Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Eliade: ciekawe który kraj ma większe sukcesy w nauce, lepsze uczelnie i wskaźniki związane z edukacją w przeliczeniu na 1 mieszkańca? Polska, Ukraina czy może Francja? XD
  • Odpowiedz
  • 16
@Eliade W krajach byłego bloku wschodnie go nauczanie szkole jest lepsze (tzn szerszy program). Za to na zachodzie to uczelnie wyższe są lepsze. Z obu systemów lepiej jak to uczelnie wyższe są na wysokim poziomie.
  • Odpowiedz
Siostra wyjechała do Francji po gimnazjum po roku nauki francuskiego.
Trafiła do normalnego liceum francuskiego i jak mówiła na matmie, fizyce, biologii, geografii i chemii pełen luzik bo z materiałem była już dużo do przodu. Nie mówiąc o angielskim xD
  • Odpowiedz
@Eliade: w UK jest inne podejście do nauki. Zresztą spytajcie kogoś kto studiował w PL a potem za zachodniej uczelni. W Polsce na polibudzie człowiek ma z-------l i uczy się kupę niepotrzebnych rzeczy. Kończysz taką polibudę i jedyne co wyniesiesz to brak wiedzy i nerwice. W UK mają bardziej praktyczne podejście i tam studia nie są tak obciążające. Kumpel studiował w UK i jak mi pokazywał oceny to miał same
  • Odpowiedz
@Tymajster no ale sie nie zamienilismy, i nasze mozgi sa przystosowane do myślęnia abstrakcyjnego i wielowatkowego a ich nie. Inteligencja jest rowniez cecha wyuczona wiec to nie bzdura, tylko fakt.
  • Odpowiedz
@Eliade: Wiem, że chodzi o ujęcie, ale podobne odczucie mają polskie dzieciaki przenoszące się do brytyjskich szkół.

@Alkreni i do amerykańskich. Mam koleżankę, która miała w liceum w Polsce prawie same 3, skończyła w USA medycynę druga na roku.
  • Odpowiedz
Przecież kraje rozwinięte to głównie usługi a nie budownictwo.

@Kiedysbedeczerwonka: usługi są na końcu, fakt. Ale musisz mieć rozwinięte zarówno rolnictwo, budownictwo i przemysł, żeby usługi mogły zadziałać, co nie? Wytworzenie komputera to produkcja, czy usługa? A telefonu, żebyś mógł z klientem porozmawiać? Skonstruuje ci go sprzedawca fotowoltaiki? No nie...
  • Odpowiedz
  • 15
@mlodyernest tak samo jest we Francji, studiowałem semestr na dosyć dobrej francuskiej uczelni i zajęcia były naprawdę praktyczne i ciekawe, na pewno nie było kucia 100 stron A4 jakiegoś teoretycznego gówna, które zapomnisz po miesiącu w najlepszym wypadku xD
  • Odpowiedz
@MarcelFerry: w Polsce więcej uczniów chodzi do prywatnych niż w UK XDDDDDD ta wasza tęczowa rzeczywistość #neuropa #neuropamanipuluje

@Biurwysyn: ale w jaki sposob to zaprzecza temu co @MarcelFerry napisal? On pisal o klasie sredniej, wiadomo ze klasa nizsza nie wysyla dzieci do prywatnych szkol, gdzie najmniejsze roczne czesne wynosi wiecej niz laczny roczny dochod 20% najgorzej zarabiajacych rodzin?
  • Odpowiedz
: A czy na Ukrainie nie idzie się wcześniej do szkoły? I taką nastolatkę z odpowiednika 8 klasy wsadzono do 6 klasy, bo tak wypadało z wieku, a nie ze stopnia edukacji?

@kayleigh1507: Jako sześciolatki rozpoczynają.
  • Odpowiedz
W Polsce też są szkoły prywatne a sugerowanie, że w UK najgłupsi chodzą do publicznych to manipulacja. Hebanowi po prostu nie nadążają bo są mniej inteligentni. To nie jest jakaś nowosc.

@Biurwysyn: W Polsce prestiż szkół prywatnych jest dalej na etapie dogonienia jakości szkolnictwa publicznego.

Firmy udzielające korepetycji, czy zajęć dodatkowych, przebijają jakością oba rodzaje i wynika to zapewne z braku regulacji.
  • Odpowiedz
@Eliade w komentarzach widzę dyskusja o wysokim poziomie polskich podstawówek czy szkół średnich. ( ͡° ͜ʖ ͡°)- Ale po co nam ten wysoki poziom? Skoro jakaś połowa absolwentów na pewno robi w zawodach poniżej swoich kompetencji i zarabia jak naćpany Seba w Niemczech na zmywaku? Po co? To nie lepiej nic się nie uczyć i mieć dzieciństwo? Wśród moich znajomych 70% osób
  • Odpowiedz