Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@kadbery: weź im nie tłumacz, bo myślą że przedsiębiorca płaci vat, znaczy w teorii płaci ale. Póki na moich firmach byłem pod progiem VATu, czyli 80k £ turnovera rocznie sprzedawałem p------y po 7£, przekriczylem próg roczny, musiałem się zarejestrować to nie płaciłem z tych 7, tylko podniosłem cenę na niecałe 9, więc w teorii tak, jako przedsiębiorca płaciłem vat, w praktyce koszt ten ponosił klient.
  • Odpowiedz
@Piotrek00 to właśnie konsument końcowy płaci VAT. W twoim przykładzie z pensji 2156,72 kupowałby chleb po 2,46zł sztuka. Pensja nie maleje do przytoczonych 1768,51zł - tu popełniłeś błąd.
  • Odpowiedz
@Miedzyzdroje2005: Pracuję i żyję w Niemczech, zarabiam 1900€ brutto, otrzymuję 1300€ netto, zarówno mój szef jak i ja płacimy po 600€ podatku, czyli podsumowując ja sam z mojej wypłaty dostaje 1300€ a państwo 1200€
  • Odpowiedz
@maciejg: Nie, nie wiadomo po ile bym kupował chleb. Musimy rozróżnić dwie sytuacje:

1. Co jest. VAT jest. Istnieje. Nie da się temu zaprzeczyć. I w tych warunkach stwierdzenie, że od pensji netto trzeba ten VAT jeszcze odjąć jest absurdalne. Dostaje 2200 na rękę i muszę kupować produkty po cenach brutto. Uwaga, że tak naprawdę nie dostaję 2200 a 1770 "bo VAT" jest po prostu myląca. Bo większość osób odbierze
  • Odpowiedz
@Piotrek00:

Mówimy o realnych, obecnych i funkcjonujących obciążeniach nakładanych na wynagrodzenie

czyli można powiedzieć, że realne koszty pracy w Polsce są na poziomie takim jaki jest podany przez OPa i koniec dyskusji XD dyskusja polega na tym jak bardzo obciążeni podatkami są pracownicy niższego szczebla. VAT jest o tyle istotny, że taki pracownik praktycznie całą pensję skonsumuje, nie będzie miał w stanie niczego odłożyć. Osoba zamożna nie skonsumuje w miesiącu
  • Odpowiedz
@kadbery: Ale co zrobi z tymi zaoszczędzonymi pieniędzmi? napcha sie nimi ? Jeżeli zechce nabyć za nie dóbr - zaplaci VAT, więc nie rozumiem takiego rozgraniczania biedny/zamożny
  • Odpowiedz
@kadbery: Są na poziomie takim jak podane przez OPa w głównym wpisie, a nie ma co od tego jeszcze VATu odejmować. Stwierdzenie, że trzeba jeszcze zdjąć VAT, bo jakby VATu nie było, to by wszyscy zarabiali tak samo, podatki byłyby takie same, a ceny w netto, nie brutto, to jest tak hardkorowe niezrozumienie tematu, że aż ciężko to pojąć. To jest poziom dywagacji na zasadzie "a może po prostu znieśmy
  • Odpowiedz
@Piotrek00 nie zgadzam się. VAT jest podatkiem płaconym przez konsumentów właśnie i żeby obliczyć faktyczne obciążenia podatkowe to ZDECYDOWANIE należy go uwzględnić.

Co nie oznacza chęci jego zniesienia.

Jestem zwolennikiem VAT. I opodatkowania konsumpcji. Znieśmy opodatkowanie pracy!
  • Odpowiedz
@raffi74:

co bogaty zrobi z tymi zaoszczędzonymi pieniędzmi? nie rozumiem takiego rozgraniczania biedny/zamożny

Poczytaj sobie co to jest kapitał. To jest takie coś czego biedny nie może w żaden sposób gromadzić. Trudno to zrozumieć, ale nie wszystkie pieniądze się przeżera, można je też inwestować.
  • Odpowiedz