Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego ludzie nie chcą inwestować w nieruchomości?
Dlaczego ludzie zamiast cisnąć rynek wynajmu to cisną o ceny #nieruchomosci? Chodzi mi o to, że po co komu własne mieszkanie w dzisiejszych czasach, gdzie podobno ma być nas połowa mniej, ludzie nie chcą dzieci, żyją w pojedynkę, itp. Nawet gdyby duże mieszkanie w centrum kosztowało 250tys. to nadal to dużo za to że masz po prostu dach nad głową. Po co marnować ograniczone już zasoby i budować kolejne mieszkania, które i tak nikt nie dostanie po was skoro nie ma dzieci a jeszcze kredytować się na 35 lat. Ja bym wolał na stare lata mieszkać sobie blisko centrum u kogoś ALE jakieś oganięte przepisy, że mnie nie można wywalić jak regularnie płacę i coś w stylu na czas nieokreślony. Też jakiś ogarnięty czynsz żeby każdego było stać czy studenta czy dziada ale to pewnie państwo by musiało nad tym czuwać albo wykupić mieszkania prywatne (skoro nas będzie 20mln kiedyś) i przeznaczyć na wynajem.

#mieszkanie #wynajem #kredythipoteczny #deweloperka #antykapitalizm

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Czemu? Bo w Polsce nie ma kultury prawnej, ludzie traktują się nawzajem wrogo, przepisy dotyczące ochrony czynszów, najemców i wynajmujących nie przystają do rzeczywistości a rząd ma to wszystko w dupie.

Nie ufam Polakom, nie chcę być zależny od Polaka, nie wierzę w to że państwo o mnie zadba - dlatego wynajem od kogokolwiek odpada.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Na szybko:

-podwyżki kwoty wynajmu, bo tak sobie czynszojad uroił
-okresowy umowy a więc za rok możesz szukać nowego lokum
-proszenie dobrodzieja o to, aby zmiany zrobić w mieszkaniu
-ograniczenie jego meblami (jeżeli mieszkanie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w Niemczech podobno jest dobra kultura najmu jest to uregulowane dobrze prawnie i chyba 60% Niemców wynajmuje, a pary nie boją się decydować na dzieci na wynajmie, więc się da

@steppenwolf12: Dawno i nieprawda. Przez nadmierne regulacje w DE buduje się mało i obecnie jest tragedia, żeby coś nająć.

W PL nadal jest duży wybór choć nie jest tanio.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
odważny-innowator-79:

ALE jakieś oganięte przepisy, że mnie nie można wywalić jak regularnie płacę i coś w stylu na czas nieokreślony. Też jakiś ogarnięty czynsz żeby każdego było stać

@mirko_anonim: ogólnie to już są takie przepisy. Jeżeli jest umowa na czas nieokreślony i nie ma zredagowanego trybu wypowiedzenia który dotyczy wynajmującego (może dotyczyć tylko najemcy lub wcale nie
  • Odpowiedz
ogólnie to już są takie przepisy. Jeżeli jest umowa na czas nieokreślony i nie ma zredagowanego trybu wypowiedzenia który dotyczy wynajmującego (może dotyczyć tylko najemcy lub wcale nie być trybu)

@mirko_anonim: Nikt nie stosuje umów na czas nieokreślony, zawsze są terminowe. I przepis do śmietnika.

Co do podwyżek to każda podwyżkę można zaskarżyć do sadu i dopóki sad nie uzna jej za zasadna płacisz stary czynsz

@mirko_anonim: Nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: bo dosłownie rata kredytu jest niemal taka sama jak lata wynajmu, ludzie w pewnym wieku się orientują że już raczej mają stabilną prace i nie zmienią miasta czy nawet kraju, mental "ciasne ale własne" który z jednej strony jest słaby ale z drugiej strony każdy myśli o tym że nie zawsze będzie tyle samo siły czy okazji do pracy a nie chcesz się obudzić w wieku 55 lat bez
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
odważny-innowator-79: @PfefferWerfer: jak ktoś chce wynająć na dłużej albo szuka kogoś kto wynajmie na dłużej to tylko takie umowy sie stosuje.

Dużo osób siedzi za granicą i ma wyeb.

W ogóle prawo zaklada ze w przypadku domyślnym umowa czasowa jeżeli nikt nic nie zrobi, jest placone dalej i mieszkane i nikt nie podnosi sprzeciwu sama staje się umowa na
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
odważny-innowator-79: @PfefferWerfer: w ogóle jak jesteś najemca to zawsze możesz namawiac wynajmującego na podpisanie Twojej umowy, bo czemu niby nie?

Tylko co? Jesteś prawnym impotentem? Zwlasz wine na ustawodawce, kiedy wszystkie niezbędne przepisy istnieją i sa prawomocne? Zal kilku stówek dla prawnika? Sam się naucz podstaw prawa i napisz swoj wzór

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz