Wpis z mikrobloga

@wariacikzciebie: Nie tak. Jaszczomb zarobił na złocie, chce je teraz sprzedać w USD. Po sprzedaży chce w końcu wykazać zysk, ale w PLN i wydrukować to PLN. Rezerwy w USD po sprzedaży złota mają zostać w NBP.
Czyli nie chde naruszyć rezerw ogólnych, tylko na jakiś czas chce zamienić złoto na USD, a później chce znowu kupować złoto.

Generalnie chce nam zaserwować inflacje/podatek na armię. Dla niego to będzie 0%,
  • Odpowiedz
@wariacikzciebie: zobrazuje ci. o godz. 8:00:00 sprzedam ci batona za 5zł. po 5s. go odkupie za 5zł. Przez 5s mam zysk, który wykażę. Tzn tego zysku nie mam tak naprawdę, bo mam aktualnie stratę z lat poprzednich, ale w ujęciu dnia mam zysk xD
  • Odpowiedz
@wariacikzciebie:
Ja to rozumiem tak:
1. Masz 1 złotą monetę wartą 100 zł. Kupiłeś ją za 50 zł dwa lata temu, więc masz wirtualny zysk 50 zł.
2. Sprzedajesz ją więc masz 0 złotych monet i 100 zł z czego 50 zł to zysk.
3. Dajesz 40 zł rządowi bo należy mu się większość zysku NBP wg prawa. Zostało ci 60 zł.
4. Drukujesz 40 zł bo
  • Odpowiedz
@ukonczylem_trzynascie: Po COVID dodrukowali dla ratowania gospodarki chyba z 300mld zł. Podobnie Węgry, Czechy, Słowacja i inne - pamiętacie jaką inflację mieliśmy jak ruszyła Wojna u ruskich? Skromne 20-25% :D
Tutaj chcą ją ograniczyć, żeby drukować przez 5 lat po te 40-50mld zł. Czyli tym razem podatek inflacjyjny chcą nam rozłożyć na 5 lat - dobroczyńcy :)
  • Odpowiedz
@pepedros:

sporo tego hajsu, który rząd wyda na zbrojenia wróci do państwa w różnych podatkach i składkach społecznych

Trochę wątpię. Przecież głównym powodem tych wymysłów jest chęć wydania tego w USA
  • Odpowiedz
@wariacikzciebie: Jaszczomp chce wydrukować hajs, uzasadniając to wzrostem wartości złota. To trochę tak, jakbyś sobie kupił coś, bo ram który masz w PC jest teraz pare stówek droższy - stać Cię xD
  • Odpowiedz
chce przeksięgować, czyli dodrukuje sobie różnicę między ceną zakupu a aktualną. Zatem inflację w-----e, bo 185mld zł wpompowane w rynek a pochodzące znikąd raczej innego efektu mieć nie będą.

@ukonczylem_trzynascie: a 200 MLD z zewnątrz nie wywołają tej inflacji?
Skutki inflacyjne dla obu programów będą porównywalne, jeśli będą wydatkowane w ten sam sposób.
  • Odpowiedz