Wpis z mikrobloga

• 789
koszt wyprodukowania pieroga = 25gr

@Mete: +ZUS pieroga, +koszt prądu pieroga... restauratorzy mają ciężko. Leasing na nowe Q7 sam się nie spłaci ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 41
leciutko można liczyć 500-1000% marży na każdym produkcie w restauracjach, znajdźcie mi inną branże gospodarczą z taką marżą która krzyczy że jest na skraju bankructwa...
  • Odpowiedz
  • 28
pewnie i tak lokal pełny, to podniosą ¯\(ツ)/¯

@omezrP @Mete @Bioenergetyk: znam w Krakowie lokale, i to w centrum (Kazimierz) gdzie talerz pierogów od 25zł

To aktualne menu z Warsztatu (mają dwie lokalizacje). Akurat pierogów tam nie jadłem nigdy, ale bywam na makaron i zawsze porcje są takie że dla mnie jako dużego chłopa jestem na full, a różowe nigdy tam talerza nie dojadają - więc pierogi też
Atreyu - >pewnie i tak lokal pełny, to podniosą ¯\(ツ)/¯

@omezrP @Mete @Bioenergetyk:...

źródło: Zrzut ekranu 2025-10-01 071541

Pobierz
  • Odpowiedz
@Atreyu: No turystyka i gastro to niezły rak. Znajomym ojca był koleś, który wynajmował od gminy zamek i zarabiał na turystach. Wmawiał wszystkim, że trzeba płacić podatki, ZUS i ledwo przędzie, miał jakis stary samochód. Na szczęście wynajem się skończył i gmina go nie przedłużyła, sama zajęła się zamkiem i wyszło, że podatków mało co płacił, ZUS dla siebie, a zarabiał grube miliony, zaś turystów było rocznie 100tys+. Żałował, że
  • Odpowiedz
@Mete Nie wliczając pracy. Lubię sobie czasami ulepić pierogi i wyliczyłem, że ceniąc godzinę pracy na 50zl (jako koszt łączny z ZUSami itp) to koszt jednego pieroga to jakieś 1.50zł. Licząc ze porcja ma pewnie z 8 sztuk to nie powinno kosztować więcej niż 30zł nawet jeśli ma się do opłacenia lokal, amortyzację sprzętu itp.
  • Odpowiedz