Aktywne Wpisy
mecenassrenas +345
Zdjęcie Ziemi (w czerwonym kółku) wykonane z odległości 6 miliardów km przez sondę Voyager 1 w 1990 r. To chyba najdalsze zdjęcie Ziemi jakiekolwiek wykonano
#kosmos #ciekawostki
#kosmos #ciekawostki
JohnnyPomielony +57
Facet który przełknie czarną pigułkę to według Polek największy red flag. Wcale im się nie dziwię, bo taki facet przejrzał na oczy, jest świadomy i trudny do manipulacji przez samice. Wie że wzrost ma znaczenie, że morda ma znaczenie, hajs itd Ludzie od setek lat postrzegają podświadomie świat w ten sposób, tylko wcześniej nie było na to nazewnictwa. Pamiętam jak miałem 10 lat, I jeden z moich braci miał dziewczynę, a drugi
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Szacuje się, że koszt budowy jednego bloku elektrowni jądrowej o mocy 1200 MW to ok. 25 mld, kompletna elektrownia z 4 blokami to ok. 100 mld. Za przewaloną kasę można było postawić aż 4 elektrownie jądrowe.
Czyli gdybyśmy przewaloną kasę inwestowali w najbardziej oczywistą transformację energetyczną to na jesieni nie byłoby żadnego kryzysu i cały kraj mógłby się ogrzać farelkami za półdarmo.
Dziękuję za uwagę.
#ekonomia #gospodarka #gielda #energetyka
"Aż 96 proc. masy wypalonego paliwa jądrowego można poddać recyklingowi, pozostałe 4 proc. zatapia się w szkle i przechowuje się w szczelnych betonowych składowiskach. Na świecie działają obecnie 4 duże zakłady prowadzące tego typu działalność, w Wielkiej Brytanii, Francji, Rosji i Indiach."
Więc nie dość że można zarobić na imporcie tych jądrowych smieci to jeszcze można ekologicznie nimi palić
Win win, tylko najpierw trzeba dobrze zainwestować
Dodatkowo takie elektrownie działają na zasadzie wygasania - nie ma prądu - cały proces zwyczajnie wygasa zamiast wywoływać wybuch
Aktualizujmy proszę wiedzę na ten temat :)
https://www.energy.gov/ne/articles/southern-company-and-terrapower-prep-testing-molten-salt-reactor
@mickpl: Czekaj, czy Ty sugerujesz, że skoro wytworzenie energii byłoby tańsze, to klienci końcowi płacili by za nią mniej? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@LeniwiecPracoholik: w sumie racja, spałem jeszcze jak to pisałem, ale nadal byłoby "zabawnie" gdyby pewnego dnia zaczęły regularnie płonąć XD
@j3sion: masa ludzi też sobie nie zdaje sprawy z tego jak toksyczny dla środowiska jest popiół z elektrowni węglowej
Pamiętam moją rozmowę z kolegą z czasów kampanii wyborczej, kiedy powiedziałem, że zamiast pieprzenia o LGBT w kółko to chciałbym widzieć w Polsce elektrownię atomową, bo to jest poważny temat. Usłyszałem, że no ale to też jest ważne, żeby nie urażać czyichś uczuć.
Obawiam się, że PiS nie przegra wyborów, bo nie ma z kim.
@mickpl: Piękne samozaoranie xD
Po co ty się wypowiadasz na tematy o których nie masz żadnego pojęcia?
Energetyka jądrowa to jedno z najdroższych źródeł energii elektrycznej, a dodatkowo nie może współpracować z OZE, co przy ekoszaleństwie UE, jeszcze bardziej podnosi cenę tej energii.
Wykopki jak zawsze w formie, zero wiedzy, zero doświadczenia, zero logiki, tylko wypisują takie pierdy z dupy,
a komentujący nawet
@maryjuszpitagoras: Nie jest tańsza, tylko jest dużo droższa.
@Thexil: Instytut Danych z Dupy? xD
Najkosztowniejsze to jest rozbieranie elektrowni, bo musisz zdekontaminowac absolutnie każdy kawałek, który miał do czynienia z czynnikiem chłodzącym płynącym przez reaktor, a że to z pół elektrowni to jest tego tysiące ton.
Dodatkowo jak budujesz za 100mld to za 50-100 lat musisz zapłacić za rozebranie tyle samo plus inflacja, czyli się robi 500-1000mld.
Dlatego
Ale #!$%@?, wskaż mi kraj z elektrowniami atomowymi gdzie prąd jest tańszy niż w polsce.
A po drugie nie wszyscy #!$%@? hajs z 500plus. Pół mojej rodziny zainstalowało panele na dachu i mają realnie prad za darmo i tak mogą się dzięki temu grzać farelką w zimę.
@mickpl: Absolutnie nie tak. Tak naprawde trzeba by wybudowac od cholery elektrowni atomowych aby pozastepowac te weglowe jakie mamy, i to wcale nie znaczy ze wtedy jeszcze troche sie postawi i grzejemy farelkami. To by wymagalo modernizacji calej infrastruktury, jakby zima wszyscy ciagneli ciagle po