Wpis z mikrobloga

@kadbery: MOja droga, przeczytaj ze zrozumieniem o czym pisałem... 3...2...1... ok, napisalaś, że bogaty traci mniej bo zbiera kasę a zbierając, nie traci vat. Zatem wyjaśnij mi co można zrobic z kapitałem.
A) wypchac materac nie tracąc VAT
B) Zakopać w skrzynce pod domem nie tracąc VAT
C) Gromadzic by w końcu cos za ten kapitał kupić... ale oh wait... czyżby wówczas trzeba było zapłacić VAT uwzględniony w cenie produktu
  • Odpowiedz
I jak w tym kraju ma być dobrze

@Miedzyzdroje2005: ojejku widzę znowu to złe państwo okrada wykopków. Tylko fajnie się po chodnikach chodzi, po drogach jeździ, w szkole/studiach uczy z lekarza korzysta, można po policję/straż/pogotowie zadzwonić, rentę bądź emeryturę dostać.
Przy okazji dodam że dwóch polityków niby wolnościowych obiecywało przed którymiś wyborami przedstawić budżet państwa przy zmniejszeniu podatków. Do tej pory nic takiego nie pokazali a już kilka lat minęło.
  • Odpowiedz
  • 0
@Banek5000 nie chodzi o to, że z podatków są drogi itp. ale o sposób płacenia tych podatków. A weź sobie wyobraź jak pójdę do szefa prosząc o 200 zł netto podwyżki a on mi policzy ile to JEGO będzie kosztować... Gdyby różnica między netto a brutto była niższa miałbym lepszy argument
  • Odpowiedz
@raffi74:

by w końcu cos za ten kapitał kupić

Dlatego mówię, poczytaj sobie najpierw co to jest kapitał, bo używasz tego pojęcia nie rozumiejąc co ono oznacza. Pieniądz to nie jest kapitał. Tylko pieniądz zainwestowany to kapitał.
  • Odpowiedz
@maciejg: Masz rację, aczkolwiek to o czym piszesz pasuję do szerszej dyskusji na temat obciążeń i wtedy można go uwzględnić. Tak samo jak przeróżne akcyzy, inne opłaty ponoszone na rzecz Państwa przez praktycznie każdego itp. Natomiast przy dyskusji na poziomie "patrz, żeby dostać do ręki 2200, to Twój szef musi wydać 3600" to wtrącenie "no i właściwie masz mniej niż 2200 bo jeszcze VAT płacisz" to jest teoretycznie prawdziwe co
  • Odpowiedz
@kadbery: Aaaa, czyli zapominamy o głupocie która palnęłaś a czepiamy się mojego słownictwa... 4 miesiące na wykopie a wchłonęłas już całą jego esencję jeżeli chodzi o prowadzenie dyskusji.... Szkoda mojego czasu na kontynuowanie sporu. Miłego dnia.
  • Odpowiedz
a weź przestań. Dostałem w pracy wczoraj fiszkę, otwieram, a tu identycznie jak u Ciebie ilość potrąceń 800 zł ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Boli troszkę

@robertos76: trzeba było się uczyć to byś minimalnej nie zarabiał
  • Odpowiedz
: Eh to Polskie narzekanie!!

A tutaj to prawie srednia krajowa( ͡ ͜ʖ ͡) - WYPLATA NIE MOJA; ZNALEZIONE W SIECI

Tak zeby wam wytlumaczyc dla tych co nichts
  • Odpowiedz
tylko że to jest euro. I u nich coś kosztuje z 3 EURO a u nas 13 ZŁ i teraz xD

oni za 1700 euro kupia = 566 sztuk a my za 1700 zł = 130 sztuk

@n1troo: niemcy nie zarabiaja 4 razy lepiej, tylko ok 3
ceny w niemczech sa 2 razy wyzsze

w rzeczywistosci jak polak kupi 130 sztuk to niemiec srednio 200-220. takie sa prawdziwe przeliczniki.
  • Odpowiedz