Wpis z mikrobloga

@Eliade: przybywam z przeszłości. Podstawówkę kończyłem w 1994.

Teraz matematyka jest nieporównywalnie łatwiejsza w stosunku do tej sprzed 30 lat - parafrazując @fizzly:

żeby przyszli polscy youtuberzy i instagramerki nadążali.
  • Odpowiedz
Dziwne żeby jakiś Aborygen albo Buszmen byl biegły w rozwiązywaniu "testów IQ" polegających na wybieraniu czy ma być żółty kwadracik, czy czerwony trójkącik. My jesteśmy w szkole uczeni takich rzeczy. Gdybyśmy sie zamienili miejscami, to my mielibyśmy gorsze wyniki.

@Tymajster: Dawno nie słyszałem większej bzdury. To jest poziom biologicznego płaskoziemstwa.

Nigdy, w żadnej "naszej szkole" nie uczono robienia matryc Ravena, może dla tego, że edukacja nie ma na umiejętność ich
  • Odpowiedz
@MarcelFerry: Gupoty opowiadasz, mój niebieski skonczyl angielskie gmnazjum i liceum, i studia w zeszlym roku i powtarza ze w zyciu nie wrocilby do Polskiej szkoly, gdzie jest duzo niepotrzebnych przedmiotów, ocenianie tylko wg klucza, nie mozesz myslec, rozwiazywac zadan poza 'ramy'. Masz do wybory tylko 3 przedmioty i na nich sie skupiasz przez caly sixth form. Chodzil do katolickiej publicznej szkoly i byli spoko uczniowie i patusy angielskie. mial nawet
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: chyba nie rozumiesz na czym polega ten podział i przewaga usług. Mianowicie inwestujesz w 10-20% sektora przemysłowego. S 60 procent sektora usługowego jest obudowane wokół i na wskroś przemysłu. USA i Europa mają know-how patenty i to wszystko jest obsługiwane przez sektor usług. 20 procent wymyśla cos nowego które potem sektor usług wyprodukuje w Chinach. Nie da się mieć rozwiniętego sektora przemysłu bez sektora usług.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@TheSilentEnigma: rzecz w tym że testy IQ są w pewien sposób podobne do tego z czym spotyka się dziecko w Ameryce, Europie i Azji: zabawy wymagające myślenia, liczenia, łamigłówki i zadania szkolne wymagające znajdywania schematów. Do tego obycie z liczeniem, kształtami, kolorami, znakami. W Afryce czy wśród aborygenów zabawy pewnie bardziej przypominają berka, chowanego, wspinaczkę, rzucanie do celu itp.
Nasza mózgi się przyzwyczajone do czegoś zupełnie innego, my liczymy, czytamy
  • Odpowiedz
Afryce czy wśród aborygenów zabawy pewnie bardziej przypominają berka, chowanego, wspinaczkę, rzucanie do celu itp.

@pan-bartolomeu-dias: Mylisz przyczynę ze skutkiem.

W latach 50-60 prowadzono tego typu "eksperymenty" w Australii, gdzie stwierdzono, że "Aborygeni, nie są w stanie wychowywać swoich dzieci do życia w nowoczesnej cywilizacji". Funkcjonował rozbudowany program "adopcji" aborygeńskich dzieci przez "cywilizowane rodziny". Program zakończył się całkowitą porażką, podobnie jak wszystkie inne podobne w innych miejscach na świecie (a
  • Odpowiedz
@wjtk123
Tak własnie jest.

13 lat temu, gdy jeszcze chodziłem do liceum, wyjechalem na wakacje do Szwecji, gdzie poznalem dziewczynę i poszedłem z nią na kilka dni do szkoły. Tak z ciekawości. Była starsza ode mnie 2 lata.
Na lekcji matematyki mieli zagadnienia, ktore ja przerabialem w gimnazjum, a nie chodzilem do klasy z rozszerzonym przedmiotem, choc lubilem matmę.
  • Odpowiedz
  • 0
@Eliade: śmichy hihy. Byłem na wymianie studenckiej w xharkowie na polibudzie i merytorycznie nas orali wiedzą :-\:-\:-\
  • Odpowiedz
  • 0
@Kiedysbedeczerwonka: @Marek_Kodrat: ale co eksportują te potęgi? Fryzjerów czy samochody? Ankieterów czy stal? Tłumaczy czy specjalistyczną elektronikę? Przejdź się na dowolny zakład to zobaczysz niemieckie maszyny, niemieckie urządzenia pomiarowe, niemieckie patenty.
Oczywiste że te sektory są powiązane. Ale najważniejsze z punktu widzenia gospodarki są przemysł i usługi związane z tym przemysłem. Inżynier nie tylko projektuje i liczy, ale działa też w usługach. Wysoki udział usług w bogatszych krajach
  • Odpowiedz
  • 2
@TheSilentEnigma: wiesz co to podwójnie ślepa próba? Jednym z czynników dyskwalifikujących takie obserwacje jest chociażby odżywianie matki w ciąży. Podczas kiedy cywilizacja zajada się mięsem i zbożami aborygeni w----------ą korzonki. Jeśli weźmiesz białe dzieci z dużych miast i porównasz je z dziećmi wydanymi na świat przez palaczy i alkoholików to otrzymasz podobne wyniki.
  • Odpowiedz