Aktywne Wpisy
mecenassrenas +345
Zdjęcie Ziemi (w czerwonym kółku) wykonane z odległości 6 miliardów km przez sondę Voyager 1 w 1990 r. To chyba najdalsze zdjęcie Ziemi jakiekolwiek wykonano
#kosmos #ciekawostki
#kosmos #ciekawostki
JohnnyPomielony +57
Facet który przełknie czarną pigułkę to według Polek największy red flag. Wcale im się nie dziwię, bo taki facet przejrzał na oczy, jest świadomy i trudny do manipulacji przez samice. Wie że wzrost ma znaczenie, że morda ma znaczenie, hajs itd Ludzie od setek lat postrzegają podświadomie świat w ten sposób, tylko wcześniej nie było na to nazewnictwa. Pamiętam jak miałem 10 lat, I jeden z moich braci miał dziewczynę, a drugi
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Szacuje się, że koszt budowy jednego bloku elektrowni jądrowej o mocy 1200 MW to ok. 25 mld, kompletna elektrownia z 4 blokami to ok. 100 mld. Za przewaloną kasę można było postawić aż 4 elektrownie jądrowe.
Czyli gdybyśmy przewaloną kasę inwestowali w najbardziej oczywistą transformację energetyczną to na jesieni nie byłoby żadnego kryzysu i cały kraj mógłby się ogrzać farelkami za półdarmo.
Dziękuję za uwagę.
#ekonomia #gospodarka #gielda #energetyka
Dla mnie depleted uranium to właśnie te radioaktywne odpady z którymi jest problem
Jeżeli masz wiedzę i chęci to napisze proszę coś więcej - chętnie przeczytam :)
https://www.terrapower.com/a-solution-to-the-nuclear-waste-problem/
A co było z ceną ropy ostatnio?? Po prostu będą mieć większą marże a ty jako konsument płać więcej.
Jeśli by na prawde chcieli tanią energie dla Polaków to po pierwszę zlikwidowaliby VAT
@masterdick: depleted uranium to po prostu uran zubożony, czyli U238.
Na stronie którą podałeś napisali że są w stanie zmniejszyć odpady z amerykańskich reaktorów o 80%. To prawda, ale z zaznaczeniem amerykańskich. W USA nie separuje się uranu z wypalonego paliwa i wszystko
Zawsze dobrze dowiedzieć się cus wincyj - doczytam w wolnej chwili info z linka
Wiem, że ta technologia (czy też ta iteracja tej technologii) to edge stuff, niemniej - czy gdybyśmy mieli stawiać jakikolwiek reaktor nie miałoby to sensu żeby postawić właśnie taki?
Mnie przede wszystkim zachęca do tego sposób w jaki reakcja łańcuchowa sama się zatrzymuje w przypadku awarii - to "palenie śmieci" to tylko ewentualnie bonus
@masterdick: uważam że nie, ponieważ taki reaktor nigdzie jeszcze nie istnieje, a każdy nowy projekt zawsze ma problemy "wieku dziecięcego" i kosztuje to zwykle krocie. Polska jest biednym krajem i wg mnie powinna stawiać u siebie technologie już sprawdzone. Naszym głównym celem jest zwiększenie niskoemisyjnych mocy w sieci.
Na ten moment, takie coś jeśli stawiać to jedna
Nie chciałbym w tym kraju standardowego reaktora - chociaż jeden mały już mamy - to zwyczajnie strach przy takich debilach u władzy...
Czyli ogólnie sugerujesz, że nie powinniśmy się bawić w atom czy, że po prostu powinniśmy zrobić biznes z Koreańczykami / USA?
Ja jestem za tym żeby na potrzeby energetyczne kraju postawić u siebie coś sprawdzonego- jestem za wielkogabarytowa technologia Koreańską.
Ano mamy rewolucyjna technologię która zamiast być popularna na całym świecie gnije w piwnicy
Teraz ciężko będzie wygryźć elektryki na rzecz wodoru, nie przy tym co świruje Elon - chociaz mam nadzieję że te autobusy zmienią grę
Perovskity też rozwijają się zdecydowanie za wolno, mało kto o tym pamieta, ledwo udało im się jakoś ogarnąć inwestorów itd
Śledzę saule technologies ale jak długo będą