Wpis z mikrobloga

@Krajalnica586: O których krajach Azji wschodniej mówisz bo tam też mają ten sam problem demograficzny ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
https://thediplomat.com/2024/03/what-do-we-mean-when-we-talk-about.southeast-asias-demographics-crisis/
Jedyne miejsce gdzie się jeszcze jako tako się to trzyma to Afryka więc życzę powodzenia w szukaniu opieki w Liberii czy innym Kongu.

Zresztą podziwiam brawure. Żeby wyprowadzić się do kraju 3go świata będąc starszym schorowanym człowiekiem bez bliskiej
  • Odpowiedz
@Krajalnica586: oczywiście zakładając że w Azji nikt cię nie oszuka.

Spójrzmy prawdzie w oczy, nie posiadanie dzieci jest mega wygodne. Wiele osób próbuje racjonalizować swoją decyzję o nie posiadaniu dzieci żeby tylko nie wyszło że chodzi o wygodę. Z drugiej strony część osób która ma dzieci żałuje tej decyzji i też się do tego nie przyzna.

Samo posiadanie dzieci pomijając aspekty rodzinne daje tą przewagę że w trudnych sytuacjach życiowych
  • Odpowiedz
@Ted0ka każdy organizm żywy od bakterii po słonia za cel istnenia ma postawione rozmnażać się. Nie da się oszukać natury
Można stosować wyparcie ale w końcu przyjdzie załamanie
  • Odpowiedz
@Towarzysz_Moskvin: no to trzeba się zawinąć z tego świata gdy stanie się niepełnosprawnym na starość- proste.
Teraz w czasach dobrobytu to nie przechodzi przez usta bo jak to tak, przecież życie to dar.
Wystarczy że pomoc dla starszych to będzie umieszczenie ich na kupię w dawnej szkole, przerobionej na dom starców, z obsługa w postaci jednego pajeta na dziesiat osób. Do tego dopuszczenie eutanazji ze względu na wiek i problem
  • Odpowiedz
@Dastamit: Można również zrobić tak jak robili to ludzie od zarania dziejów: założyć rodzinę, dobrze wychować dzieci, pomóc im stanąć na nogi i liczyć na wzajemność ale eutanazją dla singli po 50tce to też jakieś wyjście ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Nestetoth: z twojej perspektywy twoje życie jest ciekawsze, bo masz dziecko, a z mojej perspektywy moje życie jest ciekawsze bo nie mam dzieci

Tak jak ty możesz mi tłumaczyć jak to fajnie jest mieć dziecko, tak samo ja mogę ci tłumaczyć jak fajnie jest nie mieć dzieci

Jedyna różnica między nami jest taka, że ja nie gram cudzym życiem w ruletkę. Tobie się udało, wygrałeś, masz zdrowe (jak zgaduję) dziecko i żadnych
  • Odpowiedz