Wpis z mikrobloga

znaczy nie można być przeciwko czemuś dopóki się nie skończy 18 lat? to chciałeś powiedzieć?

@WOTANAZ: nie, chciałem powiedzieć, że dzieci, które padają ofiarami pedofilów, często są nieświadome tego, co się z nimi dzieje i co to w ogóle pedofilia jest.

Natomiast osoby, które są przeciwko używaniu tabletek antykoncepcji awaryjnej, powinny ich po prostu nie używać, a nie narzucać swój światopogląd tym, którzy takich tabletek używać chcą (czyli z reguły osobom
@kawa-i-papierosy: HOHOH HEHE PRAWAK
czyli legalizację heroiny też popierasz? bierzesz pod uwagę, że tabletka może doprowadzić do śmierci zarodka, czyli INNEGO organizmu niż matka?

zresztą #!$%@? mnie obchodzi twoje zdanie, nabijam się tylko z ,,gwałtu na logice" pt. ,,nie możesz być przeciw czemuś, co cię nie dotyczy", a twoja odpowiedź

nie, chciałem powiedzieć, że dzieci, które padają ofiarami pedofilów, często są nieświadome tego, co się z nimi dzieje i co to
czyli legalizację heroiny też popierasz? bierzesz pod uwagę, że tabletka może doprowadzić do śmierci zarodka, czyli INNEGO organizmu niż matka?

@WOTANAZ: nie może. tabletka uniemożliwa zagnieżdżenie się plemnika w komórce jajowej. nie powoduje "obumierania" czegokolwiek. dokształć się, zanim zabierzesz głos. na receptę kupisz tabletkę ANTYKONCEPCYJNĄ, nie wczesnoporonną.

zresztą #!$%@? mnie obchodzi twoje zdanie

@WOTANAZ: logika tez.

to jakiś bełkot nie na temat, co tylko dodaje humoru

@WOTANAZ: proszę bardzo,
@WOTANAZ: nie może. tabletka uniemożliwa zagnieżdżenie się plemnika w komórce jajowej. nie powoduje "obumierania" czegokolwiek, tylko powstrzymuje menstruację. dokształć się, zanim zabierzesz głos. na receptę kupisz tabletkę ANTYKONCEPCYJNĄ, nie wczesnoporonną.

o lol, ale wrzuciłbyś chociaż nazwę preparatu w google zanim zaczniesz się wypowiadać

@WOTANAZ: sugerujesz, że tabletka 72 po jest uzależniająca, i żeby zaopatrywać się w nie, tenże nałóg zmusza kobiety do prostytucji, wpadania w długi, okradania najbliższych i innych
@WOTANAZ w jaki sposób tabletka dzień po szkodzi zdrowiu? Tak jak heroina? Oczywiście, że możesz manipulować moja wypowiedzią. Nie zmienia to jednak faktu ze piszesz bzdury próbując zrownywac stosowaną w cywilizowanych krajach metodę antykoncepcji do śmiertelnie uzalezniajacego narkotyku, który zwykle oprócz cpuna niszczy jego najbliższych. Szkoda strzepic na ciebie ryja.
to uczucie, kiedy zakazami i nakazami zainteresowani są ci, których to nie dotyczy

@kawa-i-papierosy: #!$%@?ąc od pana z tabliczką i jego poglądów na temat antykoncepcji postkoitalnej, każda (de)regulacja w prawie ma pośredni wpływ na życie jednostki w społeczeństwie.
Np. właścicielowi przygranicznej kliniki aborcyjnej na Słowacji opłaca się lobbować za maksymalnie możliwym ograniczeniem antykoncepcji w Polsce.
@kawa-i-papierosy @WOTANAZ ellaone zmienia poziomy hormonów tym samym a) opóźnia owulacje jeśli jeszcze się nie zaczęła i b) w najgorszym przypadku zaplodniona komórka obrosnieta w inne komórki które zdążyly się utworzyć nie będzie miała warunków do zagniezdzenia się w macicy. Tylko tyle i aż tyle.

