@Korax no napisałem totalną głupotę którą gdzieś tam kiedyś usłyszałem. Napisałem to tak z d--y, bezmyślnie, bo nie spałem całą noc i nie ogarniałem nawet co pisze. Przyznaje się do błedu po raz drugi. Przepraszam.
Gdybym mógł to bym usunął tamten komentarz z tą oczywistą głuptą którą napisałem, ale niestety nie mogę. :(
Taki cywilizowany biały człowiek jest, że trzeba było stworzyć termin 'ludobójstwo' i 'zbrodnie przeciw ludzkości' bo zwykle 'wybijanie się na niespotykaną skalę' nie oddaje skali wybijania się 'cywilizowanych' białych ludzi.
@Naza_Dzikowski "zdobycie" ameryki i wybicie indian to jedna z największych tragedii w histori ludzkości
Nie chce ci psuć retoryki ale ekspansja rosji była o wiele gorsza i o wiele tragicznieksza. Mord byl większy niż suma morów w obydwu Amerykach! Malo tego ra tragedia była o wiele większa, bo dodatkowo także na nas miała wpływ i ma do dzisiaj.
typie jesteś kolejnym kretynem, który na brak argumentów próbuje wyszydzać i jeszcze wali porównania do dzisiejszej polityki no dałn XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Jak tu rozmawiać z wami i dyskutować jak jedyne co macie na czyjeś przeciwne zdanie to wyzwiska i umniejszanie?
@dartyr: Ty o sobie piszesz czy co xD Koleś walnął swoją projekcje i to w jednym wpisie.
@saib75: I dodajmy, że sporą część tych Indian wybiły choroby białych ludzi, z którymi wcześniej (chorobami, w sumie z ludźmi też) tubylcy nie mieli styczności...
@Krzysztof53647 ziomek, ja nie twierdzę że rosja była lepsza. Bynajmniej. Pamiętam jeszcze ze szkoły jak uczyli mnie o tym jak traktowani byli zwykli ludzie i w jakich warunkach żyli plebejusze w imperium rosyjskim i było to istne piekło. Proszę mi nie zarzucać rzeczy których wcale nawet nie sugerowałem. Dziękuję.
@Mystoo Ale ja ci niczego nie zarzucam ani nie mowie ze ty tak twierdzisz.
Ja tylko odpowiadam zgodnie z tematem, bo kazdy tutaj tylko o zachodnim kolonializmie itd a nikt nie mówi o tym że prawdziwy kolonializm i to 100 razy gorszy był że strony ruskich.
A na takim wykopie to juz w ogóle posucha, bo tu ruskich krytykować nie wolno ani źle o nich mówić ( ͡º͜ʖ
@Mystoo: widzisz różnicę między intencjonalnym ludobójstwem a pogromem ludności rdzennej wkutek przywleczonych chorób z braku wiedzy? Po za tym najpierw poczytaj o początkach kolonizacji bo masz zerowa wiedzę na tem temat...
Procentowo w Ameryce Południowej, bialy człowiek zabił jakoś ułamek ludzi. Reszta to choroby i wojny między państwami.
@saib75: Jest to pół prawda. Niektóre plemiona zostały wybite w przeciągu paru dekad do zera, część została zamordowana w czasie podbicia, tu rzeczywiście niewielka ilość ludzi, ale nawet w milionach można liczyć ludzi, którzy zginęli zaharowując się na śmierć na roli, w kopalniach złota, oczywiście wszystko przymusowo, niektórzy też umierali w wyniku tortur,
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzGdybym mógł to bym usunął tamten komentarz z tą oczywistą głuptą którą napisałem, ale niestety nie mogę. :(
@papiez_akrobata:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_by_death_toll
Polecam ustawić wyświetlanie po "% of global population" dla lepszego efektu ( ͡º ͜ʖ͡º)
źródło: chinese history in nutshell
PobierzNie chce ci psuć retoryki ale ekspansja rosji była o wiele gorsza i o wiele tragicznieksza.
Mord byl większy niż suma morów w obydwu Amerykach!
Malo tego ra tragedia była o wiele większa, bo dodatkowo także na nas miała wpływ i ma do dzisiaj.
@Mystoo: Miał żółte napisy?
@dartyr: Ty o sobie piszesz czy co xD Koleś walnął swoją projekcje i to w jednym wpisie.
@projektant_doktorant: Z drugiej strony, zgadnij skąd przywieziono syfilis ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ja tylko odpowiadam zgodnie z tematem, bo kazdy tutaj tylko o zachodnim kolonializmie itd a nikt nie mówi o tym że prawdziwy kolonializm i to 100 razy gorszy był że strony ruskich.
A na takim wykopie to juz w ogóle posucha, bo tu ruskich krytykować nie wolno ani źle o nich mówić ( ͡º ͜ʖ
źródło: 579265377_10166282954308012_5096460568291577678_n
Pobierz@Mystoo: który oficer prowadzący w Meksyku na urlopie był?
@saib75: Jest to pół prawda. Niektóre plemiona zostały wybite w przeciągu paru dekad do zera, część została zamordowana w czasie podbicia, tu rzeczywiście niewielka ilość ludzi, ale nawet w milionach można liczyć ludzi, którzy zginęli zaharowując się na śmierć na roli, w kopalniach złota, oczywiście wszystko przymusowo, niektórzy też umierali w wyniku tortur,