Wpis z mikrobloga

Program 500+ kosztował już łącznie 140 mld, pomoc w ramach tarcz to blisko 200 mld. Wypłacone 13. i 14. to łącznie 45 mld. Czyli tylko emeryci, bombelki i dotacje dla braci golec to łącznie prawie 400 mld przewalonej kasy.

Szacuje się, że koszt budowy jednego bloku elektrowni jądrowej o mocy 1200 MW to ok. 25 mld, kompletna elektrownia z 4 blokami to ok. 100 mld. Za przewaloną kasę można było postawić aż 4 elektrownie jądrowe.

Czyli gdybyśmy przewaloną kasę inwestowali w najbardziej oczywistą transformację energetyczną to na jesieni nie byłoby żadnego kryzysu i cały kraj mógłby się ogrzać farelkami za półdarmo.

Dziękuję za uwagę.

#ekonomia #gospodarka #gielda #energetyka
  • 88
@galonim: wiem, że śmieszek, ale z tą utylizacją paliwa też nie jest tak strasznie.

"Aż 96 proc. masy wypalonego paliwa jądrowego można poddać recyklingowi, pozostałe 4 proc. zatapia się w szkle i przechowuje się w szczelnych betonowych składowiskach. Na świecie działają obecnie 4 duże zakłady prowadzące tego typu działalność, w Wielkiej Brytanii, Francji, Rosji i Indiach."
@galonim: Nowoczesne elektrownie jądrowe mogą pracować na ODPADACH jądrowych

Więc nie dość że można zarobić na imporcie tych jądrowych smieci to jeszcze można ekologicznie nimi palić

Win win, tylko najpierw trzeba dobrze zainwestować

Dodatkowo takie elektrownie działają na zasadzie wygasania - nie ma prądu - cały proces zwyczajnie wygasa zamiast wywoływać wybuch

Aktualizujmy proszę wiedzę na ten temat :)

https://www.energy.gov/ne/articles/southern-company-and-terrapower-prep-testing-molten-salt-reactor
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@HeadH: jest jeszcze zabawniej z odpadami, bo 60% z nich wraca do elektrowni do ponownego użycia ( ͡° ͜ʖ ͡°) wliczając w to i zakładając, że Helmut z jurgenem chętnie nam sprzedadzą swoje odpady po ich elektrowniach to mamy przepis na jeszcze tańszy prąd
cały kraj mógłby się ogrzać farelkami za półdarmo

@mickpl: Czekaj, czy Ty sugerujesz, że skoro wytworzenie energii byłoby tańsze, to klienci końcowi płacili by za nią mniej? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
xD ile tych składowisk chciałbyś? Co mamy zbierać odpady z całej Europy?

@LeniwiecPracoholik: w sumie racja, spałem jeszcze jak to pisałem, ale nadal byłoby "zabawnie" gdyby pewnego dnia zaczęły regularnie płonąć XD
@mickpl: Podpisuję się pod stwierdzeniem wszystkimi czterema kończynami.
Pamiętam moją rozmowę z kolegą z czasów kampanii wyborczej, kiedy powiedziałem, że zamiast pieprzenia o LGBT w kółko to chciałbym widzieć w Polsce elektrownię atomową, bo to jest poważny temat. Usłyszałem, że no ale to też jest ważne, żeby nie urażać czyichś uczuć.
Obawiam się, że PiS nie przegra wyborów, bo nie ma z kim.
Ekonomicznie elektrownia jądrowa to najtańsze źródło jakie istnieje.

@mickpl: Piękne samozaoranie xD
Po co ty się wypowiadasz na tematy o których nie masz żadnego pojęcia?

Energetyka jądrowa to jedno z najdroższych źródeł energii elektrycznej, a dodatkowo nie może współpracować z OZE, co przy ekoszaleństwie UE, jeszcze bardziej podnosi cenę tej energii.

Wykopki jak zawsze w formie, zero wiedzy, zero doświadczenia, zero logiki, tylko wypisują takie pierdy z dupy,
a komentujący nawet
@galonim: co ty gadasz, koło elektrowni jądrowej Maria mamy składowisko odpadów i nie jest to nic skomplikowanego.
Najkosztowniejsze to jest rozbieranie elektrowni, bo musisz zdekontaminowac absolutnie każdy kawałek, który miał do czynienia z czynnikiem chłodzącym płynącym przez reaktor, a że to z pół elektrowni to jest tego tysiące ton.
Dodatkowo jak budujesz za 100mld to za 50-100 lat musisz zapłacić za rozebranie tyle samo plus inflacja, czyli się robi 500-1000mld.
Dlatego
@mickpl:

cały kraj mógłby się ogrzać farelkami za półdarmo.

Ale #!$%@?, wskaż mi kraj z elektrowniami atomowymi gdzie prąd jest tańszy niż w polsce.

A po drugie nie wszyscy #!$%@? hajs z 500plus. Pół mojej rodziny zainstalowało panele na dachu i mają realnie prad za darmo i tak mogą się dzięki temu grzać farelką w zimę.
Czyli gdybyśmy przewaloną kasę inwestowali w najbardziej oczywistą transformację energetyczną to na jesieni nie byłoby żadnego kryzysu i cały kraj mógłby się ogrzać farelkami za półdarmo.

@mickpl: Absolutnie nie tak. Tak naprawde trzeba by wybudowac od cholery elektrowni atomowych aby pozastepowac te weglowe jakie mamy, i to wcale nie znaczy ze wtedy jeszcze troche sie postawi i grzejemy farelkami. To by wymagalo modernizacji calej infrastruktury, jakby zima wszyscy ciagneli ciagle po
@mickpl: 100 mld za 5k MW , to dobry deal, na stronie Orlenu masz dobrą analizę budowy elektrowni atomowej , podany jest także koszt wytworzenia energii , może wtedy eko oszołomy zamknęły by dupy z pompami ciepła , wiatrakami , i solarami. Obecne zapotrzebowanie polski na energię to jakieś 40k MW .
@mickpl dla Ciebie to przewalona kasa, dla mnie ralana pomoc co miesiąc, za co mogę zapewnićdzieciom lepsze życie i lepszy start w dorosłość w której będą zarabiać na Twoje emeryturę... 36k kapitału opiekuńczego było realnym impulsem dla nas żeby decydować się na 2dziecko bo wiedzieliśmy że przez 1 rok realny dochód rodziny nam spadnie...