Wpis z mikrobloga

@MrocznaKapibara: no wlasnie byli w gorszej sytuacji wiec jakby zaczeli sie czegos domagac to by Japonczycy powiedzieli im zeby spie@#@@# na drzewo. My tez sie nie domagalismy pieniazkow. I w tej sprawie wielki "przyjaciel" Polski Helmut Kohl nas koncertowo załatwił. Zreszta wlasnie wykorzystujac dokladnie ten mechanizm klepania Polaka po ramieniu. Jesli nie znasz tej historii to poczytaj sobie cos wiecej o tym jak mozna bylo od Niemcow realnie wiele wyciagnac
  • Odpowiedz
  • 0
@Elaviart nie, bo niemcy zlecili stworzenie tego i wyslali do tlumienia powstania. Mowie ci ze to twoja reka a ty sie tego wypierasz mowiac ze ktos ci ja podrzucil ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Jakoś Rosjan przepraszających Polaków za ich zbrodnie na Polakach sobie wyobrazić nie mogę. Szanuję każdego, kto potrafi przyznać się do błędu i przeprosić.
  • Odpowiedz
@Czajna_Seczen: Nie ma racji. W tłumieniu powstania brał udział
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ukrai%C5%84ski_Legion_Samoobrony

Od 15 do 23 września 1944 Legion w sile ok. 400 ludzi brał udział w walkach z powstańcami warszawskimi na Czerniakowie, działając przeciwko Zgrupowaniu "Radosław" i Zgrupowaniu "Kryska" oraz desantowanym oddziałom 9 Pułku Piechoty 3 Dywizji Piechoty z 1 Armii WP. Następnie przerzucono go do Puszczy Kampinoskiej, gdzie 27-30 września 1944 uczestniczył w działaniach przeciwko zgrupowaniu Grupy Kampinos AK (operacja
  • Odpowiedz
@AndrusZgc: NPD ma z 2% posłów? Chyba nie ma, z tego co pamiętam. AFD urosło po wpuszczaniu nielegalnych imigrantów ze wschodu i mają 17.5 %. Gdyby nie to, dalej byliby w cieniu.
Jakieś dyskusje w sieci i karteczki nie są gruntowną podstawą do sądzenia, że reszta Niemców jest taka jak jakieś oszołomy. Idąc tą drogą, to można i sporo przeinaczeń zrobić z polskiego podwórka, gdzie tu na wykopie mamy sympatyków
  • Odpowiedz
@AndrusZgc: NPD ma z 2% posłów? Chyba nie ma, z tego co pamiętam. AFD urosło po wpuszczaniu nielegalnych imigrantów ze wschodu i mają 17.5 %. Gdyby nie to, dalej byliby w cieniu.

@DanielAquarius: Jakie 2%? W Saksonii czy Meklemburgii ocierali się o 10% w sondażach, w wyborach do Landtagu w granicach 5%, w Gerlitz mieli długi czas wiceburmistrza, obecnie zgarnęli również ponad 5% głosów. AFD we wschodnich Landskreisach ocierali
  • Odpowiedz
@ediz4: Jeśli mnie pamięć nie myli, w tłumieniu powstania brało udział ok. 50 tys. żołnierzy. Nawet kilka tysięcy Ukraińców to byłoby niewielu w proporcji do całości, co dopiero czterystu przez tydzień. Jest to tym bardziej "niewielu", że w polskiej pamięci zbiorowej panuje mit o kluczowej roli Ukraińców. Jest on nieprawdziwy i należy go prostować.

A sam wrzuciłeś cytat który mówił o ilościach śladowych co jest nieprawdą.

Nijak twierdzeń zawartych w
  • Odpowiedz
Nijak twierdzeń zawartych w artykule nie podważyłeś...

@Czajna_Seczen: Bo większość jest prawdą co napisałem wyżej

Ale zgadza się wszystko się przypisuje im bo byli tam również Kozacy, Azerowie i Rosjanie...

Wskazałem jednak fakt który jasno wskazuje że byli tam Ukraińcy całym oddziałem i brali w tym udział. Można zatem odkłamywać ich szczególna rolę ale fakt że tam byli nie.
  • Odpowiedz