Posiadacie wok lub patelnie marki de Buyer? Zastanawiam się czy kupiłem oryginalny wok, ponieważ mój nie ma tego żółtego znaczka oraz jest podejrzanie lekki w porównaniu do patelni z tej samej firmy. Ile ważą wasze?
@KapitanZabek: A to nie tak, że produkty z serii Mineral B są zabezpieczane w transporcie czymś na bazie wosku pszczelego zamiast standardowym olejem do stali węglowej? I to w zasadzie jedyna różnica w porównaniu z Carbone Plus i innymi.
@Vanderwill: często robię na tej mące z biedronki i nigdy nie miałem problemu z wyrobieniem. Może chodzi o technikę? U mnie hydracja 75%, 10% pełnoziarnistej, 20-23% zaczynu, 2% soli. Wszystko wrzucam do miski/robota i mieszam chwilę aż nie będzie widać suchej mąki, zostawiam na godzinę. Następnie 4-5 razy coil fold co 40 minut, formowanie i do lodówki na noc.
@Vanderwill: Ciasto na pizzę ma hydrację 60-65%, jest łatwiejsze w obsłudze. Dobrze zaczynać od właśnie czegoś takiego, a potem z doświadczeniem zwiększać hydrajcę. Coil fold robi się tak: https://www.youtube.com/shorts/2pTosWjWLlg
@Vanderwill: Może masz za słaby albo za mocny zakwas? Zbyt młody, mam wrażenie, słabo wiąże (duh), a za mocny może za szybko przerobić mąkę i siatka glutenowa się rozpada.
@Vanderwill: Spróbuj zrobić zaczyn z 30 g zakwasu, 100 g wody, 50 g mąki pszennej chlebowej, 50 g pszennej pełnoziarnistej. Gotowe jest po podwojeniu objętości (latem ok. 8 h)
@Vanderwill: Ja daję 200-230 g zaczynu na 1 kg mąki. Daję zaczyn (jak wyżej), bo sam zakwas w takiej ilości może być za mocny. Co do początkowego mieszania, nie ma to zbytnio znaczenia, IMO. Można mieszać kilka minut, choć częściej mieszam tylko do połączenia składników, skoro potem jest godzina autolizy.
@Vanderwill: Próbuj, w końcu wyjdzie. Może pomyliłeś proporcje, zapomniałeś soli. Poeksperymentuj z zaczynem na mące pszennej, ewentualnie weź świeży zakwas z lokalnej piekarni.
@Vanderwill: Też tak robiłem, ale nie zauważyłem żadnej istotnej różnicy w chlebie czy procesie. Teraz mieszam wszystko od razu, bo jest prościej i wygodniej. Jeszcze raz, do mąki i wody dodaje się zaczyn (starter), nie zakwas.
Siemanko Mirasy! Od jakiegoś czasu ucze się piec chleb i napotykam na jeden duży problem. Otó,ż w trakcie wzmacniania ciasta wszystko idzie super, ciasto jest elastyczne i ma ładną strukturę ( robię 4-5 przekładań lub laminacji co 15-30 minut, zależnie od hydracji), podczas fazy fermentacji zaczynają się dziać dziwne rzeczy. Ciasto nie rośnie nawet o 50% objętości więc przedłużam fermentacje, po około godzinie dłużej dosłownie się rozpada w rękach i jest jak
@FrontalnyAtakDupskiem: od lat piekę pszenny na zakwasie na jedno kopyto: 230 g świeżego zakwasu na 1kg mąki, hydracja 70-75%, mąka marketowa pszenna Szymanowska albo chlebowa z Lidla/Biedronki (z numerkiem 650-750), 10% mąki pszennej pełnoziarnistej. Składam (coil fold) 3-4 razy co 40 minut, zbyt krótkie przerwy moim zdaniem mogą rwać siatkę glutenową. Po ostatnim składaniu daję odpocząć 30-40 minut i formuję, wrzucam do keksówki (na co dzień) albo koszyczka (od święta),
jakie puszkowane pomidory są dla Was domyślnym wyborem w kuchni? sam lubię Mutti, jednak ich cena zaczyna mnie mocno boleć i szukam albo alternatywnych źródeł (np. zakup zgrzewki gdzieś online) albo innego producenta polecicie coś w 1 lub 2 sprawie? ( ͡°͜ʖ͡°)
Papryczki tym doświetlane wyglądają teraz jak na foto, ale te których tym nie doświetlałem też ładnie wzeszły. Grunt to podkiełkować nasiona bo z niepodkiełkowanych wydaje mi się, że wolniej rosną.
Za 70 zł te 6 sztuk to spoko zabawka imo. Pokrywa mogłaby być wyższa jedynie (chociaż widzę, że u ciebie na screenie jest wyższa niż moje) i ledy mogłyby być nie
#gotujzwykopem #gotowanie #kuchnia Macie jakiś fajny, nowy gadżet kuchenny? Ja niedawno kupiłem patelnię do naleśników ze stali węglowej i jestem bardzo zadowolony. Zawsze w weekend robię naleśniki i pankejki i tego mi właśnie brakowało. Stal jak zwykle świetnie trzyma i przekazuje temperaturę (a gotuję na indukcji), przez co wszystko jest ładnie przyrumienione (ale tu należy dodać, że stal musi swoje ważyć). Niski brzeg znacznie poprawia wygodę
@not_me: Aby nie aluminiowa za 20zł, bo to jest trucizna. Generalnie nie warto kupować taki gównianych tanich rzeczy do kuchni, bo więcej się zdrowia straci niż zaoszczędzi pieniędzy
@jwd07: @Fevx Czy dobrze widzę, że Etno Dvaras to sieciówka? Może są tu jakieś ciekawe "pomniki" związane z Litwą w ZSRR? Ciekawi mnie coś bardziej w ten deseń niż setny kościół, dziesiąta starówka, nasty stary zamek.
