewaloną kasę można było postawić aż 4 elektrownie jądrowe.
Czyli gdybyśmy przewaloną kasę inwestowali w najbardziej oczywistą transformację energetyczną to na jesieni nie byłoby żadnego kryzysu i cały kraj mógłby się ogrzać farelkami za półdarmo.
Dziękuję za uwagę.
#ekonomia #gospodarka #gielda #energetyka
tona starcza na około rok pracy reaktora 1GW
@szwelx tutaj byłby ciekawy argument dla opozycji. Zamiast socjalu mielibyście teraz ceny energii o 50% tańsze i ogrzewanie pompa ciepła za grosze
@galonim
@szwelx
@Bad_Wolf
Koszt wytworzenia energii elektrycznej z elektrowni jądrowej jest 2,5-4 razy
@maryjuszpitagoras: jakby co to się zrzuci na Belgów lub Francuzów. Uj tam z geografią, ciemny lud wszystko kupi ¯\_(ツ)_/¯
Do tego momentu włącznie myślałem że o czym innym będzie ten wpis ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mickpl: piszesz o kosztach eksploatacji a w całości inwestycji należało by wyliczyć 40 letnią amortyzacje włącznie z serwisami planowymi itd itp. i dopiero wtedy porównywać koszta.
@Koziol666: Nie. Największym kosztem jest socjal i brak wsparcia dla gospodarki.
#!$%@? o pociotkach jest głupie i dziecinne. Ile masz lat? 13?
Ludzkie się kłócą o jakieś grosze typu 2mld na przekop mierzei, podczas gdy abstrakcyjne kwoty idą na zakup głosów.
@galonim: Czytałem, że jest go tak mało, że francuzi po prostu je magazynują w jednym niewielkim magazynie i póki co zajmuje to bardzo mało miejsca, a przecież kilkadziesiąt lat lecą na elektrowniach atomowych.
A gdzie pieniądze na odkupienie działek od rodzin polityków
Jak to tak bez tworzenia niepotrzebnych ciepłych posadek dla znajomych
A premie to za co się wypłacą?
Już nie mówiąc o materiałach kupowanych po absurdalnie zawyżonych cenach od szwagra ministra czy innego instruktora jazdy na nartach