Wpis z mikrobloga

Jak żywy ametyst. Ametyszczak (Cinnyricinclus leucogaster) to niewielkich rozmiarów ptak z rodziny szpakowatych występujący w południowo-zachodniej części Półwyspu Arabskiego i w Afryce Subsaharyjskiej. Samice tego gatunku mają mało ciekawe, brązowo-białe ubarwienie, jednak samce wyróżniają się intensywnie fioletowym, opalizującym upierzeniem na głowie i w górnych partiach ciała.

Świeże upierzenie samca ametyszczaka opalizuje na kolor ciemnoniebieski, jednak w miarę upływu czasu stopniowo zmienia odcień opalizacji na śliwkowy. Pod niektórymi kątami padania światła jego pióra mogą wydawać się też różowawe, brązoworóżowe, czerwonawe lub nawet całkiem czarne. Badania wykazały, że ziarna melaniny w piórach ametyszczaków mają unikatową wśród szpaków strukturę, podobną do tej, która występuje u pawi.

Ametyszczaki przebywają przede wszystkim w koronach drzew i rzadko zlatują na ziemię. Żywią się głównie owocami, między innymi owocami figowców, morwy i sumaków. Od czasu do czasu polują też na termity i na uskrzydlone mrówki.

#ciekawostki #przyroda #natura #zwierzeta #ptaki #ornitologia #afryka #gruparatowaniapoziomu
tag serii: #7ciekawostekprzyrodniczych
Apaturia - Jak żywy ametyst. Ametyszczak (Cinnyricinclus leucogaster) to niewielkich ...

źródło: Violet-backed starling

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 10
@Apaturia jakis czas temu gdzieś czytałem że niebieski czy fioletowy kolor piór jest bardzo rzadki, ponoć pod mikroskopem są brązowe, ale są tak ułożone i tak odbijają światło, że wydają się właśnie niebieskie czy fioletowe. Copilot mówi że nazywa się to kolor strukturalny i występuje też właśnie u pawi.
Borealny - @Apaturia jakis czas temu gdzieś czytałem że niebieski czy fioletowy kolor...

źródło: temp_file1301248595342236311

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 6
@Kresse: Można też natknąć się na inną polską nazwę - błyszczak ametystowy, ale ona chyba nie jest do końca oficjalna, względnie jest rzadziej używana.

Przyjemniej pewnie byłoby go nazwać "ametyścik" :) Ale ta nazwa jest już zajęta przez pewnego kolibra, ametyścika cienkodziobego (Eugenes fulgens).
  • Odpowiedz
@Apaturia Bardzo lubię czytać Twoje wpisy. Ptaszki i ciekawostki o nich są super, jak zresztą cały świat natury. Mam nadzieję, że nie przestaniesz wrzucać takich fajnych rzeczy ze względu na małe zainteresowanie; ci co zostali na wykopie licząc na jakiś lepszy kontent (w tym ja) na pewno są wdzięczni, że ktoś tu jeszcze ratuje poziom. Dzięki ❤️
  • Odpowiedz
@Apaturia jakis czas temu gdzieś czytałem że niebieski czy fioletowy kolor piór jest bardzo rzadki, ponoć pod mikroskopem są brązowe, ale są tak ułożone i tak odbijają światło, że wydają się właśnie niebieskie czy fioletowe. Copilot mówi że nazywa się to kolor strukturalny i występuje też właśnie u pawi.

@Borealny: tak samo jest z barwami większości motyli
  • Odpowiedz