Wpis z mikrobloga

Program 500+ kosztował już łącznie 140 mld, pomoc w ramach tarcz to blisko 200 mld. Wypłacone 13. i 14. to łącznie 45 mld. Czyli tylko emeryci, bombelki i dotacje dla braci golec to łącznie prawie 400 mld przewalonej kasy.

Szacuje się, że koszt budowy jednego bloku elektrowni jądrowej o mocy 1200 MW to ok. 25 mld, kompletna elektrownia z 4 blokami to ok. 100 mld. Za przewaloną kasę można było postawić aż 4 elektrownie jądrowe.

Czyli gdybyśmy przewaloną kasę inwestowali w najbardziej oczywistą transformację energetyczną to na jesieni nie byłoby żadnego kryzysu i cały kraj mógłby się ogrzać farelkami za półdarmo.

Dziękuję za uwagę.

#ekonomia #gospodarka #gielda #energetyka
  • 88
@losBamberos88:

myślę że ceny prądu jak każdego innego dobra są dyktowane przez bilans podaz-popyt. W zależności od tego ile będzie mocy dostępnej w sieci vs tego ile będą potrzebowali ludzie- to daje cenę, a nie koszt wytworzenia energii

A co było z ceną ropy ostatnio?? Po prostu będą mieć większą marże a ty jako konsument płać więcej.

Jeśli by na prawde chcieli tanią energie dla Polaków to po pierwszę zlikwidowaliby VAT
hmmm czyli to co tu piszą to bujda czy po prostu nie cała prawda?

Dla mnie depleted uranium to właśnie te radioaktywne odpady z którymi jest problem

@masterdick: depleted uranium to po prostu uran zubożony, czyli U238.
Na stronie którą podałeś napisali że są w stanie zmniejszyć odpady z amerykańskich reaktorów o 80%. To prawda, ale z zaznaczeniem amerykańskich. W USA nie separuje się uranu z wypalonego paliwa i wszystko
@losBamberos88: Dziękuję ślicznie!
Zawsze dobrze dowiedzieć się cus wincyj - doczytam w wolnej chwili info z linka

Wiem, że ta technologia (czy też ta iteracja tej technologii) to edge stuff, niemniej - czy gdybyśmy mieli stawiać jakikolwiek reaktor nie miałoby to sensu żeby postawić właśnie taki?

Mnie przede wszystkim zachęca do tego sposób w jaki reakcja łańcuchowa sama się zatrzymuje w przypadku awarii - to "palenie śmieci" to tylko ewentualnie bonus
czy gdybyśmy mieli stawiać jakikolwiek reaktor nie miałoby to sensu żeby postawić właśnie taki?

@masterdick: uważam że nie, ponieważ taki reaktor nigdzie jeszcze nie istnieje, a każdy nowy projekt zawsze ma problemy "wieku dziecięcego" i kosztuje to zwykle krocie. Polska jest biednym krajem i wg mnie powinna stawiać u siebie technologie już sprawdzone. Naszym głównym celem jest zwiększenie niskoemisyjnych mocy w sieci.
Na ten moment, takie coś jeśli stawiać to jedna
@losBamberos88: Zanim w PL powstanie cokolwiek to obawiam się, że te reaktory będą w każdym stanie, a my prześpimy okazję - jak z grafenem, wodorem czy perovskitami

Nie chciałbym w tym kraju standardowego reaktora - chociaż jeden mały już mamy - to zwyczajnie strach przy takich debilach u władzy...

Czyli ogólnie sugerujesz, że nie powinniśmy się bawić w atom czy, że po prostu powinniśmy zrobić biznes z Koreańczykami / USA?
@losBamberos88: Jakoś też im bardziej ufam ;)

Ano mamy rewolucyjna technologię która zamiast być popularna na całym świecie gnije w piwnicy

Teraz ciężko będzie wygryźć elektryki na rzecz wodoru, nie przy tym co świruje Elon - chociaz mam nadzieję że te autobusy zmienią grę

Perovskity też rozwijają się zdecydowanie za wolno, mało kto o tym pamieta, ledwo udało im się jakoś ogarnąć inwestorów itd

Śledzę saule technologies ale jak długo będą