Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 116
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Natomiast reszta u nas jest najnormaniej w świecie spieprzona.

@enron: No to akurat jest prawda i nasz program nauczania za bardzo chce zrobić z ucznia człowieka orkiestrę. Co do języka polskiego, w UK też jest dosyć sporo języka angielskiego, w tym trzeba przerabiać angielską literaturę, bo zdaje się z niej egzamin (przynajmniej ja tak miałem), tak że pod tym względem w UK wcale nie ma lepiej. No i w sumie
  • Odpowiedz
. 20 procent wymyśla cos nowego które potem sektor usług wyprodukuje w Chinach.

@Marek_Kodrat: jesteś pewien, że sektor usług wyprodukuje? Nie pokićkało ci się coś na podstawowym poziomie? To przemysł produkuje, nie usługi...

Usługi – działalność gospodarcza o charakterze nieprodukcyjnym, stanowiąca trzeci sektor gospodarki[1]. Polega na działaniach podejmowanych w celu dostarczenia określonych korzyści lub zaspokojenia potrzeb[2].

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Us%C5%82ugi
  • Odpowiedz
@Eliade: i ta trudna matematyka na Ukrainie na co się przekłada? W czym są lepsi od Francji, której już nie ma? Mają więcej noblistów, osiągnięć naukowych, ludzie lepiej żyją i zarabiają z tego powodu?
  • Odpowiedz
Taki Eton College jest publiczny

@Hylfnur: Sęk w tym, że w Wielkiej Brytanii są trzy rodzaje szkół: powszechne (państwowe), prywatne i publiczne. Te ostatnie są często uznawane za elitarne. Słowo "publiczny" w tym kontekście nie oznacza "powszechny" lecz "niezależny od państwa i Kościoła".
  • Odpowiedz
I słusznie, że lekcje matematyki we Francji są mniej wymagające (o ile ten screenshot jest prawdziwy). Miałem w szkole takiego jednego nauczyciela fizyki, który naśmiewał się, że na zachodzie uczniowie poznają układ okresowy pierwiastków chemicznych dopiero na studiach. Minęły lata, a ja nadal nie znalazłem zastosowania z wykutych na pamięć wzorów, liczb atomowych bądź wiadomości, że witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach. Wiedza ogólna jest w 99% bezużyteczna
  • Odpowiedz
Natomiast reszta u nas jest najnormaniej w świecie spieprzona.

@enron: No to akurat jest prawda i nasz program nauczania za bardzo chce zrobić z ucznia człowieka orkiestrę.

To nawet nie to. Po prostu podstawy programowe są wyznaczane bez jakiejkolwiek koordynacji, a nawet nie uwzględniają ilości godzin. Autorzy sobie radośnie wymyślają ileż to oni nie
  • Odpowiedz
@MarcelFerry: kufa... chlopie... miliony polakow zyje w swiecie w ktorym przecietny polski brajanek miazdzy wiedza i inteligencją w niemieckich angielskich amerykanskich klasach :D. nie burz im tego :D.
moj kolega postanowil , ze posle swojego corke w uk do platnego koledzu, gdyz poniweaz on dobra praca ona lekarka , wiec ich stac. w duzej szkole (secondary) uczyla sie swietnie i byla w pierwsej trojce szkolnych geniuszy.
otrzezwienie przyszlo juz w
  • Odpowiedz