Chciałabym żeby obrońcy życia sami wiedzieli kiedy ono się zaczyna. Może mają jakąś graniczna liczbę komórek albo inne kryterium... ;)
@WOTANAZ to może inaczej, jak bardzo musi być zdeformowany i odczlowieczony twór powstający z tych komórek, aby nie został uznany za człowieka i można było go się, hmm, "pozbyć"? Bo te komórki są żywe, ale przejście komórki-czlowiek jest dość rozmyte. One równie dobrze mogą nie stać się czymś co będzie przypominalo człowieka. Więc ciężko mi zrozumieć walkę o nie poprzez argumentacje, że tabletka po jest ingerowaniem w życie innego człowieka.
@bluberr: a ty z ilu sie komorek skladasz? a czy osoby z zespolem downa wystarczajaco przypominaja czlowieka czy mozna sie ich ,,pozbyc"? nie wiem, uwazaj sobie co chcesz, ale na pytanie czy zarodek czy jest czy nie jest czlowiekiem odpowiadaja nam nauki przyrodnicze, a nie ,,moje zdanie" albo ,,twoje zdanie". pytanie, które zadałaś ma tyle sensu, co ,,czy twoim zdaniem ziemia jest płaska?"
@kawa-i-papierosy: Jakieś 14 lat temu pękła mi guma, sam byłem wtedy nastolatkiem, udało się załatwić pigułkę po dla mojej ówczesnej dziewczyny. Przypomniałem sobie o tym właśnie teraz, kiedy jest szum na ten temat. Doszedłem do wniosku że ta malutka pigułka uratowała mi życie. To kim jestem teraz, to z kim teraz mam dzieci, to kim jest moja żona to zasługa tej małej pigułki. Gdyby na tamte czasy moja dziewczyna zaszła w
@bluberr: ja #!$%@?, od dziesieciu komentarzy pytasz mnie o to, kiedy zaczyna sie zycie czlowieka i kiedy wydawalo sie, ze juz do ciebie dotarlo, to zmieniasz temat na jakies prawa czlowieka i nie wiadomo wlasciwie czy chodzi ci o prawo naturalne, pozytywne, czy jakie inne, juz pomijajac fakt, ze rozmawialismy do tej pory o moralnosci, a nie o prawodawstwie. typowa taktyka, najpierw piszesz, ze ,,tabletka po nie jest ingerencja w zycie
@WOTANAZ: druga kwestia, ogrom komórek zapłodnionych nigdy nie zagnieżdża się. Jesteś ogromnym moralnym obrońcą twierdzenia, ze to już człowiek więc... co? Każda próba posiadania dziecka to potencjalny mord? Jak mamy się do tego ustosunkować? Jeżeli śmierć zdarzy się z okoliczności zewnętrznych to spoko jest? Jeżeli nikt nie płacze po tych komórkach to czemu ma płakać za użyciem pastylki po? Zwłaszcza, ze w jej przypadku nawet nie musi dojść do zapłodnienia?
Dodatkowa
druga kwestia, ogrom komórek zapłodnionych nigdy nie zagnieżdża się. Jesteś ogromnym moralnym obrońcą twierdzenia, ze to już człowiek więc... co? Każda próba posiadania dziecka to potencjalny mord? Jak mamy się do tego ustosunkować?

@Naxster: to że ludzie umierają z przyczyn naturalnych, to przesłanka do tego że można ich zabijać?

a to kiedy mam do czynienia z żywym organizmem homo sapiens jest problemem filozoficznym? jak dla mnie to raczej biologia.
źródło: comment_6JhPONisE1N3pYGUQILTyEJHxfM8bq10.jpg
to że ludzie umierają z przyczyn naturalnych, to przesłanka do tego że można ich zabijać?

@WOTANAZ: czyli śmierć w wypadku = obumarcie zapłodnionej komórki?
Nie #!$%@? logiki. W tym rzecz właśnie, że nikt tej sytuacji nie traktuje tak samo. Dlaczego nie ma symbolicznych pogrzebów martwych dzieci (czyli komórek zapłodnionych)? Są gorsze?

żywym organizmem homo sapiens jest problemem filozoficznym?

Nie, ale kiedy człowiekiem już jest.
widzę, ze zmieniłeś źródło, sprawdziłem czemu
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ontogeneza
@Naxster:

Nie #!$%@? logiki. W tym rzecz właśnie, że nikt tej sytuacji nie traktuje tak samo. Dlaczego nie ma symbolicznych pogrzebów martwych dzieci (czyli komórek zapłodnionych)? Są gorsze?

ale co mnie to obchodzi, że ,,nikt" tej sytuacji nie traktuje tak samo? co mnie obchodzą jakieś symboliczne pogrzeby? przecież w ogóle pogrzeb to kwestia czysto kulturowa, co to ma do rzeczy czy zarodek jest człowiekiem?

Nie, ale kiedy człowiekiem już jest. widzę,