#gotujzwykopem Chcę jutro zrobić babkę ziemniaczaną, ale trochę inaczej niż w wersji klasycznej. Trafiliście na jakiś kartoflany game changer, jakiś dodatek lub technikę, która zmienia zwykłą babkę w Babkę?
Czy są na sali jacyś użyszkodnicy wolnowaru i/lub instant pota? Zastanawiam się nad sprawieniem sobie jednego z tych dwóch urządzeń jednak mam wątpliwości, które wybrać. Wiem, że nie są to odpowiedniki 1:1 bo instant pot ma jednak szersze możliwości ale nie jestem pewien czy są mi one potrzebne. W obu sprzętach dostrzegam też pewne mankamenty.
Wolnowar ma tę zaletę, że jest znacznie tańszy i wydaje mi się, że mniej się może w nim zepsuć bo nie ma tutaj gotowania pod dużym ciśnieniem natomiast mam zastrzeżenia do: -ewentualnego dużego zużycia energii - niby moc mała ale będzie chodzić bardzo długo -czas gotowania- wiem, że idea jest taka aby nastawić sobie jedzonko odpowiednio wcześniej i zapomnieć. W praktyce jestem zastanawiam się czy faktycznie można o potrawie zapomnieć. Jakoś nie wyobrażam sobie takiego scenariusza że wrzucam do niego jedzenie, nastawiam i wychodzę do pracy. Czy to aby na pewno bezpieczne tak zostawiać urządzenie elektryczne bez nadzoru? Z kolei jak nastawie na noc to na rano będę mieć gar gorącego jedzenia, które ciężko będzie od razu włożyć do lodówki.
@vateras131: Mam Instant Pota (wersję 5l), korzystam przynajmniej raz w tygodniu i z całego serca polecam. Wolnowar, szybkowar i, przede wszystkim, ryżowar w jednym (i mnóśtwo innych funkcji), a do tego naczynie można myć w zmywarce. Chyba najlepszy "gadżet" kuchenny, jaki można sobie sprawić.
@vateras131: faktyczna pojemność naczynia to 5,7l i dla mojej rodziny (2+1) w zupełności wystarczy. Raz, gdy robiłem golonkę na 12 osób to musiałem pracować w partiach na 3 razy, ale i tak było szybciej i miałem większą kontrolę niż w jednym wielkim garze (w domowej, amatorskiej kuchni).
Hej, jakie polecacie klimatyczne, ponure seriale lub filmy na jesienne popołudnia i wieczory? Najbardziej interesuje mnie jakieś kryminały (jak Broen), thriller, lub trochę podchodzace nawet pod horror jak Jeździec bez głowy. Ale jestem otwarty. Chodzi o mglisty, ponury, poważny klimat,
#wybory #polityka #wroclaw Jestem akurat na turystyce we Wrocławiu. Na kogo z opozycji, KO, najlepiej oddać głos? Czy to w sumie obojętne pod kątem mandatów?
Mirasy przymierzam się do postawiania garażu. Wymiary 9,5x7,7.
Mam jednak problem z decyzja dotyczącą bramy wyjazdowej. Nie wiem jaka opcja będzie lepszym rozwiązaniem. Dwie bramy otwierane do góry o szerokości 2,25cm. Lub pojedyncza brama rozsuwana o szerokości wjazdu 4m (dwa skrzydła po 2m).
Wjazd będzie usytuowany na dłuższym boku, od południowej strony. Osobiście skłaniam się do jednej dużej bramy wjazdowej. Macie jakieś własne doświadczenia lub sugestie które rozwiązanie będzie lepszym wyborem?
@cerastes: mam garaż 10x7 też się zastanawiałem, czy dać dwie bramy czy jedną. Zdecydowałem się na jedną, segmentową o szerokości 5m i nie żałuję ani chwili.
@Naproksen: najbezpieczniej zrobić to mechanicznie, czyli wypielić Ludzie dają randap nawet teraz jak chwast się pojawił ale nie życzę nikomu jeść z takiego pola.
#totk #nintendoswitch #zelda Jest już jakieś info, czy wyjdzie jakieś DLC i kiedy? W BotW dodatki były jakby wycięte z pełnej wersji nie wyobrażam sobie gry bez nich - dodatkowe zestawy uzbrojenia świetnie uzupełniały pustkę świata a śledzenie pokonanej ścieżki w zasadzie stanowiło eksplorację mapy. Jak to tu?
#nintendoswitch Cześć, odpalając taka Zeldę to gracie na TV czy na Switchu bezpośrednio? Chce kupić Switcha żeby obadać parę gier ale nie widzę siebie grającego na handheldzie.
@Teoriawojny: Kupowałem z myślą, że będę grał we wszystko głównie na TV i od razu dokupiłem ProController. Po roku z konsolą na telewizorze ogrywamy praktycznie tylko Mario Kart i Super Mario Party. Switch to jednak handheld i tak się gra bardzo wygodnie i przyjemnie.
@damienbudzik: Ciekawa uwaga. W sumie nie wiem, czy mam wielogodzinne sesje z konsolą, ale dla mnie raczej nie jest ciężka i gra mi się bardzo wygodnie.
https://www.debuyer.com/en/wok-a-queue-mineral-b-1476.html
#debuyer #gotowanie #gotujzwykopem #kuchnia #patelnia