Wpis z mikrobloga

Dzisiaj wszyscy jebią rosje bo zaatakowała ukrainę, a cortez i inni po prostu rozpętali ludobójstwo prawie w całej ameryce

@Mystoo: o, w końcu coś nowego. Usprawiedliwiać kacapską inwazję na Ukrainę, bo Cortez podbijał Indian... Tego jeszcze nie było. XDDD

@Polinik: fun fuct. Hiszpanski krol osobiscie rozkazal ze "to tez sa lydzie, i nalezy ich dobrze(po chr?esnsku) traktowac". Ten jeden rozkaz zakonczyl wiekszosc barbazynstwa i jest przyczyna dla ktorej
  • Odpowiedz
fun fuct. Hiszpanski krol osobiscie rozkazal ze "to tez sa lydzie, i nalezy ich dobrze(po chr?esnsku) traktowac".

@topikPajak:
Jeszcze bardziej fun jest, dlaczego.
Hiszpania w tym czasie była bardzo chrześcijańska, a misjonarze zaczęli zauważać w wierzeniach Indian jakieś odległe analogie do chrześcijaństwa. Nawet zaczęto twierdzić, że indianie to jakieś dawno zagubione plemię Izraela, które się odłączyło w czasach starożytnych.
  • Odpowiedz
@kwasnyseagal21: głód był powszechny w tamtych czasach, a 300 gości z Europy mogło zagłodzić większą wioskę, a nie spowodować klęskę głodu xD Hiszpanie zgrabnie rozegrali wzajemne antagonizmy pomiędzy plemionami, a ospa zrobiła powtórkę z Czarnej Śmierci- cała tajemnica hiszpańskiego sukcesu w Ameryce Południowej. Nie było, żadnej eksterminacji ludności rdzennej przez Europejczyków na masową skalę, bo 300 facetów nie jest w stanie wymordować kilku milionów osób.
  • Odpowiedz
@Nedifie zdziwiłbyś się jak wiele potrafi 300 znakomicie wyszkolonych gości uzbrojonych w muszkiety wobec słabo wyposażonych tubylców. Dobrze to pokazano niedawno w Ciekawehistorie, gdzie podobna liczba portugalczyków całkiem zmieniła przebieg konfliktu między somalijskimi muzułmanami a etiopskimi chrześcijanami.
kwasnyseagal21 - @Nedifie zdziwiłbyś się jak wiele potrafi 300 znakomicie wyszkolonyc...
  • Odpowiedz
polecasz jakieś książki w tym temacie?

@acdc2052001:
Dobry punkt startu: Podbój Meksyku - Hugh Thomas
Jeśli chcesz z pierwszej ręki: Pamiętnik żołnierza Korteza czyli prawdziwa historia podboju Nowej Hiszpanii - Bernal Diaz del Castillo
  • Odpowiedz
  • 6
@papiez_akrobata bez kitu. Ten człowiek jest tak przesiąknięty nienawiścią, że aż nie mogę sobie tego wyobrazić... Musiałem uderzyć w jego najczulszy punkt, a on wyzywa mnie teraz od psów xDDDD
  • Odpowiedz