Aktywne Wpisy

sesa_sebix +39
Ktoś mi strzelił w okno z wiatrówki ( ͡° ʖ̯ ͡°) byłem w kamienicy naprzeciwko i niby nie ma nikogo takiego kto by mógł to zrobić. Odwiedziłem prawie wszystkie mieszkania i nikt nic nie nawet czy ktoś wgl ma wiatrówkę, większość ludzi wydała się normalna. Da się wymienić samą szybe w takim oknie czy trzeba całe nowe okno?
#patologiazmiasta
#patologiazmiasta
źródło: IMG_7049
Pobierz
TypicznyMaciek +68

Świeże upierzenie samca ametyszczaka opalizuje na kolor ciemnoniebieski, jednak w miarę upływu czasu stopniowo zmienia odcień opalizacji na śliwkowy. Pod niektórymi kątami padania światła jego pióra mogą wydawać się też różowawe, brązoworóżowe, czerwonawe lub nawet całkiem czarne. Badania wykazały, że ziarna melaniny w piórach ametyszczaków mają unikatową wśród szpaków strukturę, podobną do tej, która występuje u pawi.
Ametyszczaki przebywają przede wszystkim w koronach drzew i rzadko zlatują na ziemię. Żywią się głównie owocami, między innymi owocami figowców, morwy i sumaków. Od czasu do czasu polują też na termity i na uskrzydlone mrówki.
#ciekawostki #przyroda #natura #zwierzeta #ptaki #ornitologia #afryka #gruparatowaniapoziomu
tag serii: #7ciekawostekprzyrodniczych
źródło: Violet-backed starling
Pobierzźródło: Violet-backed starling 02
Pobierzźródło: Violet-backed starling 03
Pobierzźródło: temp_file1301248595342236311
PobierzZa co? Za to że ty niechlujnie piszesz.
źródło: 20241115_201747
PobierzPrzyjemniej pewnie byłoby go nazwać "ametyścik" :) Ale ta nazwa jest już zajęta przez pewnego kolibra, ametyścika cienkodziobego (Eugenes fulgens).
Nie można napisać po męsku, że to kolor denaturatu?
@Borealny: tak samo jest z barwami większości motyli