Wpis z mikrobloga

Dostałem dzisiaj nowinę, że zostanę ojcem i mam totalną mieszankę uczuć we łbie.

Z jednej strony się cieszę, bo mam cudowną kobietę, z drugiej strony nigdy nie miałem pozytywnego wzorca ojca, i mały głosik w głowie podpowiada mi, że będę jak mój stary.

Jeśli mieliście podobne sytuacje, to chętnie bym poczytał wasze doświadczenia, najlepiej dla otuchy ¯\(ツ)/¯

#wykopplus30club #rodzicielstwo #ciaza #zwiazki
erni13 - Dostałem dzisiaj nowinę, że zostanę ojcem i mam totalną mieszankę uczuć we ł...

źródło: image_picker_7CA83F42-8FF0-474C-AB0E-9E9DDEBED4B5-22339-00004E8D0F61B5E3

Pobierz
  • 380
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@erni13: na początku będzie trudno, będziesz się wściekał na nią, na niego. Ale to przejdzie. Za każdym razem jak dochodzisz do granicy to weź 3 głębokie wdechy i pomysl sobie ze twoja złość nie pomoże a tylko będzie gorzej. Spróbuj wtedy znaleźć inny sposób. Zaciekawić czymś, spróbować podpuścić albo po prostu przytulić.
Słuchaj swojego malucha i bądź z nim a nie z telefonem.
I będzie git :)
  • Odpowiedz
@erni13: bycie ojcem jest spoko. Dużo frajdy a dziecko to przygoda na całe życie. Bądź częścią jego/jej przygody - ja w duchu mam nadzieję że mój młody zawsze będzie chciał ze mną pogadać :)
Mój tata nie miał wzorca ojca a uważam go za najlepszego tatę na świecie także dla Cb jest nadzieja i ratunek:)Jeśli Twoja druga połówka jest spoko, to też Cie wesprze, może nawet podpowie parę rzeczy. Sam
  • Odpowiedz
  • 12
@erni13: będziesz bardzo dobrym ojcem. Poczytaj/pooglądaj tylko informacje, jak się zachowuje dziecko w danym momencie, to dużo zrozumiesz.
Jeśli po pół roku dziecko pójdzie spać do swojego pokoju, to odzyskasz sypialnię. Nie zlekceważ tego, inaczej wasze relacje z żoną nie będą już takie same
  • Odpowiedz
@erni13: No niestety, ja mam w domu przykład, że nie wystarczy nie chcieć być jak swój stary, żeby takim nie być. Mój niebieski nienawidzi swojego starego, a im nasze dzieci są starsze, tym bardziej zachowuje się jak on. Dosłownie robi się wersją 2.0 swojego znienawidzonego starego.

Jak nie masz charakteru swojego ojca, to nawet nie będziesz się musiał starać, żeby nie powielać jego błędów. A jak masz jego charakter, no
  • Odpowiedz
@erni13: jak mi kiedyś powiedział znajomy z dwójką dzieciaków: "wystarczyło żebym robił cokolwiek inaczej niż mój stary i już wiedziałem, że nie jestem złym ojcem".

Stary pokazał Ci, jak nie powinieneś robić, więc zawsze to jakaś nauka. Teraz reszta jest w Twoich rękach, w jaki sposób z tego skorzystasz :)

Ale wierzę w Ciebie, że dasz swojemu dziecku wszystko to, czego Tobie brakowało w dzieciństwie. Bo niby dlaczego miałoby być
  • Odpowiedz