Wpis z mikrobloga

@Mlody_mirek99: wydaje mi się że w momencie gdy w chodziły bootcampy na to było największe ssanie i każda szkoła miała kurs z Javy, fronta i z testowania. Taka opinia już została. Szkołom to na rękę bo mają już program dograny i kadrę. Nie mówię że teraz nie ma ssania na rynku w tej chwili jest nawet dużo większe niż wtedy ale jest też większa konkurencja i trudniej się wybic w
  • Odpowiedz
no tak, ale to nie jest tak że każdy składa tylko na 1 ofertę, podejrzewam że pula osób na juniora to z 1000 na te 100 ofert, czyli 1/10 a nie 1/300 tak jak niektórzy chcą to przedstawić

@Whiskeyjack29: Nie rozumiem, składasz na ofertę na pracuj.pl i przyjdzie ci info ile osób składało na tą samą ofertę, więc masz informacje ile osób masz na tą jedną ofertę, około dwa lata temu
  • Odpowiedz
@Whiskeyjack29: za każdym razem konkurujesz z 300, nie znam liczby kandydatów, ale bym się nie zdziwił gdyby było ich około 30000 skoro samych absolwentów rocznie jest około 15-20tys (nie wszyscy są programistami, ale większość + ludzie startują bez studiów / nie na końcu studiów)
  • Odpowiedz
@DuzoPracuje: W te 3 miesiące, jeśli nie masz żadnego doświadczenia, to pewnie zaczniesz od nauki języka, wtedy może ogarniesz podstawy Javy i podstawy Springa. Zrobisz jakieś proste projekty, ale to będziesz miał tylko znajomość takiego suchego języka, ale brak wiedzy programistycznej. To jakbyś znał pojedyncze słowa jakiegoś obcego języka, ale nie umiał ich poprawnie używać, a przy tym chciał pracować jak tłumacz.

Chociaż w sumie nie wiem jak teraz wygląda
  • Odpowiedz
@wellwellwell: Nie wiem po co, ja bardziej patrzę na to czy gość ma miękkie skille ogarnięte i czy nie jest z-----y a nie na sprawy techniczne i jeszcze się nie pomyliłem na rekrutacji
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@UnitrA: I co wyszło z tej 9 miesięcznej nauki? Junior programista?

@DuzoPracuje: wysłałem kilkadziesiąt cv, odbylem kilka rozmów, z feedbacku wiem, ze nie odbiegam skillem od średniej juniora, ale wolą wybrać młodych, po studiach, niż mnie ¯\_(ツ)_/¯
W tej chwili zrezygnowałem z nauki przez brak czasu, może jeszcze spróbuję za jakiś czas, ale mlode dynamiczne zespoly nie chcą kolesia grubo po trzydziestce
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@DuzoPracuje: obecnie mam pracę z ktorej mam satysfakcjonującą kasę, ale tez brak czasu na rozwój.
Proza życia ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale za jakiś czas na pewno do tego wrócę
  • Odpowiedz
już sobie wyobrażam taką rozmowę

@wellwellwell: bez przesady, wlasnie takie zagadnienia teoretyczne takim osobom pójdą wyjatkowo dobrze. Mówimy tu o osobie ktora ma jakieś pojecie techniczne i uczy się bardzo intensywnie przez 3 miesiące. Na takie pytania powinien spokojnie odpowiedzieć
  • Odpowiedz