@Ksiega_dusz: to powiedz mi jak wygląda. Bo ja jestem w branży od 4 lat (licząc studia to 9), i za 14 lat, czyli w momencie osiągnięcia 42 lat zamierzam już być na fire.
@Blomex: wydatki ludziom rosną, mieszkanie, samochód, wakaje. To chyba jest do uniknięcia, ale dużo osób pęka koło 30 i uznaje że nie ma co oszczędzać całą młodość dla emerytury. Dużo osób też jednak zakłada rodzinę i wtedy już jest praktycznie niemożliwe z 20k odkładać większości
@Almagest: On jest młody, koło 22-23 lat ma pewnie, ja też w tym wieku myślałem tak jak on. Później przychodzi rodzina, inne obowiązki, jakieś rzeczy trzeba kupić, kuchnie wyremontować i nagle człowiek zderza się z rzeczywistością. Daj debilom żyć w ich świecie.
@Blomex @Ksiega_dusz @Almagest a jeszcze inflacja. Odłoży sobie taki, policzy ile mniej więcej lat będzie żył, a potem odłożona kasa traci na wartości i z nowych wyliczeń wypadałoby umrzeć w wieku 60 lat, żeby starczyło tej kasy.
@Almagest: Te 20k to często zarobki netto po odliczeniu podatków i zusu wychodzi mniej a po odliczeniu kosztów życia w dużym mieście zostaje ci 10-12 tysięcy miesięcznie. Czyli masz 120 tysięcy rocznie czyli 10 lat to milion 200 tysięcy, do FIRE potrzeba około 5-7 mln złotych :)
FIRE jest możliwe ale jak jesteś influnencerem albo przedsiębiorcą jako programista nie ma co na to liczyć.
@tubkas12: Ja tez myslalem o fire, w miedzyczasie nam zalatwiono inflacje w trakcie covidu, realne zarobki mam mniejsze niz w momencie bycia midem 7 lat temu.
@KRogala2512: a inflacja będzie coraz większa, teraz władzę znowu przejmie pis więc drukarka będzie lecieć brrrrr, pomysł nawrockiego z safe 0% to dopiero początek.
jak ty nie wiesz czy w przyszłym roku będziesz robotę miał, typie...
@__MadCat: Dokładnie o tym samym pomyślałem, r-----------ą mnie te projekcje młodych absolwentów, czy studentów na 10 lat w przód kiedy nie wiadomo czy za 5 lat w ogóle robota będzie w IT jak się zautomatyzuje wszystko
@Ksiega_dusz: Fire jest możliwe jak robisz OE i masz dwa kontrakty 30k+ netto. Nadwyżki MĄDRZE inwestujesz (nie, władowanie wszystkiego w btc to nie jest mądre inwestowanie).
W skrócie - Kontrakt 30k+ netto to stawka zarezerwowana dla specjalistów a nie przeciętnych klepaczy - OE oznacza realną pracę znacznie powyżej 40h tygodniowo - Utrzymanie takiego stanu rzeczy przez
@Ksiega_dusz: z takim podejściem jak tu niektórzy mają to nic dziwnego, że będziecie całe życie tyrać na etapie. Nawet jak za 5 lat ai zastąpi nas wszystkich no to się znajdzie inną pracę a będzie się miało oszczędności które umożliwią Coast fire. Nie mam pojęcia w czym widzicie taki problem.
#programowanie #programista15k #java #pracait #korposwiat #studbaza #agh
źródło: image
Pobierz@Blomex: 9 lat w branży robię po wielu korporacjach i to jest mit powielany na forach i przez naganiaczy na kursy. Rzeczywistość inaczej wygląda.
@Blomex: marzenia może mieć każdy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Almagest: Te 20k to często zarobki netto po odliczeniu podatków i zusu wychodzi mniej a po odliczeniu kosztów życia w dużym mieście zostaje ci 10-12 tysięcy miesięcznie. Czyli masz 120 tysięcy rocznie czyli 10 lat to milion 200 tysięcy, do FIRE potrzeba około 5-7 mln złotych :)
FIRE jest możliwe ale jak jesteś influnencerem albo przedsiębiorcą jako programista nie ma co na to liczyć.
Koszty życia w
@Blomex: jak ty nie wiesz czy w przyszłym roku będziesz robotę miał, typie...
@__MadCat: Dokładnie o tym samym pomyślałem, r-----------ą mnie te projekcje młodych absolwentów, czy studentów na 10 lat w przód kiedy nie wiadomo czy za 5 lat w ogóle robota będzie w IT jak się zautomatyzuje wszystko
W skrócie
- Kontrakt 30k+ netto to stawka zarezerwowana dla specjalistów a nie przeciętnych klepaczy
- OE oznacza realną pracę znacznie powyżej 40h tygodniowo
- Utrzymanie takiego stanu rzeczy przez