Wpis z mikrobloga

@DuzoPracuje: Zacznij odrazu wysyłać CV i chodzić na rozmowy nawet jak nic nie umiesz. Ważne się dostać do pracy gdzieś a tam się wszystkiego nauczysz. W cv oczywiście musisz skłamać ze coś umiesz
  • Odpowiedz
ale nie możliwym jest uczyć się 6-8h dziennie

@Caishen: jeżeli ci to sprawia rzeczywistą przyjemność, to możliwe jest siedzieć nawet 12h. Po za tym nauka programowania to nie jest siedzenie, czytanie książki i zapamiętywanie na pamięć definicji. Przede wszystkim to projekty.
Jak przygotowywałem się do studiów, to sobie klepałem kilkaset zadań dziennie z matmy 4 fun, bo zwyczajnie miałem taką zajawkę.
  • Odpowiedz
@johnyboy: Ok, to jak wyjaśnisz 90 ofert dla junior java developerów na nofluffjobs i sporo nowych codziennie na linkedin? Skończ siać propagandę "300 CV na jedno miejsce" bo praca dla juniorów jest ;)
  • Odpowiedz
@wellwellwell: Realia są takie, że będę miał 3 msc przerwy w pracy, i chciałbym jako swoisty challange spróbować czegoś takiego dokonać :p No i tak naprawdę nie od zera, bo kiedyś trochę kodziłem, ale musiałbym sobie sporo przypomnieć.
  • Odpowiedz
Ok, to jak wyjaśnisz 90 ofert dla junior java developerów na nofluffjobs i sporo nowych codziennie na linkedin? Skończ siać propagandę "300 CV na jedno miejsce" bo praca dla juniorów jest ;)

@DuzoPracuje: Ale jest 300 CV na jedno miejsce xd, złóż sobie na pracuj.pl CV to dostaniesz powiadomienie ile osób składa, to nie jest kłamstwo, ofert jest dużo, ale junior IMO zmienił definicje i to nie jest osoba co nic nie
  • Odpowiedz
@lol3pdg: Może i jest 300cv na jedno miejsce, ale jakiej jakości są to CV? Mam koleżankę w HR i mówiła że na tych 300 będzie zaledwie kilka jakościowo dobrych, a więcej znajdzie się "przyjmijcie mnie a ja w pracy nauczę się programować".

Może mnie ludzie w realu oszukują, ale narazie wygląda to tak że znajomi z rl z branży IT zachęcają i mówią, że jest zapotrzebowanie nawet na juniorów, natomiast
  • Odpowiedz
Mam koleżankę w HR i mówiła że na tych 300 będzie zaledwie kilka jakościowo dobrych, a więcej znajdzie się "przyjmijcie mnie a ja w pracy nauczę się programować".

@DuzoPracuje: Czyli dokładnie takie jakie będzie twoje?

Realnie tych CV jest raczej kilkanaście albo kilkadziesiąt a nie 300. To też jest przesada

Różne są sytuacje w życiu. Możliwe że będziesz miał farta i dostaniesz jakaś robotę albo załatwi ci to któryś z
  • Odpowiedz
@wellwellwell: No to zrobi i co z tego? Zobaczy jak jest na rozmowie i czego się uczyć. Na rozmowach się nie liczy skill tylko czy jesteś otrzaskany z rozmowami. Ale najgorsze ze obcy człowiek pomyśli ze jesteś debilem, no nie?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@DuzoPracuje: uczyłem się 9mies od rana do wieczora, ale trzeba dużego samozaparcia oraz organizm wariuje od nadmiaru siedzenia.
W trzy miesiace ogarniesz podstawy, zobaczysz ile to jest wiedzy do przyswojenia, nieskończona lista pojęć do ogarnięcia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@johnyboy: Orientujesz się może z czego to wynika? Dlaczego większość ludzi którzy zaczynają swoją drogę z programowaniem wybierają przeważnie Jave lub Frontend? Kiedyś myślałem że popularnym wyborem jest Python
  • Odpowiedz